Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Första målet vinner har alltmer blivit regeln i Premier League

Peter Hyllman

Det svåraste som finns i fotboll är att leda med 2-0. Brukar det kanske i någon utsträckning heta. Tankegången får man förmoda har planterats av tränare någon gång i tiden som försökte hålla sitt lag på tårna och lär väl bygga på att det är en ledning som skapar risk för nonchalans samtidigt som en reducering på ett ögonblick kan förändra en hel matchbild.

Men det är naturligtvis ett rent tramsuttryck. Rent intuitivt kan vi så klart tänka oss många svårare resultat inom fotbollen, såsom exempelvis att ligga under med 0-2. De flesta hade nog föredragit ledningen och med goda skäl. Rent statistiskt är det nämligen också så att endast 2,6% av alla tvåmålsunderlägen i Premier League-historien har vänts till vinst. För att vara det svåraste som finns låter det inte särskilt svårt.

Bara att vända på vanliga enmålsunderlägen är svårt, och visar sig dessutom bli allt svårare. Av 150 matcher hittills under Premier League-säsongen har det endast i 16 av dem (10,7%) vänts ett underläge till vinst. Det är den lägsta siffran sedan 2004-05, och jämförelsevis med exempelvis för fem år sedan en minskning med över 5%. Vi ser inte längre lika många vändningar i Premier League.

ANNONS

Att respektera poängen har blivit ett uttryck på senare år och statistiken ger detta uttryck substans. För det har även blivit svårare att få med sig poäng om ett lag väl har hamnat i underläge. Den här säsongen vinns i genomsnitt 4,9 poäng per ligaomgång från underläge, vilket är bara något drygt hälften av alla poäng som vanns från underläge per omgång för fem år sedan.

Kanske var det mest en fråga om en trög säsongsinledning, för takten har ökat under de fem senaste omgångarna, som svarat för hälften av alla comebackvinster under säsongen. Genomsnitt antal vunna poäng från underläge under de fem senaste omgångarna är 6,6 poäng per omgång, boostrat av Man Citys tre raka vändningar och Newcastles två tidiga ledningar borta mot Man Utd och Chelsea.

Utifrån dessa enkla men tydliga empiriska förhållanden kan en mycket konkret slutsats i två delar dras. Nämligen att det kanske aldrig tidigare i Premier League har varit viktigare att göra det första målet i matchen, och omvänt att det kanske aldrig tidigare har varit mer dyrbart i Premier League att släppa in det första målet i matchen. Men vad beror i så fall denna förändring på?

ANNONS

Ett tungt skäl borde vara att defensiven generellt sett har blivit bättre i Premier League som helhet. Allt fler klubbar investerar höga transfersummor på sina försvar och allt fler klubbar har blivit väldigt bra på ett lågt försvarsspel och att stänga ned matcher. Det har gett en tydligare distinktion mellan bollinnehav och dominans. Flippsidan är kanske att anfallen generellt även blivit något sämre.

Den flippsidan går däremot inte så väl ihop med ett annat skäl, nämligen att topplagen har blivit bättre på att avgöra eller döda matcher. Övriga lag har fått svårare att stjäla poäng från topplagen mot slutet av matcherna eftersom dessa topplag är mer kliniska än förut och bättre på att utnyttja de ytor som uppstår när motståndet måste börja jaga matchen.

En konsekvens, och det kan ju så klart framstå som en synnerligen aktuell konsekvens, är naturligtvis att utrymmet för avgörande misstag har blivit allt mindre och att behovet att drilla ett lag att undvika sådana misstag har blivit så mycket större. Vilket också kan antas motivera varför mycket av taktiken har blivit alltmer reaktiv i Premier League, avvakta och kontraslå, med lägre risk.

ANNONS

Men utvecklingen som helhet gör det självfallet desto mer uppseendeväckande när sådana misstag faktiskt uppstår, i synnerhet när ett och samma lag svarar för sådana misstag om och om igen, just eftersom dessa misstag är så dyrbara. Här vinner jag kanske inga pluspoäng för subtilitet, men ironin ligger så klart i att Arsenal samtidigt är ett av några få lag som vinner oftast från just underlägen.

På ett sätt kan man kanske säga att det konkretiserar den gamla balansgången mellan å ena sidan offensiv och å andra sidan defensiv mot att uttryckas så som att antingen spela för att göra mål först eller spela för att inte släppa in mål först. Återigen lär verkligheten alltid utgöra en kombination av båda element men det kommer också alltid vara ett av elementen som är det dominerande.

Gemensamt för alla stora och framgångsrika lag kommer däremot vara att inte bara fokusera på eller behärska det ena eller det andra, utan förmågan att hävda sig i båda avseenden. Att Man City har kommit längst i det avseendet i Premier League för närvarande känns rätt givet, även om de senaste veckorna har börjat visa åtminstone några sprickor i den fasaden.

ANNONS

Men det kommer krävas betydligt mer för att få den att rämna.

:::

FA-cupens andra omgång har spelats under helgen, och avslutas ikväll med matchen mellan Slough och Rochdale. Innan matchen, strax efter klockan 20 svensk tid, lottas FA-cupens tredje omgång.

Parallellt med matchen i FA-cupen går det också att se regionalderbyt mellan Birmingham och högtflygande Wolves. Ett Birmingham som slåss för att undvika nedflyttning och ett Wolves som vill utöka sitt försprång som tabelletta.

Hull City meddelade igår kväll att de skiljer sig från Leonid Slutskiy, vilket känns lite trist. Det hade emellertid varit roligt på flera sätt att få se Slutskiy i till exempelvis Swansea eller Stoke.

Inte omöjligt med en kvällsblogg från FA-cuplottningen.

Publicerad 2017-12-04 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto