POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Everton bör helst avgöra detta playoff redan ikväll på Goodison Park

Det går som sagt inte att anklaga FA och Premier League för att försöka hjälpa sina engelska klubbar i Europa. Parallellt med att Everton alltså ska spela sitt Europa League-playoff mot Hajduk Split har de ett synnerligen tufft ligaschema med bortamatcher mot först Man City och därefter Chelsea. Om vi undrar hur Everton tänker sig att prioritera Europa League får vi alltså en tidig indikation på detta redan nu.

Evertons vettigaste strategi att hantera denna utmaning kan egentligen bara vara en enda – att i praktiken försöka avgöra detta playoff redan ikväll i den första matchen på Goodison Park. Därmed skulle returmötet kunna reduceras till en bisats och allt fokus istället riktas mot de båda ligamatcherna. Det skulle också innebära att Everton stod tämligen trygga inför vad som faktiskt skulle kunna vara en klurig bortamatch inför en het Hajdukpublik.

Strategin känns självklar. Att Everton har verktygen att genomföra strategin är inte riktigt lika självklart. Everton har spelat tre matcher hittills den här säsongen och vunnit dem alla tre, men endast med 1-0. Några mycket enkla slutsatser går att dra av detta. Att Everton har fått god ordning på sin defensiv men även att lagets offensiv ännu inte sprudlar av effektivitet. Att bara avgöra mötet med Hajduk Split i första matchen är alltså lättare sagt än gjort.

Evertons tunna målskörd kan sägas bero på lite olika saker. Mot Ruzomberok i säsongens första match för tre veckor sedan var det uppenbart både att laget inte alls var samspelt och att lagets fysiska status inte alls var på topp. Mot Stoke i helgen i Premier Leagues premiäromgång var det kanske mer en fråga om bristande effektivitet där Everton förmodligen borde ha gjort ett eller annat mer mål.

Evertons fysiska status bör alltså vara desto bättre nu när laget möter Hajduk Split i Europa Leagues playoff. Återstår att se om Everton kan bli mer effektiva i sitt anfallsspel. Om något orosmoln finns för Everton den här säsongen så gäller det så klart lagets målskytte sedan de under säsongen sålt Romelu Lukaku till Man Utd. Sandro Ramirez är en bra värvning men inte någon alldeles självklar ersättare målmässigt till Lukaku redan under sin första säsong.

Om Everton oroar sig över vem eller vilka som faktiskt ska göra målen den här säsongen så ser de med värvningen av Gylfi Sigurdsson onekligen till att lösa detta med att åtminstone skapa målchanser. Under de tre senaste säsongerna har bara Christian Eriksen bland ligans mittfältare varit direkt delaktig i fler mål än Sigurdsson, och då ska vi alltså ta med i beräkningen att Sigurdsson under dessa säsonger har spelat för ett lag i Premier Leagues bottenstrid.

Letar Everton efter ännu en anfallare? Det har hävdats att Everton i själva verket behöver en anfallare mer än vad de faktiskt behöver Gylfi Sigurdsson, även om kopplingen känns tveksam. En möjlighet är självfallet att Everton ser Wayne Rooney som det fullt tillräckliga komplementet till Sandro Ramirez i anfallet, något som i så fall sannerligen fick vatten på sin kvarn under Evertons vinst mot Stoke.

Kanske är det i någon utsträckning som Jamie Carragher spekulerade om i Monday Night Football, att Wayne Rooney kan bli mer effektiv som målskytt i Everton än vad han har varit de senaste åren i Man Utd just eftersom han förstår att han måste bidra med fler mål. Omedvetet kan det ansvaret ha skjutits över på andra spelare i Man Utd de senaste åren. Att få en nystart i Everton efter några svåra år i Man Utd ska heller inte underskattas.

Frågetecknen i övrigt gällande Evertons offensiva produktion gäller Ronald Koemans val av taktisk uppställning. Med en trebackslinje och två defensiva mittfältare har Everton haft en viss slagsida åt defensiv balans som kan ligga dem i fatet under en hel säsong. Givet betydelsen av bortamål i europeiskt cupspel, och vikten av att hålla nollan hemma mot Hajduk Split, är det däremot inte osannolikt att Koeman väljer en försiktig taktik även ikväll.

Defensiva i sitt tänkande lär definitivt Hajduk Split själva vara. De vill nog mer än något annat få med sig ett spelbart resultat hem till Kroatien för returmötet, exempelvis ett oavgjort resultat eller en uddamålsförlust som mest. Räkna alltså med något av ett taktiskt ställningskrig under matchen. Kanske kan Evertons fysiska överlägsenhet visa sig viktig under den här matchen. Ett tidigt mål vore naturligtvis värdefullt även det.

En av de stora frågorna för Everton den här säsongen är hur de kommer att hantera ligaspel tillsammans med europeiskt cupspel. Dessa kommande tio dagar lär ge oss ett tämligen tydligt svar på det. Ett så värst mycket svårare spelschema än så här lär inte Everton behöva hantera under återstoden av säsongen.

:::

TRANSFERKOLLEN

Joselu, Stoke till Newcastle. Kreativ offensiv mittfältare med potential som han har haft svårt att få utväxling på i Stoke. Kan lyckas bättre i Newcastle som saknar en spelartyp som Joselu att sy ihop centralt mittfält med anfallet och ytterpositionerna. Knappast någon spektakulär värvning för Newcastle men en kompetent värvning. Väl godkänd – (+++)

Jésé Rodriguez, PSG till Stoke (lån). På pappret en strålande värvning för Stoke som får en spelare som befunnit sig på utkanten av Real Madrids Champions League-vinnande fotbollslag de senaste åren innan han blev såld till PSG och under förra säsongen utlånad efter skada till Las Palmas. I realiteten en värvning som känns lite som en chansning under svåra omständigheter både för Stoke och för Jésé Rodriguez själv. Väl godkänd – (+++)

Gylfi Sigurdsson, Swansea till Everton. En av Premier Leagues absolut mest produktiva mittfältare de senaste säsongerna, spelandes för ett bottenlag. Spelintelligent och lysande på fasta situationer. Strålande värvning för Everton och en spelare som lyfter laget minst en nivå och gör Everton till ett helt annat offensivt hot än vad de var tidigare. Berömlig – (+++++)

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Tom Lawrence, Leicester till Derby. Ganska exakt vad Derby behöver. Efter ha sålt Tom Ince har man saknat en ytter som skapar chanser och kan avgöra matcher. Lawrence var en av ligans bästa offensiva spelare förra säsongen, spelandes för Ipswich! Klart bättre än Andreas Weimann eller Johnny Russell som startat på kanterna för Derby hittills. En spelare Derby behöver ifall man ska utmana i toppen av tabellen. Berömlig – (+++++)

Publicerad 2017-08-17 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto