POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Rochdale är League One-klubben med Englands tredje mest produktiva akademi

BERÄTTELSER FRÅN FOOTBALL LEAGUE

När Premier League för ett halvår sedan släppte sina senaste siffror för sin Elite Player Performance Plan (EP3) var det en klubb som stack ut när det var fråga om att producera flest spelare i sin akademi att ta klivet in i den engelska proffsfotbollen. Rochdale AFC rankades först av alla kategori tre-akademier, tvåa i hela Football League, och trea även inkluderandes Premier League.

Endast två klubbar i hela England producerar alltså fler professionella spelare från sin akademi än Rochdale. Det är smått fantastiskt i sig självt men är på samma gång en förklaring till hur det kan komma sig att en klubb som omsätter ungefär som en medelmåttig League Two-klubb under sina tre säsonger i League One aldrig har varit mer än sex poäng ifrån playoff.

En förklaring på två sätt. För det första att egna akademiprodukter som Callum Camps, Jamie Allen och Andy Cannon alla tre är viktiga spelare för Rochdale i League One. Camps är 21 år gammal dessutom lagkapten. För det andra genom att Rochdale säljer spelare vidare till andra klubbar. Scott Hogan som värvades av Aston Villa i januari är kanske den mest namnkunnige.

Rochdale är i själva verket ett mycket ungt lag på den här nivån. Utöver sina egna produkter hittar vi spelare som Joe Rafferty, Joe Bunney, Oliver Rathbone och Harrison McGahey. Men precis som var fallet i Man Utd under 1990-talet så omges ungdomarna också av rutinerade ringrävar som Ian Henderson, Keith Keane och Calvin Andrew.

Keith Hills betydelse för Rochdales utveckling kan knappast överskattas. Hill gör sedan 2013 sin andra runda som manager för Rochdale efter ett kortare mellanspel i Barnsley, och har varit manager i Rochdale under deras tre raka säsonger i League One. Dessförinnan var han också manager under fem år mellan 2006 och 2011.

Det var Keith Hill tillsammans med Tony Ellis som för exakt tio år sedan satte sig ned och formulerade Rochdales nya strategi baserat på deras egen lönsamma och produktiva akademi. De hade viktigt stöd hos styrelseledamoten Andrew Kelly. Det var i ett vägskäl i Rochdales historia i och med att styrelsen vid den här tidpunkten stod inför beslutet att lägga ned sin akademi.

Det var på dessa tre personer som projektet med Rochdales akademi därefter vilade. Andrew Kelly svarade för kontakterna med företag, skolor och samhälle för att bland annat säkra finansieringen. Tony Ellis blev akademichefen som lade upp dess träning, utbildning och fotbollsfilosofi. Keith Hill var managern som tog på sig att slussa in de unga spelarna i a-laget.

Rochdale formulerade i själva verket en strategi som visar på behovet av att se på akademin utifrån ett helhetsperspektiv. Där måste finnas finansering och goda utbildningsalternativ. Akademin måste producera spelare som utöver att vara rent fotbollskunniga även är självständiga och mogna nog som människor att därefter ta klivet in i seniorfotbollen.

Keith Hills uppgift är därifrån att ta ansvaret för att ge dessa spelare chansen i a-laget. Både Andrew Kelly och Tony Ellis är noga med att påpeka hur absolut nödvändigt just detta steg är, och att allt deras arbete i slutänden vore både fruktlöst och onödigt om inte Hill därefter använde spelarna. En akademis produktivitet är i slutänden beroende av vem som är manager.

Något Rochdale också fick erfara mellan 2011 och 2013 när Keith Hill lämnade Rochdale. Under några jobbiga år var Steve Eyre, Chris Beech och John Coleman managers i Rochdale samtidigt som flödet från akademin till a-laget blev allt tunnare. Erfarenheten verkar ha gjort Rochdale visare. Om Keith Hill lämnar klubben igen skulle hans ersättare rekryteras internt.

Rochdales förmåga att slussa in spelare från akademin kan komma att särskilt prövas den här säsongen. Två av lagets bästa spelare har lämnat klubben. Matty Lund gick till Burton Albion och Nathaniel Mendez-Laing flyttade till Cardiff. I båda fallen alltså The Championship-klubbar. Men det är samtidigt den verklighet Rochdale lever i och har valt att förhålla sig till.

Det gör kanske inte Rochdale till den bästa klubben i League One den här säsongen, men det gör definitivt Rochdale till en av de mest intressanta klubbarna i League One. Och med tre säsonger i rad på tabellens övre halva, blott något stenkast från playoff-spelet var gång, så är det kanske inte alldeles uteslutet att vi får anledning att återkomma till Rochdale i slutet av säsongen.

Många engelska klubbar skulle naturligtvis ha skäl att återkomma till Rochdale redan nu. För något måste en klubb i tredjedivisionen göra rätt när deras akademi är den tredje mest produktiva av alla klubbar.

:::

TRANSFERKOLLEN

Nemanja Matic, Chelsea till Man Utd. En position på planen som Man Utd onekligen behövde förstärka. Matic är en mycket bra spelare på den positionen, på samma gång defensivt trygg som konstruktiv i spelet. En spelare som kan fördela ansvaret på planen mer effektivt mellan spelarna. En bonus med en spelare som både kan och vill skjuta. Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2017-08-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto