Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En vinst på Leicesters åtta första matcher vore inte godkänt för Craig Shakespeare

Det har konstaterats vid flertalet tillfällen redan den här säsongen att toppen i Premier League, det vill säga storklubbarna, är starkare än vad som har varit fallet på många säsonger. Något som kanske inte minst har andats om under de första omgångarna i Champions League. Men framför allt eftersom de i så liten utsträckning har förlorat eller tappat poäng mot övriga klubbar.

Vad som emellertid inte har nämnts i samma utsträckning är att även botten i Premier League, här frestar det kanske att säga småklubbarna, men några sådana finns inte riktigt längre i Premier League, är starkare än vad som har varit fallet på många säsonger. Där finns helt enkelt inte de tilltänkta slagpåsar vi sett under tidigare säsonger.

ANNONS

Den nyss avslutade helgen har gett svar på tal till tidigare rätt tramsig statistik om att ingen av de sex storklubbarna förlorat mot någon annan klubb under de fem senaste omgångarna (strunta i de första två!). Watford besegrade Arsenal och Crystal Palace, som haft en helt förfärlig säsongsinledning, fick för sig att besegra självaste Chelsea hemma på Selhurst Park.

Det räcker egentligen med en enkel besiktning av vilka klubbar som för tillfället befinner sig längst ned i Premier League. Crystal Palace som sagt, ett lag som definitivt har mycket högre kapacitet än de visat, inte minst med Wilfried Zaha tillbaka i laget. Bournemouth har bara tagit fyra poäng men har varit betydligt bättre än så i spelet.

Fortsätter vi med den här övningen så hittar vi även Stoke, som trots att de ändå befinner sig precis ovanför strecket har besegrat Arsenal och tagit poäng på Man Utd, bland annat. Om något är det några av de tänkta mittenklubbarna, framför allt Everton, West Ham och Southampton, som kan sägas vara de som underpresterar, men ändå är bra nog att hålla sig flytande.

ANNONS

Det största mysteriet i hela den här sammanställningen är nog emellertid Leicester, som på något märkligt sätt har lyckats hamna under strecket efter nästan åtta avslutade omgångar. Något som inte alls stämmer överens med det intryck vi fått från Leicester under tappra förluster mot storklubbar som Arsenal och Liverpool, borta respektive hemma.

Men däri ligger kanske en del av problemet. Trots bra insatser i båda dessa matcher blev det tappra förluster, även om de förmodligen hade förtjänat bättre från båda dessa matcher. Till dessa båda matcher ska adderas seglivade insatser mot både Man Utd och Chelsea, som även de en annan dag hade kunnat få annat utfall. Faktum kvarstår, Leicester har bara vunnit en enda match.

Nu kan det i och för sig också utläsas av detta att Leicester knappast har haft det allra lättaste spelschemat. Deras sju första matcher innehåller alltså matcher mot fyra av storklubbarna, varav två på bortaplan. Att ta noll poäng på dessa matcher måste ändå vara en missräkning, inte minst eftersom ett frågetecken kring Craig Shakespeare inför säsongen var hur Leicester skulle klara sig mot topplagen.

ANNONS

Väl så besvärande är kanske att Leicester inte heller har lyckats vinna någon av matcherna mot Huddersfield och Bournemouth. Båda dessa matcher var däremot bortamatcher, vilket alltid är tuffare. Det har hur som helst placerat Leicester under nedflyttningsstrecket, även om känslan för Leicester precis som för övriga lag är att de förmodligen har förtjänat bättre.

Craig Shakespeare sammanfattade Leicesters läge ganska talande när han inom loppet av bara några få dagar konstaterade att Leicesters bortaform var något av ett mysterium samtidigt som han menade att Leicester måste göra slut på sin hemma-hoodoo. Där fanns inte kvar många ljuspunkter efter det kunde tyckas, ett något jobbigt läge att befinna sig i.

Sammanhanget ger lite nyans till dessa påståenden. Leicester har hittills haft fyra bortamatcher, förlorat mot Arsenal och Man Utd, och fått oavgjort i matcherna mot Huddersfield och Bournemouth. Två av Leicesters tre hemmamatcher har varit mot Chelsea och Liverpool. Den återstående hemmamatchen var en match som Leicester vann, mot Brighton.

ANNONS

Det är alltså i första hand från och med nu som poängen verkligen ska börja plockas för Leicester, och därför är det ikväll kanske den där hemma-hoodoon som måste göras något åt när Leicester under måndagskvällen tar emot West Brom hemma på King Power. En vinst på de åtta första matcherna är helt enkelt inte godkänt för en klubb som Leicester, eller för Craig Shakespeare.

Claudio Ranieri fick gå mitt under säsongen efter den makalösa titelvinsten med Leicester placerade runt nedflyttningsstrecket. Då som nu hade Leicesters stjärnor svårt att prestera på samma nivå som under föregående säsong, men då åtminstone med förmildrande omständigheter som tuffare spelschema och ett jobbigare psykologiskt utgångsläge.

När kommer räkningen för Craig Shakespeare? Han kan knappast räkna med någon längre kredit från Vichai Srivaddhanaprabha och Leicesters styrelse, i synnerhet med nedflyttningsstrecket i närheten. Där fanns inte det allra största förtroendet till att börja med när Shakespeare först tillsattes på temporär basis. You’re it tills du gör bort dig eller vi hittar någon bättre, verkade vara tanken.

ANNONS

Viktig match hemma mot West Brom ikväll alltså. Både för Leicester och för Craig Shakespeare.

Publicerad 2017-10-16 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto