Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tottenhams triumf är en bekräftelse på något de redan var och vi redan visste

JA, visst var det en fantastisk kväll för Tottenham och en mäktig vinst över Real Madrid på Wembley. Desto större naturligtvis för en klubb som genom åren har haft så få möjligheter att alls delta i Champions League. Att besegra världens största klubblag i världens största klubbturnering, ett lag som inte förlorat en match i gruppspelet på fem år, är så klart en stor händelse värd att glädjas över.

JA, med två raka förluster bakom sig var det ett och annat frågetecken som höjdes över Tottenham. Det är förmodligen lättare hänt för dem än för en del andra klubbar då det inte ingår i allas föreställningsvärld att Tottenham ska vara så här bra. Men vinsten mot Real Madrid rätade ut dessa frågetecken och om Tottenham behövde en psykologisk bekräftelse var detta en sådan.

ANNONS

JA, precis som man kunde vänta sig lyckades inte alla se Tottenhams prestation för vad den var. Analysen när de allra största klubbarna förlorar utgår alltid från vad de gjort fel snarare än vad motståndarna gjort rätt. Igår var inget undantag. Dessa idéer kom inte så mycket från Real Madrid själva, mer från experter som investerat mycket åsiktskapital i inte minst Real Madrids påstådda överlägsenhet.

NEJ, det var inte ”flyt” att Tottenham vann den här matchen mot Real Madrid, den hade i själva verket kunna sluta i en ännu större seger. Den som hävdar att det var flyt har inte sett matchen, än mindre förstått den. Det är en svaghet hos experter att alla resultat som ”rubbar deras cirklar” ska förklaras med flyt, tur eller slump, snarare än ses som en uppmaning att vidga sina cirklar.

NEJ, det var inte någon fantastisk prestation av närmast utomkroppslig karaktär som Tottenham svarade för i onsdags kväll, det var tvärtom en med deras mått mätt förhållandevis normal prestation. Det här kan så klart låta som att jag på något sätt försöker nedvärdera deras insats, men den som tänker efter inser naturligtvis att det i själva verket är precis tvärtom.

ANNONS

NEJ, det finns ingen anledning att överdriva matchens eller resultatets betydelse vare sig för Tottenham eller för Real Madrid. Det var en gruppmatch, Tottenham har inte slagit ut Real Madrid ur Champions League, Real Madrid kunde förlora den här matchen utan några allvarligare konsekvenser för dem. Att besegra dem i ett vinna eller försvinna-läge är så klart något annat.

NEJ, på det temat, det var inte Tottenhams största bedrift i europeiskt cupspel någonsin som många drog till med i upphetsningen. Att vinna en enskild match i Champions League kan inte rimligtvis vara större än att till exempel vinna Cupvinnarcupen eller UEFA-cupen. Det kan däremot säkert beskrivas som Tottenhams största europeiska framgång i modern tid, vilket är stort nog.

NEJ, gårdagens seger var inte, som Mauricio Pochettino påstod, ett bevis för att Tottenham nu gjort den europeiska eliten sällskap. Delvis för att där anser jag att Tottenham befann sig redan, kvalitetsmässigt om inte meritmässigt. Delvis för att tillhörigheten till den europeiska eliten aldrig kan mätas i enskilda matcher utan i att vinna titlar och gå långt i en turnering som Champions League.

ANNONS

JA, naturligtvis är glädjen både stor och helt berättigad efter vinsten mot Real Madrid, och jag förstår om kommentarerna ovan får mig att lite framstå som en surputte och glädjedödare. Inte min avsikt. Mer utgår de faktiskt från en respekt för Tottenhams kvalitet och att jag ser det som lätt nedvärderande mot dem, medvetet eller omedvetet, att klappa dem på huvudet på det där viset.

JA, visst är Tottenhams seger mot Real Madrid ett bevis för att Tottenham har kvaliteten att vinna mot dem eller vilken som helst motståndare i Champions League. Att Tottenham på en bra dag kan slå vilket lag som helst, och att vilket lag som helst måste ha en bra dag för att slå Tottenham. Men min tanke är mer i riktningen att detta visste vi väl ändå redan?!

JA, Premier League ser ut att få fem klubbar i Champions Leagues slutspel, vilket så klart är ett rekord för någon liga. Det sanna styrkebeskedet är däremot att det inte kommer som någon överraskning utan bara är helt i linje med att motsvara förväntningarna. Åtminstone tre av dessa fem klubbar har heller inte haft några strålande insatser. Om nu inte Liverpool får för sig att sabotera detta.

ANNONS

NEJ, det är naturligtvis inte bara Tottenhams insats i Champions League som förtjänar att särskilt nämnas. Man Citys vinst borta mot Napoli är självfallet kanske lika imponerande den, inte minst givet att de samtidigt vilade spelare som Kyle Walker, Gabriel Jesus, David Silva med flera. Även Man City blev klara för slutspel igår kväll. Och med Sergio Aguero som ny rekordmålsman.

JA, alla engelska klubbar måste kunna betraktas som utmanare i Champions League, vilket inte är detsamma som att beskriva dem som favoriter, men alltså i meningen att vilket som helst engelskt lag i ett slutspel kan slå ut vilket som helst annat lag, om stjärnorna står rätt på himlen, utan att det kan betraktas som någon större överraskning. Så den europeiska våren blir riktigt spännande.

JA, det gäller även i Europa League där gruppresultaten i Champions League ser ut att innebära att Arsenal utöver möjliga motståndare som Milan, Villarreal, Atalanta, Lyon, Marseille och Lazio ser ut att få sällskap av andra trevliga små klubbar som Napoli, Atlético Madrid, Celtic och RB Leipzig. Alltså blir frågan om Arsenal verkligen kan vinna Europa League den här säsongen?!

ANNONS

KANSKE.

Publicerad 2017-11-02 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto