Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett allvarligt samtal om Bolton 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Boltons tillvaro i League One och den engelska tredjedivisionen blev tack och lov kortvarig. Med Phil Parkinson som manager tog sig Bolton alltså omedelbart tillbaka till The Championship, den nivå där man kan känna att de rimligtvis borde höra hemma. Bolton har ju under senare år varit ännu en av dessa så typiska engelska krisklubbar men uppflyttning, ny manager och ny ägare som räddat klubben från de allra värsta ekonomiska problemen lättade stämningen rejält. Men nu rapporteras återigen om obetalda eller för sent betalda spelarlöner. Vad tror vi egentligen om Bolton, var deras uppflyttning början på något nytt eller bara en fördröjning av det oundvikliga?

Linhem: Boltons ekonomiska problem är sannerligen inte över men å andra sidan är de inte ensamma i den läckande båten. Det känns inte särskilt rimligt för Bolton att sikta mot Premier League just nu men de ser ut att ha en god chans att hålla sig kvar nästa säsong. De lär dock krävas att något annat före detta nyligen nedflyttat Premier League-lag har en säsong som Blackburn ifjol eller som Bolton själva hade säsongen dessförinnan.

Hittills har man gjort flera bra och ganska säkra värvningar. I Mark Little och Andrew Taylor har man värvat två ytterbackar som passar bra i både fyrbackslinje eller som wingbacks, vilket man varierade en del ifjol. Man har dessutom en pålitlig och omtyckt manager i Phil Parkinson som fick ut mycket av en lemlästad trupp förra säsongen. Var anser du att Bolton behöver förstärka under sommaren ifall de ska hålla sig kvar som nykomlingar?

ANNONS

Hyllman: Det är så klart inte alldeles lätt att värdera Bolton givet att de förra säsongen var topplag i League One men den här säsongen ändå måste förväntas slåss i botten av The Championship. Det ställer ju lite olika krav på laget och spelartruppen. Vad som möjligen kan konstateras är att Bolton hade seriens förmodligen bästa försvarsspel att luta sig tillbaka mot, vilket helt säkert kommer vara dem till stor nytta i The Championship också, men att laget ofta kom till korta i offensiven, ett problem som på motsvarande sätt borde accentueras i The Championship även det.

Bolton har ju också blivit av med flertalet viktiga spelare i det här avseendet. Zach Clough som anfallare och dessutom har den offensive mittfältare Mark Davies spelat ut sitt kontrakt med klubben under sommaren. Båda spelarna var viktiga för Bolton förra säsongen. En annan viktig spelare var Gary Madine som möjligen känns något begränsad för The Championship. Men som du nog kan utläsa så är det alltså på offensivt mittfält och i anfallet jag anser att Bolton och Phil Parkinson framför allt måste förstärka och värva spelare, om de ska ha några förhoppningar om att stiga i tabellen. Håller du med?

ANNONS

Linhem: Det är onekligen i försvaret Bolton har sina styrkor. Phil Parkinsons lag tenderar att vara bra defensivt utan att blända med sin offensiv. Något annat han tagit med sig från Bradford – fasta situationer som ett dödligt vapen. Leogriffon nämnde i kommentarsfältet på en tidigare blogg att Wheater gjorde nio mål ifjol, delat flest mål för Bolton ifjol, påminde mig om det att även hans mittbackspartner gjorde många mål – sju stycken. De 16 målen samt några strömål av andra försvarare stod för nästan en tredjedel av Boltons mål ifjol.

Alla de nämnda 16 målen kom också från fasta situationer även om förvånande många gjordes med fötterna, ofta returer eller efter bök i straffområdet men även två volleyskott av Wheater som var väldigt oväntat tekniskt skickliga. När jag gick tillbaka och kollade alla de målen var det förutom målen i sig tydligt att Bolton tog sina fasta situationer på väldigt stort allvar och var dessutom utomordentliga på att hålla kvar bollen (med mittbackar kvar i boxen) på motståndarnas tredjedel och på att skapa chanser i en andra våg efter sina fasta situationer.

ANNONS

Bolton behöver definitivt värva fler offensiva spelare, särskilt målglada anfallare (vilket jag får återkomma till) men är det rimligt att tro de kan fortsatt vara lika framgångsrika på fasta situationer nästa säsong? Fasta situationer är ju närmast i klubbens DNA efter Big Sam-eran.

Hyllman: Den rimliga tankegången måste ju vara att den typen av offensiva vapen blir svårare och svårare att få utdelning på ju högre upp i seriesystemet ett lag kommer, och ju bättre och mer välorganiserade motståndare man faktiskt möter. Det är precis samma tankegång som det här att Boltons bristande offensiv förra säsongen i League One borde vara ett ännu större problem i The Championship den här säsongen – allt annat lika. Men det är klart, Tony Pulis har ju visat med både Stoke och West Brom att en sådan här anfallsidé kan vara effektiv även i Premier League, så varför skulle inte Phil Parkinson kunna göra något liknande med Bolton?!

ANNONS

De mesta av nyheterna runt Bolton under sommaren handlar däremot om tänkta transfers som av en eller annan anledning inte blir av. Även om vi utgår från att några av dem är mediamos så brukar ju sådant ändå kunna vara ganska oroväckande. Det transferembargo som Bolton har brottats med på grund av sina ekonomiska bekymmer har också fått dem att omvärdera sin strategi för att värva spelare, där de nu sägs vara mer intresserade av att satsa ungt och hungrigt än på erfarna och redan etablerade spelare från större klubbar. Låter bra så klart, men kanske är det fel läge för Bolton att byta till en så riskfylld strategi?

Linhem: Det är definitivt vad som är mest troligt, om man dessutom räknar med att Bolton som bottenlag lär få färre fasta situationer nästa säsong. Jag behåller dock hoppet. The Spirit of Big Sam lever kvar i Bolton hos Filipe Morais inläggsfot och i den massiva klumpen av kött som de döpte David Wheater.

ANNONS

Det är ju onekligen svårt att prata om Bolton på grund av de var under embargo och kan bli bestraffade likadant igen, vilket är en av få saker de har gemensamt med de spanska superklubbarna. Skulle de dock få fortsätta värva är australiensiske landslagsmannen Mark Milligan ett ihärdigt rykte som inte låter fel. Stabil mittfältare som kan spela lite överallt. De behöver dock främst anfallare. Den mest tillgängliga av de målglada anfallarna från League One ifjol vore Ivan Toney som säkert Newcastle gärna lånar ut till en klubb i Championship den här säsongen efter 13 League One-mål ifjol. Kanske plundra nedflyttade Blackburn och plocka in Danny Graham som hade en fin säsong i skymundan förra säsongen.

Det kan ses som riskabelt att satsa ungt för Bolton men det är i stort sett det enda, förutom fasta situationer, som de varit framgångsrika på den senaste tiden. Zach Clough är en lokal grabb och likaså Josh Vela som tagit en nyckelroll på mittfältet. Har du något mer att tillföra om Bolton? Skulle du i dagsläget tippa dem för nedflyttning?

ANNONS

Hyllman: Mja, du känner ju mig, Bolton är ju en klassisk engelsk klubb med Premier League-förflutet så jag kommer ju allra minst att betrakta dem som ett troligt playoff-lag. Nej, men mer allvarligt så ger de mig ungefär samma intryck truppmässigt och i övrigt som Hull City gjorde inför förra säsongen i Premier League, så det får mig naturligtvis att frukta för nedflyttning och tro att de i vilket fall som helst kommer brottas runt botten av tabellen. Det var väl å andra sidan vad jag också trodde om Fulham förra säsongen.

Linhem: Ouch, Hull förra säsongen känns hårt. Bolton har åtminstone ganska gott om spelare och gjort flera bra värvningar. Men jag håller med fullständigt om att de lär slåss i botten. I nuläget skulle jag tippa dem som ett av lagen mest troliga att åka. Det är svårt att bli för exalterad av ett lag med bara ett bra försvar särskilt när det är byggt på två fyrtorn som inte bevisat håller Championship-klass. Det saknas flera potentiella nyckelspelare offensivt ifall man ska göra något väsen av sig. De lär också behöva förlita sig på att någon större klubb har en tuff säsong, som Bolton själva tidigare, för att kunna hålla sig kvar eller att lilla Burton till slut ska sluta prestera över all förväntan. Deras främsta resurs är dock troligen att Parkinson är en uppskattad och stabil manager som visserligen är något konservativ men inte någon Tony Pulis direkt.

ANNONS
Publicerad 2017-07-06 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto