Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Det enda som kan hota Liverpool är att de glömmer bort att vinna

Liverpool kommer från två imponerande bortavinster i rad där segermarginalen inte understigit tre mål och antalet mål per match har varit fyra, detta efter den åtminstone godkända poängen hemma mot Chelsea på Anfield. Betyder detta att deras Piztanbul nu är förpassat till historiens glömska, eller att det börjar bli dags för ännu en sådan här oväntad men ändå helt väntad kollaps?

Det vore så förbannat onödigt. Liverpool vann båda matcherna mot Maribor stort och övertygande. Utöver detta har de alltså spelat tre matcher varav de borde ha vunnit alla tre, men på lite olika märkliga sätt lyckades med bedriften att inte vinna någon av av dem. Det känns då på något sätt symmetriskt om Liverpool lyckades åka ur en grupp de rimligtvis borde ha seglat hem.

Gruppmatematiken är mycket enkel. Om Spartak Moskva vinner mot Liverpool på Anfield samtidigt som Sevilla vinner mot Maribor så blir det inte något slutspel för Liverpool, utan då blir det att gå till Europa League, gå direkt till Europa League, utan att passera gå! Något som ändå måste anses som en rejäl missräkning för Liverpool och för Jürgen Klopp.

Men nej, det ska helt enkelt inte kunna hända. Precis lika säker som jag var på att Hoffenheim skulle vara helt chanslose i returmötet mot Liverpool på Anfield, så säker är jag på att Spartak Moskva inte kommer ha skuggan av en rimlig chanskij på Anfield ikväll. Liverpool är helt enkelt alldeles för bra för den saken, och Spartak Moskva är helt enkelt alldeles för svaga, särskilt på bortaplan.

Ändå är det en väldigt märklig situation att ens behöva befinna sig i för Liverpool. De har gjort 16 mål på fem matcher i Champions League, bara PSG har gjort fler mål, 13 mål på sina tre senaste matcher, men riskerar alltså ändå åka ut, inte minst för att de inte var tillräckligt effektiva i sitt målskytte senast de mötte just Spartak Moskva för övrigt.

Den andra anledningen är naturligtvis att Liverpool inte har lyckats hålla nollan mot någon annan motståndare i Champions League än Maribor hittills den här säsongen. Tre insläppta mål mot Hoffenheim, fem insläppta mål mot Sevilla och ett insläppt mål mot Spartak Moskva. Mer än i Premier League har defensiva misstag ställt till det lite för Liverpool i Champions League.

Det krävs inte någon jättefantasi för att se båda dessa problem samverka för att göra kvällens match riktigt nervös. Det är bara att föreställa sig att Spartak Moskva lyckas göra första målet, kanske på en fast situation, och ett Liverpool som därefter måste försöka anfalla med klockan tickandes och ett alltmer nervigt Anfield. Det krävs ingen fantasi eftersom vi redan sett det hända.

Men nej, det ska helt enkelt inte kunna hända. Precis som mot Hoffenheim kommer den speciella atmosfär som kan infinna sig på Anfield under avgörande europeiska cupkvällar att mer eller mindre suga in bollen mot Spartak Moskvas mål. Philippe Coutinho, Sadio Mané, Roberto Firmino och Mohamed Salah kommer virvla som vindar runt moskoviterna.

”Vi kan slå vilket som helst lag i världen!”, sprudlade Sadio Mané i början av säsongen. Vilket är sant. Samtidigt, till skillnad från flera andra lag som nog kan hävda precis samma sak, har ett av Liverpools besvär varit att de på samma gång kan lyckas att inte slå vilket som helst lag i världen. En oförutsägbarhet och en ojämnhet som fortsätter prägla, och ibland plåga, Liverpool.

Det finns en liten fara med att vara alltför nöjda med sig själva att kunna slå vilket som helst annat lag i världen, nämligen att det glöms bort eller tappas uppmärksamhet på att man faktiskt måste slå alla andra lag också, de som inte är ”vilka som helst”. Spartak Moskva är just ett sådant lag, och detta är just en sådan match. Det enda som kan stoppa Liverpool ikväll är just detta.

Att de glömmer bort att vinna.

:::

Borta i Ukraina brottas Man City med något av ett moraliskt dilemma. Att vinna ska man så klart alltid försöka göra. Samtidigt har Man City en för dem betydligt viktigare match i helgen, och de vet dessutom att en poäng för Shakhtar räcker för att Napoli, en potentiellt betydligt tuffare motståndare i ett kommande slutspel, ska slås ut.

Maurizio Sarri är naturligtvis inte obekant med detta dilemma. Han säger sig ha pratat med Pep Guardiola om saken men säger sig inte ha tagit upp saken med respekt för Guardiolas principer och vad han åstadkommit inom fotbollen, men genom att säga detta så gör han naturligtvis just precis vad han säger att han inte gör och tar upp saken – offentligt dessutom.

Man City har inga skyldigheter mot någon annan i den här matchen. Napoli ville väl dessutom inte gå vidare i Champions League, eller hur det nu lät från pastaland.

:::

Tottenham är färdiga gruppvinnare redan, vilket är en bedrift som kanske har hamnat lite i skuggan under de senaste veckornas svaga ligaresultat. Just dessa resultat gör däremot att Tottenham bör försöka hitta formen igen hemma mot APOEL och hitta vinnarspåret igen.

Men visst finns det en god portion humor i att Dortmunds möjligheter att ens ta sig till Europa League förmodligen hänger på att Tottenham gör dem en tjänst i sista matchen. Undrar vad Peter Bosz kommer ha att säga om den saken.

Publicerad 2017-12-06 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons