Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett allvarligt samtal om Cardiff 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Ah, Cardiff. Börjar man oroa sig något för de ökade utländska influenserna i Football League så går det alldeles utmärkt att krypa ihop i skedställning i soffan tillsammans med Cardiff. Hur skulle det kunna gå att känna sig något annat än supertrygg med brittiska karaktärsspelare som Allan McGregor, Lee Peltier, Greg Halford, Craig Noone och Anthony Pilkington, kryddat med nordiskt stål i Aron Gunnarsson och Kenneth Zohore. Och så klart Neil Warnock som manager. Tyvärr gjorde ju klubblegenden och trotjänaren Peter Whittingham sin sista match för Cardiff förra säsongen. Mittenlag förra säsongen, tror du Cardiff kan uppnå något mer den här säsongen?

Linhem: Jag är faktiskt tveksam till Cardiff den här säsongen. Det enda de har är tre bra mittbackar och Kenneth Zohore, annars är det mestadels utfyllnad. Av de tre mittbackarna är dessutom Manga oerhört skadebenägen och Sean Morrison ryktas bort efter en kanonsäsong ifjol. Av de mer etablerade lagen tror jag Cardiff lider störst risk att göra en Blackburn och åka ur nästa säsong. De har i flera säsonger skärt ner på omkostnader och sålt av dyra spelare, denna säsong har de med värvningar av två andramålvakter och Danny Ward (från Rotherham) visat sig vara väldigt oambitiösa. Det är osäkert om ägaren och modeikonen Vinny Tan slutat bry sig eller bara inte vill spendera pengarna längre.

ANNONS

Det som går emot min domedagsprofetia är att Cardiff var väldigt bra under våren efter att Neil Warnock tog över. Han slängde in Zohore i startuppställningen och han gjorde tolv mål på 24 starter. Jag tror dock Cardiff kan få en tung start och då lär Warnock ersättas av någon av de få som Cardiff fortfarande kan locka till sig. Är jag alldeles för pessimistisk eller har Cardiff en dyster säsong framför sig?

Hyllman: Oj, här blev det mörkt helt plötsligt. Det är klart att det var kanske inte det rosenröda perspektivet du valde att ha på Cardiff här, men det finns nog som du är inne på också goda skäl för viss pessimism. Precis som du säger får man ju intrycket att Vincent Tan nog inte längre tycker det är riktigt lika roligt att äga brittisk fotbollsklubb nu när Premier League-drömmarna bara blir alltmer avlägsna. Spelartruppen är i själva verket tämligen eftersatt, i synnerhet kanske på mittfältet, och det verkar ju inte heller finnas några tydliga planer på att fräscha upp den. När en klubbs främsta transferrykten handlar om free transfers så säger det naturligtvis något. Vi har ju sett just precis detta förut, med både Blackpool och Blackburn för övrigt, och båda dessa klubbar befinner sig ju för närvarande i League One.

ANNONS

Så på grund av detta har vi en supporternation som vänder sina ensamma ögon mot Neil Warnock. Där verkar finnas någon slags förhoppning att Warnock ska kunna göra med Cardiff vad han för sju-åtta år sedan lyckades göra med QPR, som han tog över när klubben låg på sladden i The Championship men inom en och en halv säsong därefter vann The Championship och tog sig upp i Premier League. Men det är ju två situationer som känns helt annorlunda. QPR:s ägare då var förvisso rätt clueless men åtminstone ambitiösa och ville saker, emedan Vincent Tan som sagt inte ens längre verkar ha den förmildrande egenskapen till sin fördel. När nu Hull City enligt alla rykten rycker hårt i Kenneth Zohore, samtidigt som Warnock med emfas uttrycker att spelaren inte är till salu, men det är det ju i slutänden inte han som bestämmer, hur ser du på chansen att Warnock inte ens är Cardiffs manager längre när säsongen drar igång eller i alla fall när transferfönstret stänger?

ANNONS

Linhem: Skulle nog ändå tro Warnock håller sig kvar. Lite för att han är mer utav en knasig farbror än en principfast tjurskalle likt Tony Pulis som lämnade Crystal Palace i augusti för några säsonger sedan. Dessutom har flera värvningar tydligt varit Warnockvärvningar, såsom Lee Camp och Danny Ward som spelade för Warnock i Rotherham. Dock har jag inte alls svårt att se Warnock lämna ifall han får ett erbjudande till hösten.

Men ja, det är möjligt att jag är för hård mot Cardiff men det beror mer på att konkurrensen ser tuffare ut denna säsongen. Skulle jag tippa nästa säsong utan att vara sådär strikt hållen av tabellens lagar skulle jag nog inte tippa något lag att åka ur och ingen skulle heller gå upp automatiskt men tio lag skulle spela playoff. Det saknas en Newcastle-juggernaut eller ens ett lag lika välordnat som Brighton i toppen men botten saknar också ett Rotherham eller en riktig huvudlös höna som Blackburn. Cardiff däremot har stadigt förfallit sedan de åkte ur. Många olika managers och deras senaste managers innan Warnock, Slade och Trollope, kändes väldigt oinspirerade. Lite av den typen av billiga budget-britter som Cellino ett tag föredrog i Leeds. Skulle Cardiff, som du nämner, förlora Zohore skulle jag nog lägga pengar på deras troliga nedflyttning. Han var outstanding efter han fick regelbunden speltid i december ifjol och Cardiffs andra alternativ har inte gjort alltför mycket de senaste åren.

ANNONS

Detta är en dåligt formulerad fråga men det lär gå att förstå. I amerikansk sportmedia pratar man väldigt mycket om “big market” och “small markets” när det gäller lag. Dvs stora städer/regioner där det finns ett underlag av många möjliga supportrar och en sportkultur generellt. Hur lockande är Cardiff som stad? Tar man bort Glasgow, Belfast, och Edinburgh är det en topp 10-stad i UK med gott om folk och en rejäl och nybyggd arena. Eller spelar det inom engelsk fotboll egentligen ingen roll ifall man är en håla i Midlands eller Wales huvudstad så länge man inte är London?

Hyllman: Ekonomiskt spelar det kanske mindre roll, givet att ekonomin för brittiska klubbar bygger så mycket på de kollektiva TV-avtalen. Men naturligtvis handlar det också om att ha en bred supporterbas och med många som regelbundet kommer på hemmamatcherna. Men storleken på arenorna skiljer sig ju inte så dramatiskt åt mellan klubbarna på den här nivån. Vad gäller att attrahera spelare gissar jag att det kanske faktiskt inte är någon större skillnad på Cardiff och egentligen vilken som helst engelsk byhåla. Men som vanligt, viktigast för att kunna rekrytera spelare är ju att man är en klubb som visar någon form av ambition. Gör man det spelar det i slutänden mindre roll var man hör hemma, i så fall kommer spelare vara intresserade av att spela för klubben. Här har vi ju också något som kan försvåra det på transfermarknaden för Cardiff den här sommaren. Många spelare lär ju precis som vi båda känna av att Cardiff saknar ambition och är ett potentiellt problemlag. Vilken typ av spelare är det som är villiga att söka sig till en sådan klubb? De som söker en paycheck och de som inte har något bättre alternativ.

ANNONS
Publicerad 2017-07-13 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto