Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Två vitt skilda exempel på hur bortamatcher mot storlag absolut inte ska genomföras?

Om ordet supersöndag uppfanns för något så måste det ha varit för söndagar som denna. Två jättematcher, Manchester mot London, i form av Man City mot Arsenal och Chelsea mot Man Utd, omgärdat av Tottenham mot Crystal Palace samt Everton mot Watford. Men Tottenhams begär och Evertons besvär får ursäkta, alla blickar den här dagen kommer riktas mot först Etihad och därefter Stamford Bridge.

Varje match har sin särskilda symbolik och betydelse. Igår var framför allt många matcher i botten och mitten av tabellen där det var möjligt att ana hur resultaten visade på kommande tendenser för inblandade lag. Den här dagen kommer så klart många titta på de båda stormatcherna mellan topplagen och utifrån hur dessa slutar dra de ofrånkomliga slutsatserna om vad detta betyder för titelstrid och Champions League-platser.

Liverpool gjorde naturligtvis sitt till för att sätta press på de fyra klubbarna inför dagens matcher genom att vinna sin bortamatch mot West Ham. Tottenham kan göra detsamma genom att vinna mot Crystal Palace hemma på Wembley. En vinst som borde kännas säker men Tottenham gjorde kanske klokt att erinra sig att de bara lyckades få oavgjort mot Swansea i ligamatchen direkt efter att de vunnit mot Dortmund på Wembley.

Spaningar är normalt sett något man brukar göra under eller möjligen efter fotbollsmatcher. Men vilka spaningar om dagens matcher är egentligen möjliga att göra redan så här på förhand? Det är matcher med mycket prestige, många profiler och personlighetskrockar. Vad finns egentligen att säga om Man City mot Arsenal, samt Chelsea mot Man Utd?

Kan Man Utd göra mål?

Sedan våren 2015 har José Mourinhos olika fotbollslag bara lyckats göra ett enda mål på bortaplan mot något av de övriga topplagen. Det var när Man Utd tröstmålade borta mot Tottenham mot slutet av förra säsongen. En statistik det naturligtvis har gjorts stor sak av som ett bevis på att Mourinho inte skulle vara intresserad av att ens vilja vinna dessa matcher. Förenklat naturligtvis, men ändå indikativt på en svaghet som Man Utd måste åtgärda.

Är anfall bästa försvar för Arsene Wenger?

Under presskonferensen menade Arsene Wenger att Arsenals bästa taktik mot Man City vore att anfalla. Vilket fick mig att tänka på något DDR-svenskt gammalt skämt om att huka er gubbar, för nu laddar kärringen om! Visst finns det en idé med att försöka anfalla på Man City, men bilden som framkallas när det är just Wenger som säger detta är att det kommer rassla obönhörligen och oupphörligen bakom Arsenals oskyddade och osynkade backlinje.

Bådas fel att två träter!

José Mourinho och Antonio Conte gillar inte varandra. Av antalet pikar, sura kommentarer och spydiga påhopp mot varandra är någon annan slutsats omöjlig att dra. Skälen kan säkert letas i att de båda är rivaler i en och samma liga, och i Mourinhos historik med Chelsea. De bådas personligheter ska så klart inte diskonteras de heller. Fotbollsmatch som personkonflikt hör kanske inte till vanligheterna, men både Mourinho och Conte äter nog hellre glödande kol än förlorar en match mot varandra, så hur påverkar det taktik och matchbild?

Vilken sida står Alexis Sanchez på?

Det känns givet att Alexis Sanchez kommer flytta till Man City deklarerar John Cross och fortsätter med att beklaga sig över det väldigt jobbiga mentala läge Sanchez nu måste befinna sig i. Ja, stackars liten! Alexis Sanchez ska alltså spela match mot det Man City han ville flytta till i somras, men också det Man City där det väl för stunden till och med är osäkert om han ens platsar. Ska Arsenal ha alls någon chans i den här matchen måste Sanchez visa att han platsar.

Kan Kanté spela?

Chelsea har under de senaste veckorna återfunnit sig själva i sitt alldeles egna drama där resultaten och matcherna inte gått lagets väg. Matcherna mot Roma, och då i synnerhet förlusten i veckan, har fått krisrubrikerna att komma fram. Det är ett lag som sett tröttkört ut och N’golo Kantés frånvaro på grund av skada har lyfts fram som förklaringen till lagets problem. Chelseas alla chanser i den här matchen hängs nu något överdrivet upp på kroken om Kanté kan spela eller ej.

Kommer Mesut Özil spela?

Samma fråga skulle kunna ställas om Mesut Özil, om än av helt och hållet andra skäl. Hittills under säsongen har Özil haft en benägenhet att inte spela alls när Arsenal haft stormatch framför sig, oftast med hänvisning till någon rätt suspekt skada. Arsenal med Özil i framkant har nu gjort två bra matcher mot Everton och Swansea, men Man City är något annat. Även om Özil är med i Arsenals startelva idag är frågan ändå aktuell om Özil faktiskt kommer spela eller ej.

Vilken anfallare vinner matchen?

Sommaren handlade till stor del om Romelu Lukaku och Alvaro Morata. Chelsea ville värva Lukaku men han gick till Man Utd. Man Utd försökte värva Morata men han gick istället till Chelsea. Båda två var lagens stora anfallarvärvningar tänkta att höja sina respektive lag. Både Lukaku och Morata inledde säsongerna riktigt starkt bara för att ha haft något av svackor under de senaste veckorna. Nu möts de båda i direkt match, vem går vinnande ur den striden?

Kommer Arsene Wenger försöka vara ett managergeni igen?

Pep Guardiola är ett managergeni på riktigt, det har vi förstått. Arsene Wengers tendens i flertalet senare bortamatcher mot topplag har varit att själv försöka framstå som något managergeni. I två bortamatcher i rad mot Liverpool har han först placerat Alexis Sanchez på bänken av påstått taktiska skäl, för att i matchen därefter placera Alexandre Lacazette på bänken eftersom denne inte hunnit vänja sig vid Premier League. Kommer vi få se något liknande ”genidrag” idag?

Min personliga prognos för den här söndagen är att vi kommer få se två vitt skilda exempel på hur bortamatcher mot andra storklubbar i Premier League absolut inte ska genomföras. Detta är åtminstone förväntningen. Det är upp till Arsene Wenger och José Mourinho att trotsa denna förväntning.

Publicerad 2017-11-05 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons