Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
49v

Ska Harry Kane spela i Tottenhams största men inte viktigaste match?

Det är lätt att bli härdad när det gäller Champions League. Det är så ofta samma klubbar som rullar runt i turneringen att det kan vara svårt att känna någon större entusiasm när Bayern München eller PSG för vilken gång i ordningen ska möta Chelsea eller Juventus. Därför kan det alltid vara en uppfriskande känsla att försöka se turneringen ur andras ögon.

För Tottenham har Champions League naturligtvis fortfarande något av ett nyhetens behag. Det här är faktiskt blott tredje säsongen under hela Premier League-eran som Tottenham deltar i Champions League. Klubbens två tidigare gästspel har blandat succé med halvt misslyckande. Den tredje säsongen ser ut att allra minst bli en framgång för Tottenham.

Att delta i Champions League har alltid varit det stora måttet på framsteg för Tottenham och för andra klubbar av motsvarande storlek, beviset på att man har tagit ett steg upp bland superklubbarna. Barriärerna mot sådana framsteg är större i Premier League än i någon annan liga, och det finns inga som helst garantier för att det blir fler chanser i Champions League än just denna.

Alltså blir matcher som den ikväll ”hemma” på Wembley mot Real Madrid så mycket större just därför. Det är naturligtvis precis sådana här matcher som en klubb som Tottenham hoppades på att få spela under de här åren när de jagade Champions League. Det är på samma sätt precis sådana här matcher som det inte finns några garantier att Tottenham kommer få spela igen nästa säsong.

Det kan inte heller glömmas bort att det finns några speciella kopplingar mellan Tottenham och Real Madrid. Två av Tottenhams största stjärnor de senaste tio åren har flyttat till just Real Madrid, i form av Gareth Bale och Luka Modric. Att få se dem göra ett återbesök är så klart stort, även om Bale är skadad. Det är även Real Madrid som på senare tid ryktats vilja köpa Tottenhams nya stjärnor.

Här går det så klart att ana både en och annan noga uttänkt destabiliseringsplan från vissa så kallade journalister. Dels drar det klick så klart med den typen av nyheter. Dels kan det skapa oro i Tottenham om deras viktigaste spelare ryktas bort. Men i slutänden kanske det inte grundas på mer än att Zinedine Zidane har sagt något artigt om exempelvis Harry Kane på en presskonferens.

På så vis kanske det är skönt för Tottenham och för Mauricio Pochettino när de här matcherna mot Real Madrid faktiskt är avklarade, då försvinner rimligtvis ett stort svepskäl att skriva och prata dylikt nonsens. Annars är det naturligtvis ett annat och mer allvarligt dilemma som Tottenham och Pochettino brottas med inför kvällens stormatch mot Real Madrid.

För på samma gång som kvällens match mot Real Madrid är en riktigt stor match för Tottenham så är den i själva verket inte överdrivet viktig. Skälet är naturligtvis att Tottenham i praktiken redan kan sägas ha säkrat slutspel. De har råd att förlora både ikväll och senare mot Dortmund och ändå kunna ta sig vidare genom att vinna hemma mot APOEL i sista omgången.

Hur gör man då med Harry Kane i den här matchen? Kane spelade inte mot Man Utd i helgen på grund av en hamstringskada. Det verkar inte vara helt säkert att han är fysiskt helt återställd till kvällens match. Det är en typisk sådan skada som riskerar slitas upp igen om det börjar spelas för tidigt. Att chansa om kvällens match var avgörande hade varit fullt förståeligt. Men i det här läget?

Å ena sidan således en hyfsat uppenbar risk- och kostnadskalkyl, med ett rätt självklart utfall. Harry Kane vilas i den här matchen för att inte riskera ytterligare skadefrånvaro under mer betydelsefulla matcher. Å andra sidan en Harry Kane som givet att det är Champions League, att motståndet är just Real Madrid, och på hemmaplan, måste vilja spela den här matchen mer än något annat.

Hur väger Mauricio Pochettino den balansakten? Nu är inte Harry Kane något dåligt äpple på något sätt, men det innebär ju inte heller att det vore alldeles önskvärt gruppdynamiskt eller psykologiskt för spelaren i sig att stoppa denne från spel i vad som kanske är säsongens största match för honom, en match som kanske aldrig kommer igen. En glad Harry Kane är en bra Harry Kane.

Det är svårt att som utomstående kunna bedöma risken att förvärra Kanes skada, utan den bedömningen kan bara göras internt. Vad som däremot är att betrakta som helt säkert är att om Kane spelar ikväll, och slår upp skadan som en konsekvens av detta, så kommer baksätesförarna och efterklokhetens ädla riddare inte vara sena med att påpeka hur dumt detta beslut var.

Något påverkas säkert Mauricio Pochettinos beslut också av att Tottenham nu har två raka förluster bakom sig. Tre förluster i rad är en svit som är lite längre än vad som faktiskt är hälsosamt och som kan resultera i oönskade samtal. En vinst mot Real Madrid skulle däremot skingra alla tvivel och ge Tottenham full tank och en rejäl energikick. På så vis är kvällens match faktiskt viktig.

Det är heller inte omöjligt att Pochettino gamblar lite med spelschemat. Det återstår en enda match efter denna inför ett två veckors landslagsuppehåll, och den är hemma mot Crystal Palace. Den matchen ska Tottenham rimligtvis kunna vinna även utan Kane. Och vid behov ges därefter ytterligare två veckor till vila innan derbyt mot Arsenal.

Den rimliga slutsatsen måste alltså bli att Harry Kane spelar mot Real Madrid ikväll, åtminstone så länge det finns en möjlighet att han kan göra det. Helt omöjligt är det så klart inte att Tottenham och Mauricio Pochettino har valt att spela korten nära bröstet i den här frågan, och inte underlätta Real Madrids matchplanering. Men förmodligen inte.

Harry Kane spelar för Tottenham mot Real Madrid ikväll! Tottenham möter Real Madrid på Wembley. Det är svårt att känna sig alltför härdad inför en sådan match. Vi vet inte om det är en match vi får se igen inom nära framtid. Att se saken med dessa ögon är uppfriskande!

Publicerad 2017-11-01 kl 05:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons