Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett allvarligt samtal om Middlesbrough 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Över £30m spenderade redan. Och nästan £25m av dem på nya anfallare, bland annat ett klubbrekord för Nottingham Forests anfallare med det annorlunda namnet Britt Assombalonga. Middlesbrough har brottats de senaste åren med ett alltför defensivt tänkande och således en oförmåga att göra mål i tillräcklig utsträckning. Är det någon form av psykologiskt retroaktiv kompensation för detta vi nu bevittnar med Middlesbrough, eller finns det någon form av Garry Monksk metod bakom denna madness?

Linhem: Jag vet inte exakt vad för metod Garry Monk tänker sig men jag gillar deras värvningar hittills. Defensiven borde finnas kvar och det var uppenbart hur man saknade offensiv eldkraft. Det jag fortfarande jag kan tycka Boro saknar är en mer utpräglad playmaker, de har funkat som bäst de senaste säsongerna när Gaston Ramirez varit i bra form. Och Leeds under Garry Monk spelade trots allt mest 4-2-3-1 med en liten Pablo Hernandez som höll i tyglarna. Assombalonga kan vara en rejäl och användbar centertank men han har inte varit tillräckligt frisk de senaste åren. Hur tänker man sig med Patrick Bamford och Rudy Gestede? Alla har visat på kapacitet att göra upp mot 20 baljor på en säsong. Braithwaite förväntar jag mig spela mest ute på kanten, där han också lär vara målfarligare än vad Boro haft att tillgå tidigare.

ANNONS

Ett större bekymmer blir att få behålla Ben Gibson. Just nu ser det väldigt troligt ut men med tanke på den marknaden som finns för engelska mittbackar lär han vara eftertraktad. Tror du Boro får behålla Gibson? Eller har man tillräckligt med defensiv kompetens att klara sig utan honom?

Hyllman: Kanske beror det i stor utsträckning på vilken annan klubb som faktiskt visar intresse för Ben Gibson. Leicester har ju länge varit intresserade men ser ju ut att ha valt Harry Maguire istället. Om det blir en av de bättre Premier League-klubbarna tror jag Gibson förmodligen känner sig sugen på att ta den chansen. Är det en av de svagare Premier League-klubbarna, exempelvis Burnley, Stoke eller Swansea så finns nog alla chanser att Gibson ser det som minst lika meningsfullt att stanna kvar i Middlesbrough och försöka spela dem omedelbart tillbaka till Premier League.

ANNONS

Middlesbrough har med spelare som Daniel Ayala, George Friend, Fabio Da Silva och Cyrus Christie absolut defensiv kompetens att klara sig utan Ben Gibson, men kanske börjar det se tunt ut. Möjligen är detta invändningen mot Middlesbrough för närvarande, märkligt nog givet att laget trots allt kommer från Premier League, att spelartruppen känns tunn och med andra ord känslig för skador. Det finns naturligtvis tid för Middlesbrough att åtgärda detta under sommaren men tror du som jag att det här är något som skulle kunna sätta stopp för Middlesbroughs realistiska ambitioner att vinna The Championship den här säsongen?

Linhem: Det känns onekligen som chanserna för Boro att behålla Gibson ökat eller åtminstone ser möjliga ut. Ofta tänker man när lag åker ut att de ska plundras helt men ofta blir några guldkorn kvar. Gibson har ju dessutom klubben i blodet och Boro satsar på en snabb uppflyttning. Samtidigt som man undrar hur det skulle gå om till exempel Southampton eller åtminstone Crystal Palace verkar sugna. Stoke känns inte orimligt heller.

ANNONS

Vet inte om tunn är rätt ord men den är definitivt skadekänslig eller, ifall man ska vara hård, bara mycket utfyllnad. Det var flera inlånade spelare ifjol som hade viktiga roller och flera positioner där man behöver mer offensiva spelare ifall man har planer på att faktiskt etablera ett anfallspel denna säsongen. Något man glömde förra säsongen som om Karanka tappat bort anfallskapitlet i spelboken.

En för mig, men inte för alla, särskilt intressant fråga för Boro blir vem som ska vakta kassen denna säsongen. Blir det Dimi Långt-Grekiskt-Efternamn som var strålande förra vändan i Championship men som närmar sig 40 år, Meijas som jag mest sett på bänken, eller unge Connor Ripley som på lån i Oldham förra säsongen var League Ones bästa målvakt. En av de mer heroiska insatserna en Ripley gjort på en kall plats ute i ingenstans. Jag personligen hoppas Ripley kan få en chans även om skillnaden mellan att bli bombarderad i Oldham är annorlunda mot att stå i Boro. Han är också för den nyfikne son till gamle Boro- och Blackburn-yttern Stuart Ripley. Några specifika spelarfrågor du funderar på gällande Boro? Tror du på Ripley? Vad talar för att Boro kommer kunna spela någon form av anfallspel till hösten?

ANNONS

Hyllman: I Oldham kunde ingen höra Ripley skrika? Om vi ska bedöma bara utifrån de få träningsmatcher som hittills har spelats så verkar Garry Monk i första hand vara intresserad av att pröva Dimitros Kosta-någonting-poulos som sin målvakt. Men så gillar ju Monk som bekant sina gamla och rutinerade målvakter.

Mina främsta frågor skulle kanske gälla anfallsbesättningen som om Middlesbrough förut led brist på alternativ nu snarare brottas med ett överflöd av alternativ. De hade redan sedan tidigare Rudy Gestede och Patrick Bamford, och kasta möjligen in Christian Stuani där också beroende på hur man ser det, och nu har man alltså värvat både Britt Assombalonga och Martin Braithwaite, hur tänker sig egentligen Monk ställa upp sitt anfall under säsongen och vem är det som närmast ofrånkomligen blir utan stol att sitta på när musiken tystnar och tar slut? Att de kommer kunna skapa målchanser med spelare som Jonny Howson, Adama Traoré, Adam Clayton, Grant Leadbitter och kanske även Gaston Ramirez utgår jag från. Kan det i själva verket vara så att Middlesbrough som var defensivt överbalanserat förra säsongen den här säsongen riskerar bli offensivt överbalanserade? Det passar i och för sig inte ihop med vad vi vet om Garry Monk från dennes tid med både Swansea och Leeds.

ANNONS

Att vi ännu inte har sagt något om möjlig tabellplacering för Middlesbrough får mig att tro att vi båda tar det närmast för givet att det är i toppen av tabellen vi kommer återfinna dem. Middlesbrough borde vara en prima kandidat för automatisk uppflyttning, även om de naturligtvis kommer stöta på motstånd längs vägen. Utan att veta helt säkert så skulle jag tro att en nedflyttad klubbs allra bästa chans att flyttas upp igen är just deras första säsong, att chansen varje säsong därefter minskar, och Middlesbrough och Steve Gibson verkar i alla fall bestämda att göra bästa och mesta möjliga av den här chansen.

Publicerad 2017-07-20 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto