Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det fanns ett kapitel kvar i sagan om Man Utd och Zlatan Ibrahimovic

Han är enligt egen utsago tillbaka för att avsluta det han startade. Det har precis blivit klart att Zlatan Ibrahimovic skriver på ett nytt ettårskontrakt med Man Utd. Och visar det där uttalandet på något så är det att om det var något Zlatan Ibrahimovic inte ville så var det att avsluta karriären i England med en allvarlig knäskada.

Det kommer knappast som någon stor överraskning att Zlatan Ibrahimovic skriver på ett nytt kontrakt. Han har själv aldrig gett någon indikation på att vilja avsluta karriären. Och när det stod klart att han skulle vara kvar i Manchester och sköta sin rehabträning med klubben kändes saken rätt klar, givet att skadan läkte som den skulle.

Inte ska vi utesluta att ego har haft betydelse. Man Utds positiva inledning på säsongen har medfört att Zlatan Ibrahimovics insatser som ofta hyllades förra säsongen därefter har omvärderats. Fotbollen är ombytlig, glömmer snabbt och söker hela tiden nya hjältar. Som går att ana i Ibrahimovics uttalande finns en vilja att visa att han fortfarande har mycket kvar att bidra med.

Vilket bara kan vara bra för Man Utd. En hungrig Zlatan Ibrahimovic är en mycket bra Zlatan Ibrahimovic! Hans roll i laget kommer den här säsongen också vara en annan. Förra sommaren värvades han som Man Utds stora anfallsstjärna, nu värvas han mer som en komplementspelare, om än av väldigt hög kvalitet. Man Utd har råd att hushålla mer med hans krafter.

Det fanns ups och downs med Zlatan Ibrahimovics prestationer under sin första säsong med Man Utd. Å ena sidan gjorde han mängder med mål. Å andra sidan missade han mängder med målchanser. Det går inte att bara se det ena och blunda för det andra. Samtidigt var ett fundamentalt problem att ett alldeles för ensidigt ansvar för målproduktionen lades på honom ensamt.

Men Zlatan Ibrahimovic värvades inte bara som anfallsstjärna förra säsongen utan också som vad som skulle kunna kallas för kulturvärvning. Och utifrån det perspektivet har han fortfarande mycket kvar att bidra med. Att bidra med ett tänk, ett sätt att vara och förhålla sig, att vara en förebild i match, träning, inställning och förberedelser. Här spelar han fortfarande stor roll.

Valet av tröjnummer (10) visar också på en annan syn från hans egen sida på sin roll i laget. Jämfört med förra säsongen går han inte in plockar sitt (!) nummer från en annan spelare. Det är på samma gång en typ av markering han inte längre behöver göra. Zlatan Ibrahimovic har varit ett år i klubben redan, hans ställning är redan etablerad och accepterad.

Framför allt är självfallet känslan att det är roligt att Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Man Utd och i Premier League. Han är en garanterad attraktion, en personlighet större än livet, en showman ända ut i fingerspetsarna, en spelare som lyfter ligan som helhet. Det kändes alltid fel att en snöplig knäskada skulle sätta stopp för det.

Med ett nytt kontrakt har Man Utd och Zlatan Ibrahimovic tagit vad som kändes fel och gjort det rätt igen. Sagan om Man Utd och Zlatan Ibrahimovic slutade inte med knäskadan mot Anderlecht. Det fanns ett kapitel kvar i sagan.

Publicerad 2017-08-24 kl 16:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons