POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Liverpool har inte råd att vara några drama queens mot Hoffenheim

Det var allas fel utom deras eget när Liverpool tappade poäng i slutminuten mot Watford i lördags. Beskedet både från spelare och från Jürgen Klopp var ett och detsamma efter matchen – de hade haft otur, domarna gjorde misstag och de förtjänade att vinna matchen! Det var en reaktion som vare sig kändes särskilt samlad eller särskilt konstruktiv.

Men låt gå! Det var för det första den omedelbara reaktionen direkt efter en match där de alltså precis tappat två poäng på ett synnerligen onödigt sätt. För det andra är det så klart inte omöjligt att Liverpool och Jürgen Klopp redan hade ögonen på matchen tre dagar senare mot Hoffenheim. Viktigare kanske att inte börja ägna sig åt självtvivel inför den matchen.

Kanske är det klokt att försöka bevara åtminstone det lilla lugn som ändå finns kvar. För det stormar i övrigt runt Liverpool. Det är i alla fall så situationen beskrivs de senaste dygnen. Beroende på vilka vi läser är Liverpool en klubb i kris, en splittrad klubb, en klubb som mår dåligt och det pratas redan som om säsongen vore mer eller mindre över.

Detta känns hysteriskt. För bara lite drygt en vecka sedan skrev jag en blogg som gick ut på att Liverpool under Jürgen Klopp var en mer välmående och stabil klubb än de varit på 25 år, och detta oavsett vad som skulle komma att hända med Philippe Coutinho. Av reaktionerna att döma på bloggen var det ett omdöme de allra flesta då verkade dela.

Två saker har hänt sedan dess. Philippe Coutinho har lämnat in en transfer request i syfte att tvinga fram en flytt till Barcelona, och så lyckades Liverpool alltså bara få 3-3 borta mot Watford i lördags. Plötsligt var lugnet som bortblåst och av reaktionerna av döma så stod Liverpool nu inför världens ände och klubbens omedelbara undergång på en och samma gång.

Men inget med detta förändrar grunden i den analys som gjordes för en vecka sedan. Liverpool är inte plötsligt förändrad som klubb eller lag. Liverpool står inte och faller med Philippe Coutinho, vilket Roberto Firmino, Sadio Mané och Mohamed Salah för övrigt visade mycket tydligt mot Watford. Situationen är kanske inte ideal, men knappast heller katastrofal.

Det kom knappast som någon nyhet den här veckan att Barcelona mycket väl skulle kunna få huvudet att snurra på en spelare som Coutinho. Det var känt redan tidigare. Timingen är så klart något olycklig för Liverpool, bara några dagar innan ligapremiären och i samband med att de ska genomföra ett väldigt viktigt Champions League-playoff.

Varför ett oavgjort resultat borta mot Watford i ligapremiären skulle skapa sådan panik är också oklart. Det var säsongens första match till att börja med, och bortamatcher kan alltid vara luriga. Tvärtom visade kanske Liverpools vändning under andra halvlek just på lagets potential. Det var inte en match utan positiva tecken, även om resultatet inte blev det önskade.

Vad Liverpool i själva verket borde oroa sig för är betydligt mer handfast än prestigekamper på transfermarknaden eller resultat i enskilda matcher. De borde oroa sig för det som Liverpool spelare och Jürgen Klopp så spektakulärt valde att blunda för efter matchen mot Watford. Nämligen lagets game plan, defensiva organisation och försvar på fasta situationer.

Detta är inte så mycket en fråga om att värva spelare. Oavsett vilka spelare som än värvas kommer detta fortsätta vara ett problem om inte laget coachas och organiseras på exempelvis fasta situationer. Med andra ord om laget inte tränar på det. Alla signaler från Jürgen Klopp tyder på att det här inte är något han tycker är så väldigt viktigt.

Men det är viktigt i Premier League och det kan visa sig vara väldigt viktigt mot just Hoffenheim, som av en händelse råkar vara väldigt bra på just fasta situationer. De 16 mål Hoffenheim gjorde på fasta situationer motsvarade en fjärdedel av deras totala målproduktion i Bundesliga. Det är uppenbart något som Julian Nagelsmann har jobbat väldigt mycket med.

Vad Jürgen Klopp och Liverpool å sin sida har jobbat väldigt mycket med och som kan visa sig väldigt värdefullt mot Hoffenheims normala trebackslinje är snabba anfall längs kanterna. Sadio Mané och Mohamed Salah kommer vara väldigt viktiga spelare för Liverpool under säsongen, och de kommer inte minst vara viktiga i detta dubbelmöte med Hoffenheim.

Det kan verka hårt att ha ett för säsongen så avgörande dubbelmöte så här tidigt på säsongen, men så är hur som helst läget. Det är en förskräckligt viktig match för Liverpool. De måste helt enkelt vinna mot Hoffenheim. Att åka ur Champions League redan innan gruppspelet skulle ligga som en våt filt av misslyckande över hela resten av säsongen.

Det vore naturligtvis ett hårt slag också för Jürgen Klopp, i och med att det i sådan utsträckning måste anses definierande för hans tid i Liverpool som ovillkorlig framgång eller som viss besvikelse att ta sig till Champions League, med vilket ändå måste avses i alla fall gruppspelet. Klopp har ofta haft problem i finaler, detta är att betrakta som likvärdigt med en final.

Ironiskt nog är det mot mer eller mindre en yngre klon av sig själv som Jürgen Klopp nu ställs. Det var inte särskilt länge sedan som Klopp själv var det hetaste nya inom europeisk klubbfotboll, här tar han däremot snarare på sig rollen som det gamla lejonet. Och möter ett yngre lejon och ett Hoffenheim som kan gå in i det här mötet med precis allt att vinna och inget att förlora.

Det är en mentalt besvärlig situation. En vanlig metod för ett lag att hantera mentalt besvärliga matcher är att falla tillbaka på god organisation, en tydlig game plan och ett starkt försvar på fasta situationer. Med andra ord precis vad som saknades mot Watford. Vad Liverpool alltså måste göra är att visa att det var en engångsföreteelse, eller i alla fall olikt dem.

Bättre att få den påminnelsen innan matchen mot Hoffenheim än under matchen mot Hoffenheim, kan jag tycka. Kanske måste vi alltså inte besvärja apokalypsens fyra ryttare för ett oavgjort resultat mot Watford. Kanske är det istället som en väckarklocka vi ska se den matchen. Läget ikväll är dessutom att ett oavgjort resultat vore alldeles utmärkt för Liverpool.

Mer dramatiskt än så behöver det faktiskt inte vara.

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Leandro Bacuna, Aston Villa till Reading. Aston Villa gör sig av med en av sina många mittfältare, även om Bacuna var nyttig med sin mångsidighet. Hans mångsidighet och holländska pass blir bra i Reading. Känns dock som att Reading mestadels värvar spelare som andra lag inte riktigt behöver. Såg dock väldigt bra ut i helgen mot Fulham. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2017-08-15 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto