Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tre anledningar varför den här transfersommaren är mer silly än normalt

Peter Hyllman

Sillysommaren rullar på. Det pratas så klart fortfarande som om sommaren precis har börjat. I själva verket har det ju gått över en månad sedan förra säsongen slutade och om bara en månad drar ju faktiskt nästa säsong igång. För vissa till och med tidigare än så. Vi befinner oss i alla fall vid punkten i tid där det kan börja uppstå viss berättigad otålighet.

Vad händer till exempel med West Ham, en klubb onekligen i behov av att förstärka sin spelartrupp men där väldigt lite händer trots flertalet tidiga röksignaler. Vad händer med Crystal Palace, där Frank De Boers anställning har följts av total radiotystnad. Vad händer med Mauricios Pellegrinos projekt med Southampton? Frågorna hopas vad sommaren lider.

Sillysäsongen är naturligtvis besvärlig till sin själva natur. Oundvikligt så klart när klubbar är beredda att spendera väldigt stora pengar på spelare som flera klubbar är intresserade av och vars klubbar inte nödvändigtvis är alldeles villiga att sälja dem. Inget nytt under solen. Men den här sillysommaren är särskilt besvärlig på grund av några nya och ovanliga faktorer.

ANNONS

Atlético Madrids transferban

När en fjäril flaxar med sina vingar i Kina och allt det där. På ytan borde det ju inte behöva bekymra klubbarna i Premier League att en klubb i La Liga inte får värva. Under ytan hänger saker däremot ihop och vad som händer i Spanien skapar en kedjereaktion.

Flera engelska klubbar blev direkt påverkade av Atléticos transferban. För det första Man Utd som nog mer eller mindre hade räknat hem värvningen av Antoine Griezmann innan beslutet om Atléticos transferban ändrade affärens dynamik och tvingade Man Utd att se sig om efter andra alternativ.

För det andra Chelsea vars plan helt säkert var att kunna sälja Diego Costa tillbaka till Atlético. Nu blev det bökigt, även om det pratas om att Atlético ska värva Costa och tillfälligt låna ut honom som lösning. Men Chelsea har sinkats vilket till synes öppnat dörren för Man Utd med Romelu Lukaku.

ANNONS

Det i sin tur leder till fortsatta följdfrågor om vad Chelsea i så fall tar sig för om de som det verkar inte får Romelu Lukaku som planerat. En anfallare behöver de ju. Kanske tar de över Man Utds plats vid Real Madrids servering. Eller vill de ha något att säga till om med Alexis Sanchez?

VM nästa sommar

Det går inte heller att komma ifrån att ett stundande världsmästerskap får effekter på transfermarknaden. VM-aktuella spelare blir mer bekymrade än normalt om regelbunden speltid och att spela för klubbar som värderas av deras respektive förbundskaptener.

Det verkar bland annat ha varit ett rejält smörjmedel för att övertyga Wayne Rooney om att flytta till Everton. En lönemässigt omöjlig övergång har hävdats från olika håll. Men att spela kan vara viktigare än pengar, i alla fall när man redan är rik som ett troll.

ANNONS

Wayne Rooneys flytt till Everton påstås också ha fungerat som en viktig pjäs i Man Utds kapning av Romelu Lukaku-dealen. Om Rooney således är på väg att lämna Man Utd efter 13 år i klubben så gör han det i så fall med en riktig monsterassist på väg ut genom dörren.

En annan anfallare som sägs vara på väg till Everton, eller West Ham, är Olivier Giroud. Men där kanske Girouds VM-förhoppningar istället sätter en käpp i hjulet. Marseille sägs vara mer aktuellt. Kanske för att Giroud själv eller Didier Deschamps inte skulle se det som ett steg nedåt i karriären från Arsenal.

Hjälp på VM-traven har Everton däremot kanske fått med Sandro Ramirez, en av sommarens mer intressanta värvningar. Att han hoppas komma med i Spaniens VM-trupp kan ha övertygat honom att försöka bli en stjärna med Everton snarare än att bli kvar i Malaga, eller bänknötare i spansk superklubb.

ANNONS

De engelska klubbarnas TV-intäkter

Premier Leagues TV-avtal nämns ju ofta i de här sammanhangen, och det har sin speciella betydelse här också. Det driver naturligtvis upp transfersummorna för engelska klubbar, vilket också kan göra att spelarköp blir besvärligare och tar längre tid då köpande klubbar tvekar att spendera.

De engelska klubbarnas köpkraft verkar däremot också ha fått superklubbar som Real Madrid och Barcelona att bli mer avvaktande. Vilket var svårt att tänka sig skulle kunna ske. Nu pratas det om Real Madrids nya värvningspolicy att värva ungt – i själva verket är deras val kanske begränsat.

Engelska klubbar har handlat i Monaco redan i sommar och mer är helt säkert på gång. Detta tillsammans med Arsenals uttalade intresse har drivit upp priset på Kylian Mbappé i stratosfären. Real Madrid vill köpa spelaren, men måste då upp med en summa som nog förskräcker även dem.

ANNONS

Är detta något som har fått Real Madrid att ta en orimlig position i förhandling med Man Utd om Alvaro Morata, att de ville kräma ut högsta möjliga summa av Man Utd för att delfinansiera ett köp av Mbappé? Då bet de kanske över för mycket och miste hela stycket, om det fick Man Utd att byta måltavla.

Och för att i så fall vända runt på upploppet och komma tillbaka till början igen, så kanske det därför delvis och indirekt även är TV-intäkterna som lurat Chelsea på Romelu Lukaku, om nu så blir fallet. Men kanske blir det nu till Chelsea som Real Madrid försöker kränga Alvaro Morata.

Och då är det väl en öppen diskussion vilka som egentligen gick vinnande ur hela den där transferkarusellen – Man Utd eller Chelsea?!

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Ruben Neves, Porto till Wolverhampton. En kanonvärvning som förstås inte varit möjlig utan Jorge Mendes. Wolves kan nästa säsong ha ligans två bästa mittfältare i Neves och Helder Costa. Fyller dessutom ett behov då Wolves bara hade David Edwards och reservdelar på centralt mittfält ifjol. Det ska nämnas att Neves bara är 20 år och spelat sporadiskt i Porto. Mitt enda klagomål skulle vara ifall Wolves inte värvar mycket mer och lägger för mycket ansvar på Neves unga axlar. Berömlig – (+++++)

ANNONS

Stephen Darby, Bradford till Bolton. Parkinson känner Darby från sin tid i Bradford men Darby förlorade sin plats i Bradford ifjol och Bolton har redan värvat en klart bättre högerback i Mark Little. Han är dock pålitlig och varit lagkapten i varje lag han spelat i sedan han vann två raka FA Youth Cup-titlar med Liverpool. Godkänd – (++)

Jonny Howson, Norwich till Middlesbrough. Norwich har börjat rensa spelare för att kunna Dortmundifieras. Howson är en bra värvning särskilt för Boro vars mittfält var alldeles för defensivt ifjol. Förutom drömmålet mot Nottingham gjorde han totalt sex mål/sju assists. Ledare och box-to-box-mittfältare. Med beröm godkänd – (++++)

Ibrahima Cissé, Standard Liege till Fulham. Ifall Fulham tappar McDonald kan Cissé vara hans ersättare på defensivt mittfält. Var trots allt ganska ordinarie i belgiska ligan. I vilket fall är det inte fel för Fulham att värva fler defensivt kompetenta mittfältare. Kan också spela högerback. Väl godkänd – (+++)

ANNONS

Kamo Mokotjo, Twente till Brentford. Spännande värvning. Defensivt fragila Brentford kan behöva en mer defensiv mittfältare och Mokotjo var lagkapten för Twente ifjol. Sydafrikansk landslagsman. Med beröm godkänd – (++++)

Cyrus Christie, Derby till Middlesbrough. Bra offensiv högerback vars många fina inlägg slösades bort ifjol. Lär bilda en svårstoppad högerkant med Adama Traore. Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2017-07-08 21:13

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto