Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier League-erans tio bästa engelska anfallare

Harry Kane gjorde precis sitt nionde hattrick för Tottenham med sina tre mål mot APOEL i tisdags. En imponerande bedrift naturligtvis, inte minst givet att Kane trots allt inte har varit aktiv så många år i Tottenham. Kane nämns regelbundet i samtalet om världens främsta målskyttar och det görs redan jämförelser med tidigare stora anfallare inom engelsk fotboll.

Varför då inte försöka göra den jämförelsen på allvar? Hur står sig egentligen Harry Kane i rangordningen med övriga stora målskyttar inom engelsk fotboll, fast här med förbehållet att det ska gälla engelska anfallare?! Något som kanske ska noteras är att jag väljer att lägga fokus just på målskyttet som egenskap, vilket kan betyda att andra mer allround anfallare kan känna sig förbisedda.

Om jag ska hålla mig till spelare jag faktiskt sett och upplevt så hade jag kunnat gå tillbaka till och med 1980-talet för den här jämförelsen. Men det hade på något sätt känts rätt godtyckligt. Då återstår två alternativ. Att bedöma spelare jag aldrig riktigt följt eller vars sammanhang jag aldrig upplevt. Eller att begränsa mig till Premier League-eran, när fotbollen ändå som bekant uppfanns.

Det fick bli det senare.

(10) Teddy Sheringham

Fick ett väldigt sent genombrott som anfallare men kom som 26-åring till Tottenham där han under fem säsonger spottade in mål och blev något av en klubbikon. Värvades sedan av Man Utd som Eric Cantonas ersättare och vann där både ligatitlar och Champions League. Var som 40-åring fortfarande aktiv och effektiv i Premier League.

(9) Jermain Defoe

Det är en styrka att kunna göra mål oavsett ålder och oavsett sammanhang och på så vis är Defoe en väldigt stark anfallare. 34 år gammal har Defoe varit aktiv i 18 år och har producerat en regelbunden mängd mål under alla dessa år, och i alla klubbar han varit i. Inte nödvändigtvis den bäste anfallaren men en ständigt pålitlig målskytt.

(8) Ian Wright

Det fanns en tid innan Wright fick sitta i TV-sofffan och ta emot skit från Mesut Özil för att han sagt något kritiskt om Özil och Arsenal, en tid då Wright faktiskt var en legend för Arsenal på fotbollsplanen och inte bara på sociala media. Det var i Crystal Palace Ian Wright slog igenom men det var med Arsenal han blev en anfallare och målskytt av världsklass.

(7) Les Ferdinand

Hur hade det egentligen slutat för Newcastle om Kevin Keegan och Freddy Shepherd inte fått hybris och mitt under 1995-96 beslutat sig för att även köpa Faustino Asprilla och låtit Ferdinand ostört fortsätta leda anfallslinjen? He would have loved it. Öste in mål i QPR, öste in mål för Newcastle innan Alan Shearers ankomst föranledde en flytt till Tottenham där skador plågade honom.

(6) Robbie Fowler

Älskad på Anfield även 20 år senare. Slog igenom med dunder och brak runt mitten av 1990-talet och formligen öste in mål för Liverpool. En av deras egna med 120 mål på 236 matcher. Kom däremot aldrig överens med Gerard Houllier vilket satte ett tidigt stopp på dennes karriär i Liverpool och tiden därefter med Leeds och Man City levde aldrig riktigt upp till förhoppningarna.

(5) Wayne Rooney

Målrekordet både för England och för Man Utd är förvisso ingenting att fnysa åt men Rooney kommer alltid plågas av att jämföras med förväntningarna som lades på honom redan i ung ålder. Har varit en av Premier Leagues främsta anfallare säsong efter säsong i närmare 15 år utan att för den sakens skull vara ligans allra mest kliniska målskytt.

(4) Michael Owen

Man lämnar inte Liverpool ostraffat. Det fick Owen erfara och hade han inte gjort det, eller möjligen gjort det på annat sätt, hade Owens status helt säkert varit en helt annan nu. Men Owens rasande skicklighet som anfallare går inte att blunda för, blixtsnabb och livsfarlig som målskytt, en av de smartaste anfallarna vi sett i Premier League. Skadedrabbad mot slutet av karriären.

(3) Harry Kane

Tvingades under sin genombrottssäsong leva med frågan om han egentligen bara var ett one season-wonder men har efter den säsongen gått från klarhet till klarhet, blivit bättre och bättre som målskytt, och synbarligen blivit en bättre och starkare fotbollsspelare överlag. Något steg kvar till den absoluta världseliten kanhända men en näst intill komplett anfallare redan i ung ålder.

(2) Andy Cole

Tog engelsk fotboll med storm framåt mitten av 1990-talet med Newcastle där han producerade mål i en därtill sällan skådad mängd. Nyheten slog ned som en bomb när Man Utd värvade honom i januari 1995. Fortsatte bomba in mål i Man Utd där han utformade samarbeten med Eric Cantona och inte minst Dwight Yorke, engelsk fotbolls kanske främsta anfallspar någonsin.

(1) Alan Shearer

Född i Newcastle men fotbollsfostrad i Southampton där han också fick sitt tidiga genombrott. Värvades av Jack Walkers Blackburn vilka han sköt till en lätt oväntad ligatitel. Tackade därefter nej till Man Utd och flyttade hem till Newcastle där han snabbt sköt sig till evig legendstatus. Med marginal Englands bäste och mest komplette anfallare i modern tid.

Bubblare:

Chris Sutton
Darren Bent
Dion Dublin
Kevin Phillips
Stan Collymore

All in the Empire!

Dwight Yorke
Mark Viduka
Robbie Keane

Publicerad 2017-09-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons