Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

England har grävt sin egen grop och måste undvika att falla själva däri

Peter Hyllman

Det har onekligen gått bra för England hittills i Women’s EURO. Tre raka segrar innebär full pott, att England är gruppetta samt faktiskt för första gången tar sig vidare från ett EM-gruppspel som ett av de två bäst placerade lagen. Med tio gjorda mål på tre matcher är England även EM:s överlägset mest målglada lag, med dubbelt så många mål som något annat lag.

Det är onekligen ett gruppspel som har motsvarat de höga förväntningar som har funnits i England och på England inför detta gruppspel. Damfotbollen i England står högre i kurs än kanske någon gång tidigare, England har många stjärnor i en stark spelartrupp, och goda placeringar i tidigare mästerskap har gett mersmak. Ambitionen inför EM var guld.

Englands klassiska problem inom fotbollen har emellertid alltid varit att låta förväntningarna stiga dem åt huvudet. Detta är sant inom herrfotbollen och riskerar vara sant också inom damfotbollen. Det är kanske inte alltid en fråga om arrogans så mycket som att man helt enkelt inte riktigt är säkra på sig själva eller på vilken attityd de ska inta utåt.

ANNONS

Möjligen är det just detta som Englands förbundskapten Mark Sampson har gett prov på när han till synes rätt oklokt inför kvällens kvartsfinal mot Frankrike kläckte ur sig att den franska förbundskaptenen Olivier Echouafni inte var torr bakom öronen när det kom till mästerskap. En typ av uttalanden som sällan faller ut väl.

England och Frankrike är så klart två länder med en viss självklar rivalitet av både historiska och kulturella skäl. Men det är också ett möte inom damfotbollen det verkar ha gått rejäl prestige i. Det är kanske i själva verket ungefär vad England mot Tyskland är inom herrfotbollen. Dessutom verkar det även vara ont blod mellan de båda förbundskaptenerna.

Frågan är emellertid om inte Mark Sampson lät prestige och ont blod fördunkla sitt omdöme i sitt uttalande inför matchen. Kanske var tanken att så tvivel och split i den franska EM-truppen angående en ifrågasatt förbundskapten. Men det är en typ av uttalanden som även lätt blir bränsle för motståndarna och sätter extra press på det egna laget.

ANNONS

Det är kanske synnerligen kaxigt givet att Frankrike både är högre rankade än England inför turneringen och därtill att England så väldigt sällan förut har besegrat Frankrike. I själva verket har England under totalt fem möten aldrig besegrat Frankrike under Mark Sampsons tid som förbundskapten. Vinn först och snacka sedan hade kanske varit att föredra.

Kanske var idén att sända signalen till de egna spelarna att det inte finns någon anledning att vara rädda för motståndarna. Och sett till Frankrikes facit i gruppspelet ligger det möjligen något i det. Frankrike var i själva verket väldigt nära att åka ur innan ett sent frisparksmål mot Schweiz räddade dem. Men gruppspel är en sak, slutspel en helt annan sak!

Ett skäl till optimism för England är att Frankrikes båda försvarare Eve Perisset och Wendie Renard är avstängda. I synnerhet Renard är ett dyrbart tapp för Frankrike, deras lagkapten och därtill ansedd som en av världens bästa försvarare. England hoppas genom sin offensiva styrka med anfallare som Jodie Taylor och Toni Duggan kunna utnyttja Frankrikes defensiva brister.

ANNONS

Men ändå oroar jag mig. Traditionens makt är stor i mästerskap och England har sällan besegrat ett mycket rutinerat Frankrike. Det stör mig också att Mark Sampson har lagt energi på försök till mindgames och att så mycket av pratet inför matchen har handlat om Frankrikes avstängningar. Det är att slösa energi på fel saker.

En viktig del av mästerskapsvana är förmågan att fokusera på sådant som är viktigt och relevant, och inte låta sig distraheras av ovidkommande saker. Mark Sampson må ha kallat Olivier Echouafni för våt bakom öronen men har på så vis mest egentligen lyckats gräva en grop både åt sig själv och åt laget. Matchen mot Frankrike handlar nu om att försöka undvika att även falla i den gropen.

Men är det något som engelska landslag brukar lyckas med under mästerskap så är det väl just att falla i sina egna gropar. Förhoppningsvis är det något som bara gäller herrarna.

ANNONS
Publicerad 2017-07-30 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto