Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kan Walsall bli de första att tämja The Shrews i League One?

Mycket är unikt med Shrewsburys säsongsinledning. De är och förblir den enda fortfarande obesegrade klubben i Football League. De är i själva verket tillsammans med Man City och Man Utd de enda klubbar inom den engelska proffsfotbollen som ännu inte förlorat en enda ligamatch. Med nio segrar på elva matcher har Shrewsbury en självskriven serieledning, fyra poäng före Wigan, sex poäng ned till playoff, och tio poäng ned till playoff-strecket.

Lika unikt var kanske att samtliga åtta segrar under Shrewsburys tio första matcher var uddamålssegrar. När Shrewsbury i förra omgången besegrade Scunthorpe med 2-0 var det med andra ord första gången den här säsongen som de vann en match med mer än ett mål. Det må vara något av fotbollens tillfälligheter att vinna så många uddamålsmatcher, men det säger också en hel del om Shrewsburys arbetsvilja, organisation och lagmoral.

Framför allt måste det sägas vara ytterst oväntat med en sådan här start på säsongen för Shrewsbury. League Two har annars varit ett välkänt territorium för dem och förra säsongen slogs i de i nedflyttningsstriden i League One, där de klarade sig kvar i allra sista omgången, trots förlust. Ännu en nedflyttningsstrid var vad de flesta trodde på inför säsongen, och även vad supportrarna själva resignerat sig till att räkna med.

Istället flyger Shrewsbury högt i toppen av tabellen. Kanske är det orimligt att förvänta sig att det ska hålla i sig hela säsongen, men det säger allra minst att någon nedflyttningsstrid ska det åtminstone inte behöva bli tal om för Shrewsbury. Supportrarna har hur som helst börjat drömma om i alla fall möjligheten till uppflyttning, precis som de har sett enligt dem likvärdiga klubbar som Burton Albion uppnå och Scunthorpe vara i närheten av.

Hur har då Shrewsbury och Paul Hurst lyckats med denna förvandling av lagets kapacitet? Hurst är managern som kom till Shrewsbury halvvägs in på förra säsongen och blev satt att försöka reda ut den röra som Micky Mellon, klubbens tidigare manager, lämnat efter sig. Hurst har tidigare framför allt utmärkt sig genom att lyfta Grimsby upp ur National League och tillbaka upp i Football League. 43 år gammal har inte mycket mer hunnits med.

Grunden lades redan under sommaren då Paul Hurst både rensade ut mycket av det dödkött som hunnit samlas på hög under Micky Mellons tid. Många spelare lämnade Shrewsbury som visat att League One troligtvis var en division för högt för dem. Samtidigt värvade Hurst in 14 nya spelare som köp eller som lån, vilket gör honom till en av de mest aktiva tränarna på marknaden. En kombination av unga spelare på lån och kända spelare som köp har gett ett nytt lag.

Ändå vittnar inte minst motståndarna så här långt under säsongen om att Shrewsbury är ett väldigt svårt lag att möta just för att de är så samspelta, vilket med så många nya spelare är en rätt imponerande bedrift. Paul Hurst har även fått fart på flera av Shrewsburys äldre spelare, inte minst Mat Sadler, som tappat gnistan under tidigare tränare. Att lyckas med båda dessa saker ställer krav på en tydlig spelidé och effektiv kommunikation från Paul Hurst.

Taktiskt motsvarar Shrewsbury verkligen en idé om heavy metal-fotboll, mer troligtvis än vad vi ser från tränaren som myntade uttrycket. Det är en fotboll med hög energi, ett lag som åtminstone selektivt kan pressa mycket högt upp i planen, och spelare som springer som furier. Det är inte svårt att se hur ett så ettrigt lag som Shrewsbury är svåra att spela mot. Det ställer naturligtvis stora krav på ytterst arbetsvilliga spelare.

Enkelt uttryckt går det att säga att Shrewsbury spelar som ett lag bestående av argbiggor. Och i och med att Shrewsbury bland annat kallas för The Shrews så ger ju därmed bloggrubriken sig själv för en gångs skull. Uppenbart är att hittills har ingen motståndare lyckats lista ut hur de ska tämja dessa argbiggor, men samtidigt väntar de flesta på att någon ska lyckas. Kanske finns det goda chanser att det ska lyckas redan idag.

Säsongens tolfte match är nämligen inte vilken som helst. Walsall väntar borta på Bescot Stadium. Båda klubbarna betraktar varandra som sina värsta och främsta rivaler. Blod och åska är vad gamla Shrewsbury-veteraner väntar sig inför dagens derbymatch. Ett derby som bara blir hetare av Shrewsburys oväntat positiva säsongsinledning. Få saker skulle nog smaka godare för Walsall än att sätta stopp för Shrewsburys svit och knuffa ned dem från sina höga hästar.

Om Walsall inget hellre vill än att göra slut på Shrewsburys förlustfria svit så finns rimligtvis inget Shrewsbury hellre vill än att undvika att sviten ska få sitt slut mot just Walsall. Paul Hurst har påpekat att det gäller att gilla och göra det bästa av läget så länge sviten håller i sig, avslöjandes en insikt om att någon gång måste sviten trots allt ta slut. Men en svit kan ta slut på olika sätt, mer eller mindre smärtsamma, och en derbyförlust mot Walsall vore ett av de värre sätten.

Shrewsburys högenergiska hårdrocksfotboll bygger på att spelarna jobbar väldigt hårt. Att både kunna ställa och motsvara så höga krav är självfallet en styrka. Men det väcker två frågetecken. För det första om Shrewsbury orkar hålla samma tempo under hela säsongen eller om de kommer mattas. För det andra hur laget i det avseendet hanterar motgång. Hittills har Shrewsbury bara haft medgång och positiv feedback, och då är det lätt att jobba hårt och slita svårt.

Att tämja en argbigga handlar alltså i det här fallet kanske om att få ned dem på jorden igen. Onekligen något Walsall hoppas kunna göra. Samtidigt finns så här långt inget konkret skäl att tvivla på spelarna. Lagkapten Abu Ogogo har jobbat oförtröttligt. Mat Sadler, Shaun Walley, Jon Nolan och Stefan Payne följer alla hans exempel. Samtidigt råder god optimism över yngre spelare som Bryn Morris och Christos Shelis.

Det blir ingen lätt uppgift för Shrewsbury. De har inte vunnit borta mot Walsall sedan 1993, det vill säga nästan 25 år sedan. Det är samtidigt första gången på drygt 40 år som Shrewsbury har inlett en ligasäsong med elva raka matcher utan förlust. Ett lag som bygger så mycket av sitt spel på energi och hårt arbete borde inte ha några svårigheter att hitta energin borta på ett högljutt och fientligt Bescot Stadium. Kanske kan de vända situationen till sin fördel.

Hittills har ingen lyckats tämja dem i League One.

Publicerad 2017-10-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons