Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

De tio bästa värvningarna i Premier League 2017-18

Hur bra är spelaren? Hur mycket förbättrar den här spelaren laget till vilket han värvas? Hur kan den värvade spelaren bidra till att göra andra redan befintliga spelare i laget bättre? Vilket behov finns i laget för den precis värvade spelaren? Är spelaren rätt val eller fanns bättre alternativ tillgängliga? Detta är exempel på frågor som bör ställas för att värdera vilka värvningar som är bäst eller sämst.

Det är inget betydelselöst ämne. Att agera klokt på transfermarknaden och köpa bra spelare är en nödvändighet för alla framgångsrika klubbar. Det är dessutom väldiga pengar i omlopp. Bara i Premier League har i skrivande stund £1,500m spenderats på spelare den här sommaren, en summa som nog skulle kunna öka med ytterligare cirka £500m under transferfönstrets allra sista dag.

Däremot kanske formatet är tramsigt. Att rangordna de tio bästa värvningarna är naturligtvis på sitt sätt en övning i fruktlöshet. Men det är tradition och det finns alltid ett nöje i att spekulera. Dessutom är det alltid skoj att i efterhand pricka av sina allra värsta felaktigheter. Joe Cole säsongens bästa värvning, Memphis Depay och Morgan Schneiderlin, Mario Balotelli till Liverpool – några godbitar!

Här har vi alltså min lista över de tio bästa värvningarna till Premier League den här sommaren. Värt att komma ihåg är så klart att det är fullt möjligt för en värvning att vara bra utan att komma med på den här listan. Samt som vanligt att det är värvningen och inte spelaren som betygssätts. Utöver det går det så klart att idiotförklara mig bäst man känner för det.

(10) Romelu Lukaku, Everton till Man Utd

Viktig anfallsvärvning för Man Utd. Beprövad anfallare i Premier League som inte bara utgör någon form av rimlig målgaranti för Man Utd utan dessutom ökar rörligheten i Man Utds anfallsspel. Har levererat mål i massor i Premier League flera säsonger i rad men är fortfarande ung och utrymme kvar att växa som anfallare i Man Utd-tröjan.

(9) Jordan Pickford, Sunderland till Everton

Svårt att se en bättre värvning Everton kan göra till en position de verkligen var i stort behov av att förstärka. Pickford är Englands allra mest lovande målvakt och givet målvaktssituationen i övriga engelska storklubbar talar det mesta för att Pickford också blir kvar i Everton i många år framöver. Utifrån det perspektivet blir till och med köpesumman något av ett fynd.

(8) Bernardo Silva, Monaco till Man City

En av sommarens mest spännande värvningar och händelsevis även en av de allra första. Har visat upp ett enastående stort spelregister både i Monaco och i Portugals landslag. Kan visa sig bli en enastående betydelsefull spelare för Man City och en av kuggarna i den nya generation Pep Guardiola ser ut att vilja skapa i laget. Inte nödvändigtvis en stjärna redan första säsongen.

(7) Chris Wood, Leeds till Burnley

Burnley har värvat smart den här sommaren och Wood känns som den troligtvis smartaste av dem alla. Höll på att närmast på egen hand skjuta upp Leeds i Premier League förra säsongen och faller väl in i Burnleys mönster av att försöka hitta de bästa spelarna från Football League. Rätt steg för Woods utveckling och Burnley får en anfallare med en större dimension i sitt spel.

(6) Alvaro Morata, Real Madrid till Chelsea

Kanske inte Chelseas första val som deras nye stjärnanfallare efter Diego Costa men deras sista val och det rätta valet? Det finns en mycket stor anfallare i Alvaro Morata och Antonio Conte bör ha en mycket tydlig idé hur han ska använda sig av Morata. Har potentialen att kliva fram som en av världens bästa anfallare i en av världens största klubbar.

(5) Kyle Walker, Tottenham till Man City

Av en lång rad ytterbacksvärvningar av Man City den här sommaren känns den här som den främsta. Walker vet vad Premier League går ut på och behöver ingen tid till anpassning. Defensivt stark och på samma gång konstruktiv och löpstark i det offensiva spelet. Väldigt bra spelare på en för Man City mycket viktig position.

(4) Harry Maguire, Hull City till Leicester

Lysande värvning av Leicester som haft ett dokumenterat behov av att fräscha upp sin uråldriga backlinjernas backlinje, och gör det med en av de mest skickliga yngre engelska mittbackarna på marknaden i form av Maguire, som imponerat stort för Hull City de senaste åren. Kommer vara en nyckelspelare för Leicester i många år om inte någon storklubb värvar honom dyrt.

(3) Michael Keane, Burnley till Everton

Både Liverpool och Man Utd sades ha varit och nosat på Keane under sommaren och det inte utan anledning. Ung mittback som redan visat upp ett stort register med Burnley och är på samma gång defensivt robust som en mycket spelskicklig typ av mittback. På samma gång en uppgradering och en föryngring av Evertons backlinje.  En mittback att bygga ett helt lag på.

(2) Nemanja Matic, Chelsea till Man Utd

En värvning som kändes helt rätt redan när den gjordes men som därefter har uppgraderats i termer av kvalitet. En position som Man Utd helt klart orsakade rejält med bekymmer för Man Utd förra säsong. En spelare som på samma gång utgör ett viktigt skydd för en inte helt robust backlinje och frigör Man Utds offensiv på ett helt annat sätt. Lyfter laget minst en dimension.

(1) Gylfi Sigurdsson, Swansea till Everton

En av ligans mest produktiva mittfältare de senaste säsongerna, både från fasta situationer och i öppet spel. Den med marginal bäste spelaren i ligan utanför någon av de sex storklubbarna. Har kvaliteten och potentialen att höja Everton som fotbollslag minst en nivå jämfört med förut. Dyr värvning, kvalitetsvärvning och prestigevärvning, allt på en gång – värd varenda pund.

Bubblare:

Benjamin Mendy, Monaco till Man City
Javier Hernandez, Bayer Leverkusen till West Ham
Aaron Mooy, Man City till Huddersfield
Mohamed Salah, Roma till Liverpool
Alexandre Lacazette, Lyon till Arsenal

:::

TRANSFERKOLLEN

Alex Oxlade-Chamberlain, Arsenal till Liverpool. En spelare Arsenalfansen säkert säger sig vilja bli av med men med obestridlig potential som mycket väl kan få betydligt större utväxling i ett mer disciplinerat Liverpool. Allra minst en mycket nyttig truppspelare för Liverpool, kapabel att spela på flera olika positioner över centralt och offensivt mittfält. Med beröm godkänd – (++++)

Serge Aurier, PSG till Tottenham. Inte någon okontroversiell värvning på något sätt men sett enbart till det fotbollsmässiga en väldigt kompetent högerback, och en position Tottenham har haft för avsikt att förstärka ända sedan de sålde Kyle Walker till Man City. Vissa frågetecken kring om spelarens attityd går ihop med Mauricio Pochettinos arbetsvillkor. Med beröm godkänd – (++++)

Orestis Karnezis, Udinese till Watford (lån). Vissa värvningar är svåra att riktigt förstå sig på och det här är en sådan. Kan bara tänkas vara en möjlig andremålvakt för Watford och lär på så vis knappast göra något större avtryck för Watford den här säsongen. Godkänd – (++)

Renato Sanches, Bayern München till Swansea (lån). Bayern München ville låna ut Sanches till Swansea eftersom de visste att där blev han coachad rätt, menade Paul Clement. Att Clement känner beslutsfattarna i München hjälper säkert till, liksom att inga av de större klubbarna som blev erbjudna Sanchez nappade. Otroligt spännande lånvärvning av Swansea dock, även om det nu är lite upp till bevis för Renato Sanches. Med beröm godkänd – (++++)

Nahki Wells, Huddersfield till Burnley. En mer like for like-ersättare för den till Watford flyktade André Gray. Wells har levererat mer än tio ligamål under sina senaste säsonger och det vore rimligt för Burnley att hoppas att Wells kan göra detsamma för dem. Har alla möjligheter att bilda ett effektivt anfallspar med framför allt Chris Wood. Väl godkänd – (+++)

Marvin Zeegelaar, Sporting till Watford. Vänsterback från Sporting. Något av en problemposition för Watford, vilket inte minst syntes mot Brighton då Miguel Britos vikarierade på positionen bara för att prompt dra på sig minst tre matchers avstängning. Knappast den mest imponerande värvningen men det får ses som kompetent truppfyllnad. Godkänd – (++)

Molla Wague, Udinese till Watford (lån). Watford och Marco Silva breddar vidare i backlinjen med landslagsback från Mali. Befann sig på lån i Leicester under våren så Wague har åtminstone känt på engelskt väder ett tag. Har bara en mycket wague aning om den här spelaren som har spelat sparsamt för Udinese de senaste säsongerna. Godkänd – (++)

Nikola Vlasic, Hajduk Split till Everton. Blanka Vlasics lillebror imponerade för Hajduk Split i Europa League-kvalet mot just Everton och det verkar ha gett honom flytten till just Everton och Premier League. Återstår att se om han kan nå samma höga höjder som sin storasyster men det är en anfallare med potential som också fungerar bra från kanten. Godkänd – (++)

Fernando Llorente, Swansea till Tottenham. En värvning som måste gillas. En anfallare som definitivt är skickad att lösa de problem som Tottenham många hittar med att försöka få hål på organiserade och samlade försvar. Dessutom beprövad i både La Liga och Premier League. Ett på många sätt bättre komplement till Harry Kane än Vincent Janssen. Med beröm godkänd – (++++)

Ezequiel Schelotto, Sporting till Brighton. Tydligen kände inte Chris Hughton att Ales Mateju var riktigt färdig som understöd till Bruno på högerbacken för i elfte timmen kommer denna värvning av 28-årige Schelotto från Sporting, en betydligt mycket mer erfaren spelare. Tveksam värvning, har förmodligen sett sina bästa dagar. Godkänd – (++)

Aleksandar Dragovic, Bayer Leverkusen till Leicester (lån). Leicester har letat efter en andra mittbacksvärvning mest hela sommaren utan att riktigt få napp på de som varit aktuella. Då löste de saken på det här sättet istället. Dragovic är en spelare Leicester tittat på under en längre tid och lånet får antas vara ett första steg mot en permanent värvning. Väl godkänd – (+++)

Tim Krul, Newcastle till Brighton (lån). Smått ofattbar värvning givet att Brighton redan tidigare värvat Mathew Ryan som målvakt. Gör det desto mer svårt att förstå varför de valde att släppa David Stockdale. Vad Tim Krul tjänar på att gå från bänken eller möjligen läktaren i Newcastle till bänken i Brighton är jag inte riktigt säker på. Underkänd – (+)

Wilfried Bony, Man City till Swansea. Det känns som om jag har gått i den här fällan förut när jag gav mycket höga betyg när Stoke lånvärvade Bony till Swansea. Men kanske kan Bony återfinna formen och hungern igen i den klubb i Premier League han faktiskt slog igenom i. Det vore inte fel för Swansea som nog hoppas på Bony som Llorentes ersättare. Godkänd – (++)

Davide Zappacosta, Torino till Chelsea. Intressant värvning av wingback från Torino tänkt att fungera på Chelseas högerflank. Något märkligt varför inte den här värvningen egentligen gjordes i första hand innan Chelsea försökte sig på att värva Alex Oxlade-Chamberlain. Det här känns som en mer gedigen spelare på just den positionen. Väl godkänd – (+++)

Danny Drinkwater, Leicester till Chelsea. Antonio Conte har siktat på att värva ännu en mittfältare och har pratat om att han sökte efter en kombination mellan Cesc Fabregas och N’golo Kanté. Kanske kan man säga att Drinkwater är en spelare som passar rätt väl in på den beskrivningen. Ger Chelsea bättre bredd än förut på centralt mittfält. Väl godkänd – (+++)

Mamadou Sakho, Liverpool till Crystal Palace. Sakho återvänder till Crystal Palace där han tillbringade våren men återvänder han till samma Crystal Palace som han räddade kvar i Premier League? Kommer Frank De Boer kunna använda sig av Sakho lika effektivt som Sam Allardyce gjorde? På förhand hur som helst en förstärkning Crystal Palace verkligen behövde. Med beröm godkänd – (++++)

Adrien Silva, Sporting till Leicester. En värvning helt och hållet avhängig av försäljningen av Danny Drinkwater till Chelsea. Mer eller mindre rakt av en ersättare till denne vilket förmodligen får ses som att Leicester blir vare sig starkare eller svagare på den positionen. Framför allt omtalad i Portugal för sin passningsskicklighet. Godkänd – (++)

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Jackson Irvine, Burton till Hull City. Hull har inte längre särskilt ont om spelare. Jarrod Bowen känns efter fyra mål som en legitim startspelare snarare än en ungdomlig nödlösning. Irvine är dock en spelare av hög klass som från centralt mittfält var Burtons bästa spelare och bästa (nick)målskytt ifjol. Kraftful box-to-box-aussie som är ett vapen i luften. Använts längre fram i planen, tänk Fellaini, denna säsongen av Burton. Vore inte orimligt i Hull heller som har gott om små och snabba anfallare och yttrar. Med beröm godkänd – (++++)

Harlee Dean, Brentford till Birmingham. Brum har värvat ett väldigt imponerande och kompatibelt mittbackspar i Marc Roberts och Dean. Dean är mer bekväm med bollen och Marc Roberts är en bjässe som är bättre med huvudet. Birmingham har börjat säsongen uselt. Försvaret må inte vara det främsta problemet men de har ännu inte hållit nollan och släppte in två mål mot Burton av alla lag. Dean är en väldigt bra försvarare och det lär skada Brentford som redan haft defensiva problem och ser ut att tappa ännu fler offensiva spelare. Det ska sägas att Brentford är bra på att ersätta spelare och inte sällan hittar en billigare och ibland bättre ersättare. Med beröm godkänd – (++++)

Grant Hanley, Newcastle till Norwich. Hanley är inte en dålig mittback men det var tydligt redan från början att han var Roger Johnson till Shane Duffys Scott Dann. Newcastle betalade rejält för Hanley men såg honom hamna bakom Lascelles och Clark i rangordningen. Frågan är hur han passar i Norwich? Snabbhet i backlinjen är något som kanariefåglarna önskat i flera säsonger och Hanley är inte särskilt snabb. Dock är det svårare att förlora 4-0 mot Millwall, som Norwich gjorde i helgen, med en mittback som Hanley i laget. Hade hellre sett honom i ett lag som spelar med ett lägre försvar. Väl godkänd – (+++)

Ryan Shotton, Birmingham till Middlesbrough. Det är en väldigt lågmäld värvning av ett Boro som annars slängt sig med stora namn och summor. Shotton är en okej Championship-spelare. Helst mittback, fungerar som högerback, eller högerytter ifall du är Pulis-troende. Också en anfalls-nödlösning. Boro har dessutom redan fyra bättre mittbackar (ifall Gibson stannar) än Shotton. Tillför truppbredd, särskilt ifall Boro vill spela mer 3-5-2 eller vill spela med en mer defensiv högerback ibland. Väl godkänd – (+++)

Joost van Aken, Heerenveen till Sheffield Wednesday. En hyllad ung mittback från Eredivisie. Loovens-van Aken vore en helt nederländsk duo i backlinje och kanske översättningen för “Love Hurts” på holländska. Wednesday kan behöva både mittbackar och yngre spelare. Om anfallare från Eredivisie är svårbedömda bör försvarare vara ännu svårare att uppskatta. Att göra det bra som en stor mittback i en offensiv liga som den nederländska bör dock vara ett gott tecken. Med beröm godkänd – (++++)

Publicerad 2017-09-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons