Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vad får vi om vi plockar bort alla bortskämda stjärnor från England? Skottland!

Det har varit ett återkommande tema under de senaste tio åren, halvt på skämt, halvt på allvar, varje gång de stora Premier League-stjärnorna svarat för ännu ett fiasko i den engelska landslagströjan, att England borde avstå stjärnorna och bara sätta ihop ett landslag bestående av de bästa spelarna från Football League och möjligen de mindre klubbarna i Premier League.

Den kanske inte blodigt allvarliga tankegången har varit att hitta ett landslag som spelar som ett engelskt landslag igen, med spelare som brinner för att spela för det engelska landslaget. De som tagit tankegången på kanske lite större allvar än den möjligen förtjänar har gjort invändningen att hur mycket sämre skulle egentligen det engelska landslaget bli då?!

ANNONS

Svaret ligger kanske närmare än vi tror. Kanske är det bara att rikta blickarna norrut mot Skottland. Ett landslag vars senaste landslagstrupp innehåller tio spelare från Football League, åtta spelare från skotska ligan varav de flesta från Celtic, samt sex spelare från Premier League varav bara en från någon av de större klubbarna.

Detta är naturligtvis en markant skillnad mot sammansättningen av det skotska landslaget så som den såg ut en gång i tiden. Gå tillbaka 20-30 år i tiden och Skottland bestod av om inte de allra största stjärnorna så åtminstone stjärnor och många av de mest framstående spelarna i Premier League eller, innan dess, i den engelska Division One. Sedan öppnades gränserna.

Med ökad konkurrens från spelare från hela världen har de skotska spelarnas möjligheter i Premier League och de allra största engelska klubbarna minskat radikalt. Något annat vore heller inte att vänta. Det har haft sina konsekvenser för det skotska landslaget, men Skottland är ändå ett landslag som ungefär på samma nivå som Sverige slåss om att ta sig till VM.

ANNONS

England må vara i praktiken klara för VM, de behöver bara en vinst hemma mot Slovenien ikväll för att garantera sin VM-plats. Skottland spelar däremot en ren ödesmatch hemma mot Slovakien, en match Skottland måste vinna för att ta sig upp på andra plats i samma grupp. Slovakien som Skottland förlorade med 0-3 mot på bortaplan tidigare under kvalet.

Då var det nära att Gordon Strachan skulle förlora jobbet som förbundskapten för Skottland. Ännu närmare kom det när Skottland i matchen därefter förlorade mot England med samma siffror. Vinsten mot Slovenien därefter höll däremot Strachan kvar och när Skottland sedan var slutminuter från en vinst mot England började förhoppningarna spira i Skottland.

Därefter har Skottland vunnit två raka VM-kvalmatcher. Sämre är alltså inte Skottland än att de hemma på Hampden Park kan vända och vinna en match mot England. Så på frågan om hur mycket sämre det engelska landslaget egentligen skulle bli är kanske det något obekväma svaret att så värst mycket sämre skulle det kanske inte bli.

ANNONS

Vägen till VM är naturligtvis lång och snårig för Skottland. Först måste de vinna ikväll mot Slovakien. Därefter måste de med största sannolikhet vinna också den sista gruppspelsmatchen borta mot Slovenien. Om de lyckas vinna dessa båda matcher väntar därefter ett playoff mot ett annat europeiskt landslag som slutat tvåa i sin VM-kvalgrupp. Men vägen är fortfarande öppen.

Gordon Strachan har varit Skottlands förbundskapten sedan 2013, och har med sina 38 officiella matcher varit den mest långlivade förbundskaptenen sedan Craig Brown som hade jobbet mellan 1993 och 2002. Det är svårt att se Strachan bli kvar på jobbet efter detta VM-kval eller möjligen VM, vilket kanske är David Moyes bästa och sista chans till ett för honom någorlunda vettigt jobb.

Landslagsuppehåll är till sin natur rätt trista. Men det här uppehållet har i alla fall den fördelen att nu ska det faktiskt avgöras vilka länder som tar sig till VM i Ryssland och vilka som inte gör det. Detsamma gäller playoff-spelet under kommande uppehåll. England känns i praktiken klara, Nordirland är säkra tvåor bakom Tyskland, men Skottland, Wales och Irland slåss för playoff-platser.

ANNONS

Det mesta av det brittiska VM-kvalintresset har alltså det här uppehållet inte så mycket med England att göra. Av kvällens matcher känns dessutom Skottland mot Slovakien som det betydligt mer intressanta alternativet. Andra kanske senare i natt hellre riktar blickarna mot Chile och håller tummarna för att deras VM-platser inte går upp i rök, så att Alexis Sanchez har något att spela för.

Att följa Skottland i detta VM-kval är annars ganska fascinerande. Där finns flera spelare som är spännande att följa. Andy Robertson i Liverpool, Kieran Tierney i Celtic, Matt Phillips i West Brom, Matt Ritchie i Newcastle, Tom Cairney i Fulham med flera. Det är spelare för spelare inte precis något dåligt landslag. Vilket på något sätt är rätt imponerande.

För något kan ju Skottland anses vara den brittiska fotbollens motsvarighet till om Norrland skulle bryta sig ur Sverige och bilda sitt eget landslag. Knappast någon särskilt upphetsande tanke, för Norrland, och då är det ju ändå kanske bättre ställt nu med den saken än någonsin tidigare. Men för Skottland är det en självklarhet, och de har alltjämt hugg på en VM-plats.

ANNONS

Men först måste de vinna mot Slovakien på Hampden Park ikväll.

Publicerad 2017-10-05 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto