Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Alla fem engelska klubbar har goda möjligheter att ta sig till kvartsfinal

Det är under våren Champions League avgörs brukar det heta. Definitivt har det i alla fall hetat på det viset under den här hösten, särskilt när Real Madrid tog smisk av Tottenham och så vidare. Ett påpekande som kanske inte har varit riktigt lika vanligt de senaste fem åren och ett påpekande som kanske inte minst Atlético Madrid borde ha lite problem med den här säsongen.

Men det går ändå att hålla med om påpekandets själva grundtanke, vad som hände i gruppspelet för de klubbar som väl tog sig till slutspel spelar egentligen mindre roll. Att sluta tvåa i gruppen är knappast något som bekymrar Real Madrid till exempel, eller för den delen Bayern München, lika lite som att vinna gruppen är någon större fördel i själva slutspelet.

Det är ett slutspel i vilket fem engelska klubbar deltar, fyra i egenskap av just gruppsegrare, vilket är ett rätt mäktigt facit. Det är första gången det sker, således unikt, naturligtvis beroende av en kombination av Europa League-platsen och av Premier Leagues generella styrka, och inte alldeles sannolikt att det kommer hända igen inom en närmare framtid.

Men om de engelska klubbarna på allvar vill hävda att de är tillbaka i Europa och i Champions League så måste de naturligtvis prestera mer än att bara ta sig till slutspel, vilket för dem bara kan ses som att motsvara the bare minimum. Delvis beror det så klart på vilka man till sist åker ut mot, men att verkligen hävda sig i Champions League måste minst innebära kvartsfinal eller semifinal.

För att ta sig dit krävs att man vinner sin åttondelsfinal, och det är alltså dessa åttondelsfinaler som nu har lottats i Champions League. För Arsenal handlar det istället om sextondelsfinaler i Europa League, och den här bloggen kommer uppdateras med dem strax efter att den lottningen är genomförd. Här är hur som helst mina tankar om lottningen för de engelska klubbarna.

MAN CITY v Basel – (95%)
DRÖM: Basel
MARDRÖM: Juventus

Lättast möjliga lottning för Man City som naturligtvis inte ska kunna misslyckas att ta sig till kvartsfinal med den här lottningen. Svårt att se Basel ens lyckas hålla den här åttondelsfinalen levande in i returmötet, om inte Man City av praktiska skäl väljer att hålla en låg profil på bortaplan i vetskapen att de kommer kunna avgöra på hemmaplan.

NYCKEL: Undvik underskattning.

MAN UTD v Sevilla – (60%)
DRÖM: Porto
MARDRÖM: Real Madrid

Smålurig lottning för Man Utd mot ett europeiskt mycket rutinerat Sevilla, som helt säkert inte kommer tillåta Man Utd att dominera bollinnehavet. Mycket av nyckeln ligger i den första matchen och på Man Utds förmåga att freda sitt eget mål. En match som hade känts tryggare för Man Utd om laget hade suttit inne på lite mer europeisk cuprutin från den här nivån. Två ojämna lag.

NYCKEL: Anfallets kvalitet och effektivitet.

TOTTENHAM v Juventus – (50%)
DRÖM: Basel
MARDRÖM: Juventus

Mardrömslottning för Tottenham som jag tror hade gillat Bayern München bättre. Men Juventus är å andra sidan inte riktigt lika starka den här säsongen som de varit under tidigare säsonger, inte minst ser de ut att vara mer sårbara defensivt. Taktiskt är de däremot kloka nog att kunna utnyttja Tottenhams svagheter och brist på rutin. Mer en taktisk kamp än en shoot-out kan passa Tottenham något sämre.

NYCKEL: Mittfältet.

LIVERPOOL v Porto – (80%)
DRÖM: Basel
MARDRÖM: Real Madrid

Inte drömlottningen för Liverpool men ändå ganska nära. Porto är förvisso inte ett lag som ska underskattas, löjligt rutinerade på den här nivån. Men också ett lag som på hemmaplan kommer vara sårbara för Liverpools föredragna form av omställningsfotboll, och som definitivt kommer ha svårt att kontrollera en match på Anfield i returen. Kvartsfinal väntar för Liverpool om de inte slarvar.

NYCKEL: Försvaret.

CHELSEA v Barcelona – (50%)
DRÖM: Besiktas
MARDRÖM: PSG

Det visade sig bli det på förhand mest sannolika alternativet för Chelsea, men inte det för dem sämsta alternativet. Det pratades mycket om hur Chelsea efter att ha slutat tvåa i gruppen med stor sannolikhet skulle få en väldigt tuff lottning, men det pratades mindre om att Chelsea skulle vara en väldigt tuff lottning också för Barcelona och PSG. Kan Chelsea upprätthålla ett organiserat försvar tror jag faktiskt de är ett lag som kan passa Barcelona riktigt illa, och som faktiskt har goda chanser att slå ut dem. Dags för Eden Hazard att skina.

NYCKEL: Försvarsdisciplin.

:::

ARSENAL v Östersunds FK – (99%)
DRÖM: Östersunds FK
MARDRÖM: Napoli

Min dröm om att få se Mesut Özil huttra fruset i de jämtländska skogarna ser ut att kunna bli till sanning. Det här är naturligtvis ett fantastiskt möte på alla sätt och vis, inte minst naturligtvis sett med svenska ögon, men det är självfallet rent sportsligt en drömlottning för Arsenal, som inte rimligtvis ska kunna undvika att gå vidare här. Det finns alla skäl att berömma Östersunds fotboll, men de spelar på fotboll på ett sätt som passar Arsenal alldeles utmärkt. Upp till bevis för kaxiga uttalanden som att ”Real Madrid skulle få passa sig…” Arsenal är inte Real Madrid för närvarande, men det ska nog räcka ändå.

NYCKEL: Långkalsonger.

Publicerad 2017-12-11 kl 12:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons