Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett allvarligt samtal om Hull City 2017-18

Peter Hyllman

Linhem: Steve Bruce försvann och spelartruppen var nästan tom nog att den fick fyllas ut med spelarnas föräldrar. Hulls säsong i Premier League var i stort sett över innan den började. Åtminstone tills Marco Silva anlände och nästan höll dem kvar mirakulöst. Vilket motbevisade ditt blogginlägg där du outade dig själv som Fotbollskanalens alldeles egen Paul Merson. Vad finns kvar? Vad finns kvar när transferfönstret stänger och hur sugna är de inte alls älskade familjen Allam att fortsätta investera i sin motvilliga tigerklubb?

Det är alltid frestande att tippa att ett nedflyttat lag ska åka rakt igenom Championship. Inget ont menat mot klubbarna i sig men ibland kan lag vara så dåliga en säsong att det känns som att de inte ens skulle slå Gais. Men Sunderland plockade in en grovt underskattad manager i Grayson och Middlesbrough med Garry Monk har gjort flera bra värvningar. Vad har Hull gjort? Värvat en rysk manager, hyrt in någon från Chelseas bemanningsföretag, och sålt av både Curtis Davies och Harry Maguire. Hull har dessutom tappat flera av de inlånade spelarna som glänste i slutet av säsongen. Jag tror Hull har en väldigt kämpig säsong framför sig och slutar lägst i tabellen av de tre nerflyttade nykomligarna. Vilket inte behöver vara alltför lågt men jag blir inte förvånad om Hull får en tuff start och haltar fram på tabellens nedre halva. Vad säger du?

ANNONS

Hyllman: Jag får svälja det, även om mitt fokus kanske låg mer på det idiotiska med att säcka Mike Phelan och att enbart det faktum att Marco Silva visade sig vara ett lyckokast (nåja, nästan) inte precis övertygar mig om att Hull Citys anställningsprocess egentligen var det minsta mer genomarbetad än som jag faktiskt beskriver den. Men även blinda hönor kan hitta ett korn. Å andra sidan kan jag konstatera att jag ändå verkar känna mig mer entusiastisk över Leonid Slutsky än vad du gör, och att jag ser fram emot att se vad en rysk tränare kan åstadkomma i engelsk fotboll, och den ende ryske tränare jag hellre hade sett hade varit Viktor Tichonov. Till skillnad från Marco Silva så kommer han ju faktiskt inte lite från ingenstans.

Allams ville ju sälja Hull City redan inför förra säsongen när de precis gått upp i Premier League så det säger väl något om deras intresse av att fortsätta som illa omtyckta och baktalade ägare av klubben. Hull City påminner ju en hel del om Sunderland i det här avseendet, och det var naturligtvis inte någon tillfällighet att båda dessa klubbarna fick säga tack och adjö till Premier League, förmodligen under en överskådlig framtid. Och visst känns det kanske lite som om Hull Citys plan här var att anställa Slutsky för att på så vis kunna använda dennes kontakter med Chelsea för att möjligen få tillgång till bra om än unga spelare utan att det behöver kosta så mycket. Annars gäller det kanske att behålla spelare de redan har, men tror du egentligen Andy Robertson, Tom Huddlestone, Abel Hernandez, Sam Clucas, Kamil Grosicki är sugna på att stanna kvar i klubben? De saknar i alla fall inte intresserade köpare.

ANNONS

Linhem: Det var många brasklappar där och fortsatt förnekelse av att Marco Silva tog ett sargat Estoril från ingenting till högsta divisionen och var jagad av Porto. Men det stämmer en del om att Hull nog mest hade tur när de utsåg Marco Silva, det känns inte som att det var resultatet av en genomtänkt plan.  Kanske underskattar Slutskij men tror att det är väldigt svårt att komma från rysk kultur och fotboll och att ta över ett svårt Hull som verkligen inte är någon stabil organisation. Vad har Slutskij för kopplingar till Chelsea annat än att de också har en förkärlek till Ryssland?

Det är definitivt en faktor med nästan två månader kvar av fönstret. Robertson är en vänsterback för större klubbar och Grosicki var fantastisk stundtals ifjol. Min gubbe Clucas är också en imponerande vänsterfotad-schweizisk armékniv. Hull har visat väldigt lite att de försöker ta sig tillbaka upp. De är till salu och Allam-familjen är inte uppskattade i Hull. Har du någon gissning om Hull? Är man en av många toppkandidater eller bör Hullarna (som de förstås kallas) vara oroliga över en återgång till den svåra perioden innan Phil Brown och Dean Windass tog dem till Premier League?

ANNONS

Hyllman: Slutsky är personligt bekant med Roman Abramovich och har någon slags pågående dialog om livet och fotbollen i största allmänhet med honom, så det finns en faktisk personlig koppling. Men i nuläget är det så klart bara ren spekulation att detta skulle resultera i någon mer systematisk utlåning av spelare från Chelsea till Hull, även om Ola Aina redan har packat väskan i precis den riktningen.

En annan som packar väskan är Tom Huddlestone, som just i skrivande stund faktiskt verkar ha blivit klar för Derby County. Ett minst sagt tufft tapp för Hull City och Huddlestones avskedsord att Hull City sumpade chansen att behålla honom genom att erbjuda honom ett nytt kontrakt först efter att Derby aktiverade en säljklausul i Huddlestones kontrakt, samt att när han blev medveten om Derbys intresse så var flytten en no-brainer. Starka ord från en av Hull Citys nyckelspelare som inte precis ingjuter ett stort förtroende för ägarnas och klubbledningens engagemang och kompetens. Nej, det här ser inte bra ut vare sig för Hull City eller för Leonid Slutsky. Med nuvarande trupp borde de trots det inte behöva oroa sig för nedflyttningsstrecket, men hur mycket av nuvarande trupp kommer Hull City egentligen lyckas behålla?!

ANNONS

Linhem: Det är ju ganska fascinerande. Man måste säga att Slutskij verkar seriös men samtidigt säger det något om Hull att de inte handplockat Slutskij för att han passar dem perfekt lika mycket som de blivit utvalda av Slutskij och Abramovich. Kanske är dock helt perfekt? Slutskij kan ha sett något intressant i Hull och särskilt studerat dem förra säsongen. Utan att klandra Slutskij tror jag bara Hull är ett tufft jobb. Jag har svårt att se dem behålla till exempel Andrew Robertson men det sa jag också om honom förra gången de åkte ur. Skulle inte heller tro de blir en nedflyttningskandidat men en säsong liknande Aston Villa ifjol ser ut som en rimlig och dyster verklighet.

Angående Huddlestone ser jag inte det som något tungt tapp bortsett från fysiskt talat. Han har inte alls varit särskilt bra eller viktig för Hull de två senaste säsongerna. Möjligt att Slutskij hoppades ge honom en nytändning men jag tror att en flytt var det bästa för honom. Inte för att jag tror han passar särskilt bra i Derby eller passar hur Rowett vill spela. Det oroande är som du nämner att Hull ändå verkade vilja behålla honom men inte lyckades eller ens gjorde något ärligt försök, enligt Huddlestone. De sänder inga bra signaler till andra spelare och även om jag inte ser Huddlestone som viktig har Hull inte några betydligt bättre spelare. Vad tycker du Hull behöver förstärka specifikt? Eller krävs en helrenovering?

ANNONS

Hyllman: Att Hull redan har sålt av Curtis Davies och Harry Maguire måste betyda att de rimligtvis är i behov av att förstärka sitt mittförsvar, det var inte precis några dåliga pjäser som försvann där. När nu Tom Huddlestone också lämnar klubben och det måste betraktas som synnerligen osäkert om Sam Clucas och Andy Robertson blir kvar i klubben de med så är det ju i princip hela ryggraden i Hull som behöver bytas ut. Och då är vi ju onekligen inne på något som liknar en helrenovering. Vi verkar rätt överens om synen på Hull City som ett anonymt mittenlag i bästa fall, även om det faktiskt kan gå värre än så också. Det enda vi inte verkar kunna komma överens om är stavningen av Slutsky eller Slutskij, men det går ju inte att diskutera sådana här saker med människor som tror att kex uttalas chex och som envisas med att åka tunnelbana ovanför jord.

ANNONS
Publicerad 2017-07-17 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto