Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blessing in disguise för Man City att Dani Alves dumpade dem vid altaret

Peter Hyllman

Det var med en rasande fart som Man City inledde transfersommaren. Deras värvning av Bernardo Silva är alltjämt en av den här sommarens allra bästa och kommer fortsätta vara det även när transferfönstret stänger. Ederson värvades kort därefter och var ett rätt elegant sätt att adressera målvaktsproblemet som laget brottats med det senaste året.

Det  var tänkt att bara vara början på en rejäl överhalning av Man Citys trupp som Pep Guardiola skulle genomföra under sommaren. Ett gäng spelare skulle lämna klubben och ett motsvarande gäng spelare skulle värvas, bland andra Alexis Sanchez och ett icke föraktligt antal ytterbackar. Men under en månad har det nu varit stilla vind i seglen för Man City.

Vinden tog däremot fart den här veckan, men då visade det sig vara motvind och snålblåst. Dani Alves övergav närmast bokstavligen Man City och Pep Guardiola vid altaret och valde att istället skriva på för PSG. Något som närmast naturligtvis beskrivs som en missräkning för Man City, som därmed tvingas tillbaka till ritbordet åtminstone vad gäller den värvningen.

ANNONS

Nu tror inte jag detta behöver ses som något större bakslag för Man City. Dani Alves kändes hela tiden som någon form av lyxvärvning. Med all respekt för Alves, som för närvarande är en av världens absolut bästa högerbackar, så är det inte med honom Pep Guardiola bygger sitt Man City för framtiden. Allra helst som Man City samtidigt siktar på att värva Kyle Walker.

Det där var alltid något som kändes märkligt för mig, att på samma gång värva Kyle Walker och Dani Alves. Båda är på tok för bra och kostar på tok för mycket för att ses som någon form av backup-alternativ. Ett mer normalt och vettigt agerande vore att värva en av dem som huvudalternativ, samt med en yngre förmåga bredvid denne.

Här öppnar det i min mening snarare upp sig möjligheter för Man City i och med Dani Alves snubb. Det borde i min mening göra dem desto mer angelägna att värva Kyle Walker, så om Tottenham hoppades kunna behålla honom så sjönk precis sannolikheten för det. Var Walker tveksam att under ett VM-år flytta till Man City med Dani Alves framför sig är dessa tvivel nu undanröjda.

ANNONS

Nackdelen skulle så klart kunna vara att Man City därmed anser sig behöva ge sig ut på marknaden och betala för ännu en högerback, vid sidan av Kyle Walker som redan han lär kunna bli rätt dyr. Å andra sidan borde den spelaren kunna betinga lägre lön än Dani Alves, så i någon utsträckning plockar man hem på gungorna vad man förlorar på karusellen.

Det är å andra sidan en karusell Man City inte måste utsätta sig för. Om de istället lyfter upp Pablo Maffeo till a-laget på allvar så slår de flera flugor i en enda smäll. De får sin synnerligen naturliga backup-högerback, utan att det egentligen kostar dem något mer än vad de redan betalar, samt de lever upp till ägarnas uttalade målsättning att plocka in egna produkter i a-laget.

Det var, givet de ständiga kritiska synpunkterna om för gamla ytterbackar i Man City, något som förbryllade mig varför Man City inte valde att göra redan förra säsongen. Åtminstone när det började bli tydligt i vilken riktning säsongen ändå skulle barka. Av det jag ändå lyckats se av Pablo Maffeo så är han både bra och talangfull nog att åtminstone få chansen.

ANNONS

Det skulle kunna pratas i stora ord om hur detta dessutom skulle sända de rätta signalerna till ungdomsspelarna att det faktiskt finns en mer än rent teoretisk väg upp i a-laget. Mera näraliggande vore det också en åtgärd som inte skulle kosta Man City någon cash, vilket kan visa sig betydelsefullt för andra projekt på transfermarknaden den här sommaren.

All energi kommer nu naturligtvis läggas på Kyle Walker. Men Tottenham och Daniel Levy är sannerligen inte lätta att tampas med vid förhandlingsbordet, och nu dessutom med vetskapen att Man City precis blev desto mer angelägna att värva spelaren. Det kommer sannerligen inte bli någon billig värvning, och den kommer närmast garanterat dra ut på tiden.

Det påverkar rimligtvis även Man Citys långt gående intresse för Alexis Sanchez vars påstådda tänkbara försäljningspris har rört sig stegvis från £50m upp mot närmare upp mot £90m. Svettiga belopp så klart. Arsenal är förmodligen rätt tacksamma till Man Utd för att ha gjort det betydligt lättare för dem att hävda att Sanchez är värd betydligt mycket mer än £50m.

ANNONS

Det är svårt att se att Man City skulle kunna värva båda dessa spelare för ett belopp som sammanlagt understiger £100m, och då måste man ändå sägas att det räknas konservativt. Det här är inte pengar ens Man City snyter ur näsan, särskilt inte sett till att de redan har värvat två spelare för £80m, samt därtill allra minst siktar på att värva ytterligare två ytterbackar.

Det får med andra ord ses som ett test av två saker. För det första ägarnas vilja att verkligen sätta ned foten på transfermarknaden och leva upp till sin egen betydligt högre kravbild inför nästa säsong. För det andra Pep Guardiolas förmåga att verkligen hitta värde på marknaden istället för att bara pynta dyrt för de helt uppenbara alternativen.

Men det är också med det perspektivet som jag ser det som en blessing in disguise för Man City att Dani Alves dumpade dem vid altaret. För det var en värvning som kändes ”uppenbar” och lite derivativ, typ Pep Guardiolas motsvarighet till när Harry Redknapp värvar Niko Kranjcar eller Jermain Defoe. Nu tror jag Man City och Pep Guardiola tvingas tänka om och tänka nytt.

ANNONS

Något jag tror de vinner på i längden. Det hade varit väldigt roligt att se Dani Alves i Premier League och i Man City. Men Dani Alves är inte en spelare Man City behöver, lika lite som Dani Alves skulle kunna vara en beståndsdel i Pep Guardiolas projekt att bygga ett nytt Man City. Det hade kanske mest av allt bara varit en värvning ägnad att övertyga sig själva om att man fortfarande var en badass storklubb.

Lite som PSG.

:::

TRANSFERKOLLEN

Ruben Loftus-Cheek, Chelsea till Crystal Palace (lån). Det blev än så länge ingen större förändring för Chelseas kids med Antonio Conte än tidigare, de ser alla ut att säljas, lånas ut eller pratas om att säljas. Loftus-Cheek blir nästa spelare att ge sig iväg, och gör det till en klubb där han får chansen att visa sina främsta egenskaper som central mittfältare. Väl godkänd – (+++)

ANNONS

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Ola Aina, Chelsea till Hull (lån). Högerback framför allt men också spelat vänsterback, mittback, och ytter på både kanterna i ungdomssammanhang. Uttagen till nigerianska landslaget nyligen. Att han fått speltid i Chelsea säger väl något. Med beröm godkänd – (++++)

James Husband, Middlesbrough till Norwich. Inte att förväxla med Fillippinernas David Beckham, James Younghusband, som tillsammans med sin bror Phil (som nu har rekordet i både antal landskamper och mål) nu är nationalikoner på Fillippinerna sedan det filipinska fotbollsförbundet upptäckte dem på Football Manager för drygt tio år sedan. Vänsterbacken Husband, är Norwichs plan B efter att de inte fick loss Mitchell Djiks från Ajax. Han må ha spelat väldigt lite i Boro men innan det var han bra i Doncaster. Godkänd – (++)

ANNONS

Caleb Ekuban, Chievo till Leeds. Han gjorde gott om mål i albanska ligan ifjol om det säger någonting. Innan det spelade han i Lega Pro i Italien. Jag vet ingenting. Enligt rapporter en liknande spelare som Mario Balotelli, vilket vore lovande. Underkänd – (+)

Will Norris, Cambridge till Wolves. Var bra i Cambridge ifjol men det känns fortfarande inte som en förstemålvakt, sedan de värvat Ruddy. Kan möjligen konkurrera ut Ruddy ifall Ruddy spelar lika uselt som ifjol. De har trots allt Andy Lonergan också men Norris är yngre och det finns en möjlighet att han kan bli förstemålvakt på sikt. Godkänd – (++)

Publicerad 2017-07-13 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto