POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Brottas Sheffield Wednesday med riktiga problem eller endast en svag start?

När är det dags att börja trycka på panikknappen? Redan nu om vi ska lyssna på många av Sheffield Wednesdays fans. En poäng på säsongens två första matcher är inte vad ett lag med uppflyttningsambitioner riktigt hade hoppats på, dessutom inte ett bra sätt att börja säsongen på för Carlos Carvalhal som behöver övertyga sin omgivning att han har receptet för att ta Sheffield Wednesday tillbaka till Premier League.

Inledningen blir desto mer problematiskt givet att motståndet har varit på förhand överkomligt för Sheffield Wednesday. Preston på bortaplan följdes upp med QPR hemma på Hillsborough, två matcher från vilka Sheffield Wednesday borde haft rimliga förhoppningar om sex poäng, eller åtminstone fyra poäng att roa sig med. Till skillnad från möjliga toppkonkurrenter som Middlesbrough, Wolves och Fulham har Sheffield Wednesday inte avverkat några toppmöten.

Allt detta gör självfallet kvällens match på Hillsborough mot Sunderland desto viktigare. Viktigt för att ta säsongens första seger i ligaspelet. Viktigt för att ta tre poäng och minska det begynnande gapet till tabelltoppen. Viktigt för att Sunderland själva har fått en något överraskande bra start på säsongen, bland annat med en mycket övertygande seger borta mot Norwich. Viktigt för att känna att säsongen verkligen har kommit igång.

Vinst eller förlust. Matchens resultat har en avgörande effekt på hur vi kan se på Sheffield Wednesdays säsongsinledning. Vinn matchen, fyra poäng efter tre omgångar, inte jättebra men heller inte alltför illa, och stämningen känns ändå positiv runt Hillsborough. Förlora matchen, en poäng på tre matcher, ännu ingen vinst i ligaspelet, avståndet till konkurrenterna blir ännu större, och det kommer vara oroligt runt Sheffield Wednesday.

Något säger det kanske också om hur små marginalerna är inom fotbollen, i synnerhet så här i början av säsongen. Och något om hur godtyckligt pendeln faktiskt svänger, att ett enda resultat i en enda fotbollsmatch faktiskt skulle göra sådan skillnad.

Fast riktigt så enkelt är det heller inte. Det är en match som följer på spelet och resultaten i två tidigare matcher, som i sin tur följer på erfarenheterna från två tidigare säsonger under Carlos Carvalhal. Dejphon Chansiri, den thailändske ägare, vill naturligtvis se Sheffield Wednesday gå upp i Premier League. Han kan knappast vara omedveten om de frågetecken som ändå fanns kring Carlos Carvalhal redan innan den här säsongen.

Inledningen på säsongen i EFL Championship har sett Sheffield Wednesday brottas med både förutsedda och oförutsedda problem.

Förutsedda måste bristerna i anfallsspelet ha varit. Ett mål på två matcher är något signifikativt. Det finns något ironiskt ett överflöd av anfallare och målskyttar men på samma gång ett underskott av kreatörer och chansskapare, vilket något drastiskt uttryckt gör Sheffield Wednesday bra på att avsluta målchanser som alltför sällan kommer. Här ser inte Carlos Carvalhal ut att riktigt ha hittat någon lösning.

Den situationen underlättas inte av att Fernando Forestieri än en gång verkar ha gjort sig till ett problembarn. Det var samma situation förra säsongen då han jobbade för en flytt till Norwich. Nu har han hamnat i bråk med övriga spelare i truppen, i synnerhet Sam Winnall, och blivit avstängd av klubben. Forestieri hade svårt att hitta tillbaka förra säsongen och lär få det svårt igen. Även en spelare som hade kunnat ta en mer tillbakadragen kreativ roll på planen.

Oförutsedda var emellertid problemen i backlinjen. Sheffield Wednesdays stora styrka under Carlos Carvalhal har varit försvarsspelet. Men plötsligt brottas laget med stora luckor i mittförsvaret sedan både Sam Hutchinson och Glenn Loovens drabbats av skador. Bakom dem visade det sig vara tunt med spelare och man har fått pröva med ytterbacken Daniel Pudil som mittback. Vilket har tvingat Sheffield Wednesday ut på marknaden för mittbackar.

Det är tidigt på säsongen, i synnerhet alldeles för tidigt att börja drabbas av kristankar baserat på en knapp handfull matcher. Sheffield Wednesdays skadade spelare kommer snart tillbaka, Sheffield Wednesday kommer värva spelare och har i själva verket redan värvat en mittback i Vitórias Frederico Venancio. Sheffield Wednesday vore knappast det första laget att flyttas upp i Premier League efter en svag start på säsongen.

En vinst hemma på Hillsborough mot Sunderland skulle vara en bra signal om att det är allt vad detta var för Sheffield Wednesday – en svag start. En förlust och resultaten riskerar börja ses som symptom på ett allvarligare problem.

Publicerad 2017-08-16 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto