POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ett allvarligt samtal om Sheffield Wednesday 2017-18

Hyllman: Det är tisdag och då är det dags att prata om Sheffield Wednesday. Ja vad ska vi säga om dem egentligen? Två säsonger i rad har Sheffield Wednesday tagit sig till playoff men också torskat i playoff två säsonger i rad. Det kändes något överraskande efter förra säsongen när det meddelades att Carlos Carvalhal blev klar i klubben. Inte för att Carvalhal på något sätt har gjort ett dåligt jobb utan mest för att två playoff-förluster fick det att kännas som om det kanske var dags att få in en ny röst och fräschare idéer. Hur  tänker du själv, har Carvalhal tagit Sheffield Wednesday så långt han är kapabel eller kan han lyfta dem det nödvändiga steget som krävs för att faktiskt lyckas bli uppflyttade till Premier League?

Linhem: Är det tisdag redan? Jag måste verkligen tappat bort min plats i kalendern så här under semestern. Det fina med att ha en klubb som varit lika jämn som Sheff Wed de två senaste säsongerna och som inte varit alltför aktiva i transferfönstret är att det borde vara lätt att veta var man har dem. Ifall man föreställer sig att de är lika bra som ifjol men att ligan nu saknar tydliga favoriter är det rimligt att tänka sig Owls ta ett kliv uppåt i tabellen. Och ur ett supporterperspektiv är det alltid lätt att tänka sig att man åtminstone kommer vara lika bra som ens lag var förra säsongen.

Det som oroar mig med Wednesday är att de inte blev bättre förra säsongen. Det var hedervärt att man försökte i form av flera anfallsvärvningar men det verkade snarare stjälpa deras uppflyttningschanser. Jag var också beredd att tro på att Wednesday i ännu extremare form än Huddersfield försökte vila upp sig till playoff-spelet men istället var man inte alls lika välorganiserade eller samspelta offensivt som man var säsongen innan. Jag tror fundamentalt att det är bra för klubbar att ha en långvarig manager och ett samspelt lag men det är oroande när en klubb inte utvecklas, när deras försök att utvecklas misslyckas, och när Forestieri gick ifrån lagets stjärna till att spendera många matcher på bänken, utan att något stjärnskott tog hans plats. Grundtipset är att Sheffield Wednesday återigen är mitt i playoff-smeten, ser du tecken på stagnation eller tror du att Sheff Wed flyter uppåt i en potentiellt svagare toppstrid?

Hyllman: Vad som talar för Sheffield Wednesday är att det inte riktigt finns det där laget eller möjligen lagen som förväntas vara klart bättre än alla andra lag i toppstriden. Det gör The Championship mer öppen. Vad som talar mot Sheffield Wednesday är att antalet lag som befinner sig på ungefär samma nivå som dem är till och med fler än förra säsongen. Jag väljer ändå att tro på Sheffield Wednesday den här säsongen just för att de nu faktiskt har erfarenhet av två raka säsonger av uppflyttningsstrider, och kan bära med sig den erfarenheten in i den här säsongen som en tillgång. Men jag tror de gör klokast i att den här gången verkligen sikta in sig på automatisk uppflyttning, för blir det playoff är jag rädd för att det går troll för dem.

Sheffield Wednesday hade ett av seriens allra bästa försvar förra säsongen och var notoriskt både med att släppa till chanser och att släppa in mål. Ändå kändes det mot slutet av säsongen som att det var just där det brast. Sheffield Wednesday skulle absolut kunna vinna på att värva en mittback av hög kaliber och kanske i synnerhet en vänsterback där Daniel Pudil knappast övertygade någon förra säsongen. Mittbackssituationen skulle kunna adresseras genom att flytta ned Sam Hutchinson till backlinjen och istället rikta in sig på att hitta en defensiv mittfältare av riktigt hög kaliber.

Individuellt har ju Sheffield Wednesday ett anfall av mycket hög klass, i alla fall på den här nivån. Steven Fletcher, Fernando Forestieri, Jordan Rhodes och Sam Winnall bland andra skojar man inte bort. Men det var ofta svårt under våren att riktigt se hur Carlos Carvalhal egentligen tänkte sig att spela med dem. Att spela med dem alla känns ogörbart. Hur som helst är det i första hand anfallet som Sheffield Wednesday måste göra något om de vill lyckas den här säsongen, men det är inte ett kvalitetsproblem så mycket som ett taktiskt problem. Vad Sheffield ofta saknade i sitt anfallsspel var farten, det blev helt enkelt alldeles för långsamt och statiskt. Ytterpositionerna har varit ett problem för Sheffield Wednesday under senare år. Är det ett problem där George Boyd, som precis värvats från Burnley, skulle kunna visa sig vara frälsaren som bär upp korset på sina axlar?

Linhem: Jag önskar George Boyd vore lösningen på alla problem. Om det dock är fart som Wednesday söker – vilket du säger om alla! – är George Boyd inte rätt person. Han passar dock Carvalhals filosofi av yttrar som också sköter det defensiva jobbet och kan gå inåt i planen. Han kan också vara en mer kreativ spelare när han slipper Sean Dyches bojor. Är du säker på att Wednesday behöver en ny vänsterback? Utsåg du inte Sheff Weds Adam Reach till ligans bästa vänsterback ifjol? Men jag mer med dig angående Pudil. Det känns som att man vill ha offensiva ytterbackar vilket Pudil och Hunt är men samtidigt lär det finnas sexigare val. Det ganska oväntade med Owls utländska ägare och portugisiska ägare är att man tydligt föredrar inhemska spelare. Greg Cunningham vore en fin värvning från Preston eller Andy Yiadom om inte något PL-lag kan utbuda dem.

Jag kan hålla med dig om en ny mittback, jag ser gärna Hutchinson fortsätta på mittfältet och Glenn Loovens passar bra som lagets tredje mer rutinerade mittback. Annars är det inte dumt att kunna flytta ner Hutchinson och flytta in Barry Bannan när en mer offensiv uppställning passar. Att Wednesday saknar fart är inte fel, de känns något tröga och saknar tydligt någon riktig speedster. När inte Forestieri presterar heller saknar de någon med det lilla extra mellan mittfält och anfall. Där hade jag gärna sett dem förstärka laget. Det kändes förra året som om man behandlade problemet med att skapa chanser med att värva spelare som kan avsluta chanser snarare än skapa dem. Något som jag ser som ett potentiellt problem, som inte är ovanligt för lag i toppen av The Championship, är att Wednesday har gott om anfallare men att de inte passar ihop, inte är tillräckligt bra i sina roller, eller bara inte spelas på rätt sätt. Vad säger du om det?

Hyllman: Det var så klart lite det temat jag var inne på innan jag tydligen började babbla om behovet av fart igen. Delar även din uppfattning om att där i alla fall förra säsongen saknades en spelare som kunde få ihop mittfält och anfall. Och egentligen är kanske det här två frågor som hänger samman i och med att båda så tydligt berör själva uppbyggnadsspelet. Är Fernando Forestieri spelaren som skulle kunna ta den rollen för Sheffield Wednesday och kanske på så vis även få igång honom igen, om de inte värvar någon sådan spelare, och på så vis på samma gång kanske lätta det här överflödets förbannelse som kan finnas i anfallet? Eller är det mer så att Carlos Carvalhal har prioriterat bort just den spelaren i sitt sökande efter defensiv balans?

Linhem: Jag tror Forestieri kan vara den spelaren, han var fortfarande väldigt bra ifjol. Men hans roll var inte lika tydlig och Carvalhal experimenterade oftare med två renodlade anfallare. Jag kan känna att Wednesday borde ha Forestieri och en till mer kreativ spelare däruppe. Barry Bannan är visserligen en bra spelfördelare men han är ingen riktig ytter och det borde inte förstöra lagets organsation att spela han som en av två centralt på mittfältet.

Om Wednesday ska bryta ner försvar krävs det att man vågar lite mer. Det är inte omöjligt att det räcker att spela som tidigare ifall nu Jordan Rhodes kan hitta sin vanliga 20+ mål per säsong-målform men inget i våras tydde på att Sheff Wed är rätt plats för det. Det är lockande att se ett mönster i Rhodes måltorka i två ganska offensivt försiktiga lag som Boro och Wednesday men å andra sidan var inte Blackburn eller Huddersfield några offensiva sensationer heller. Det kanske bara handlar om självförtroende och att anpassa sig till ett nytt lag.

Wednesday känns väldigt stabila. Med samma lag och manager lär man garanterat vara ett topplag. Men finns där tålamod ifall man får en dålig start eller om man ens “bara” tampas om en playoff-plats? Att man varit väldigt tysta i sommar kan tyda på att man inte riktigt har förtroende nog att investera i Carvalhal likväl som man kan vara bekväma och tro på nuvarande spelartrupp. Tredje året är ju avgörande, kommer Wednesday äntligen bli uppflyttade eller slutligen missa playoffs?

Hyllman: Jag sätter mina marker på Sheffield Wednesday som seriesegrare den här säsongen. Men jag gör det med självinsikten att det är i alla fall något av en gambling på att de brister vi precis har pratat om faktiskt kommer att ha åtgärdats under den här säsongen. Sheffield Wednesday har erfarenheten från två säsonger att bygga vidare på, vilket inget annat lag möjligen med undantag av Middlesbrough kan säga på samma sätt, och lägg till det att Carlos Carvalhal och spelarna nog även vet att det är tredje gången gillt för dem. Men som sagt, jag tror de gör klokast i att nå automatisk uppflyttning.

Publicerad 2017-08-01 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto