Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vore en förlust mot Bristol City slutet för Steve Bruce i Aston Villa?

Det kan tyckas vara väldigt tidigt på säsongen men givet att Steve Bruce var ifrågasatt redan innan säsongen började är det kanske inte konstigt att det redan råder osäkerhet kring hans position i Aston Villa. Givet att Tony Xia bara behövde tolv matcher på sig förra säsongen att sparka Roberto Di Matteo så kan knappast Steve Bruce känna sig säker efter sex matcher.

Det pratades redan inför förra omgången, inför Aston Villas hemmamatch mot Norwich, om att Aston Villa behövde vinna matchen för att ge Steve Bruce lite arbetsro. Det blev 4-2 och därefter har Aston Villa dessutom vunnit med 4-1 mot Wigan i Ligacupen. Men en förlust ikväll borta mot Bristol City precis inför landslagsuppehållet skulle sätta Steve Bruce och Aston Villa i en svår situation.

Tydligt är att Aston Villas supportrar inte känner något större förtroende för Steve Bruce. Vinsten mot Norwich var Aston Villas första vinst i ligan den här säsongen. Oavgjort mot Hull City i premiären följdes upp av två förluster på bortaplan. Utspelade mot Cardiff och bortspelade av Reading. Under förlusten mot Reading blev Steve Bruce långa stunder utbuad av bortasupportrarna.

Steve Bruce måste rimligtvis själv ha känt under sommaren att han var satt under bevakning och att han är tvungen att visa framsteg. För istället för att bygga på lång sikt har Bruce i hög utsträckning gått på den snabba lösningen, det gamla och beprövade, på vad han själv känner igen. Till viss del kan det sägas att det fick Bruce att värva namn snarare än spelare.

Aston Villas värvningar under sommaren talar sitt tydliga språk. John Terry är 36 år gammal. Chris Samba och Glenn Whelan är båda 33 år. Ahmed Elmohamady är förvisso i sammanhanget bara 29 år men det är talande på annat sätt att detta är tredje gången Steve Bruce värvar spelaren. Bruce framstår som den gamla hunden ovillig eller oförmögen att lära sig nya tricks.

Dåliga resultat är förvisso en sak som kan ligga en manager i fatet. Och visst är två förluster och bara en enda vinst inte bra nog för en klubb som själva säger sig sikta på uppflyttning. Desto värre blir det däremot när viktiga beslut som är en managers uppgift att fatta helt enkelt inte faller väl ut, såsom värvningar och taktiska uppställningar.

Försvarsspelet har inte sett bra nog ut i Aston Villa. Insläppta mål i varenda match så här långt, nästan två mål per match totalt och exakt två mål per match i ligaspelet. Många var tveksamma till hur John Terry skulle klara omställningen till EFL Championship och så här långt har Terrys insatser visat denna tveksamhet vara tämligen välgrundad.

Men Steve Bruce har kopplat mycket av sin egen trovärdighet till värvningen av John Terry. Dels sålde han Nathan Baker, 26 år gammal och en av Aston Villas egna produkter, till kvällens motståndare Bristol City typiskt nog. Något som inte var alldeles uppskattat bland supportrarna. Dels framställde han det som ett bevis både för sin egen och för klubbens status att kunna få en spelare som John Terry.

Det kan självfallet diskuteras i vilken utsträckning John Terry egentligen hade så många andra alternativ att tillgå. Här finns olika versioner men det är svårt att se många andra klubbar, i eller utanför Premier League, vilja betala en liknande lön för en 36-årig mittback, åtminstone utanför de allra största klubbarna, och då som komplement.

Allt ska inte lastas John Terry. Han har vare sig varit direkt dålig eller bestämt bra. Men när Steve Bruce själv och Aston Villa som klubb gör så stor sak av en specifik värvning och spelare blir det desto mer påtagligt när innehållet inte motsvarar beskrivningen. Desto fånigare blir det därför när Bruce replikerar på supportrarnas missnöje med att värvningen av Terry har gett dem hybris.

Att vilja skylla ifrån sig ansvar för lagets resultat brukar normalt sett vara det tredje kriteriet, vid sidan av dåliga resultat och dåliga beslut, att konstatera att en manager har problem och befinner sig i en utsatt position. Det sista Steve Bruce alltså borde vilja är att avsluta med en förlust inför landslagsuppehållet och ge Aston Villa och Tony Xia tid att omvärdera hans position.

Steve Bruce säger själv att han måste försöka få det att sluta storma runt Aston Villa. Kort sagt pratar han om den dubbelriktade hysterin där både vinster och förluster blåses upp till helt orimliga proportioner. Klokt tänkt naturligtvis om vi väljer att bortse från att Steve Bruce själv har huffat och puffat mest hela sommaren och alltså varit med att skapa stormen.

När du spelar om järntronen så antingen vinner du eller så dör du! Ett känt uttryck. Steve Bruce har ägnat sommaren åt att blåsa sitt eget horn och göra anspråk på järntronen. Han och Aston Villa har däremot förlorat mer än de vunnit, och alltså kan han knappast ha något större att invända mot att hans huvud plötsligt befinner sig under yxan.

Bristol City kan ikväll få yxan att falla genom att vinna mot Aston Villa hemma på Ashton Gate. Det blir en tuff match för Aston Villa. Bristol City har inlett säsongen bra, kommer från en skrällartad bortaseger i Ligacupen mot Watford, och Aston Villa har förlorat båda sina två bortamatcher hittills den här säsongen. Ett svaghetstecken i sig självt som riskerar förstärkas ikväll.

Tre förluster på tre bortamatcher, tre förluster på fem ligamatcher, närmare nedflyttningsstrecket än uppflyttningsstrecket. Tveksamt om Steve Bruce överlever landslagsuppehållet med en sådan säsongsinledning.

Publicerad 2017-08-25 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons