Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
51v

Swansea visar att pengar är mäktigare än den idé vars tid har passerat

Swansea sparkar sin tredje manager inom loppet av ett enda år. Det är dessutom tredje säsongen i rad som Swansea tvingas eller anser sig vara tvingade till ett managerbyte i december. Allt detta är så klart en mycket tydlig indikation på en sak, nämligen att Swanseas problem går betydligt djupare än att enbart vara managerns i allmänhet eller Paul Clements i synnerhet fel.

Det innebär inte att Paul Clement kan känna någon större förvåning eller skaka på huvudet av oförståelse över detta beslut av Swansea. För han har inte varit i närheten av att få Swansea att prestera på den nivå som krävs, med Swansea på botten av Premier League-tabellen, med åtta förluster och endast en vinst på de tio senaste ligamatcherna.

Det finns både förmildrande och försvårande omständigheter för Paul Clement när det kommer till spelartruppen. När Swansea säljer iväg både Fernando Llorente och Gylfi Sigurdsson under sommaren, två spelare som förmodligen räddade dem kvar förra säsongen, är det självfallet något som gör uppgiften så mycket svårare både för Clement och för Swansea.

Samtidigt har Paul Clement inte alls lyckats med de spelare som var tänkta att fungera som deras ersättare. Renato Sanches har varit misslyckad på Swanseas mittfält liksom Las Palmas-värvningen Roque Mesa. Wilfried Bony var något av en chansvärvning som inte riktigt gått i lås och alldeles för mycket ansvar har fallit på Tammy Abrahams unga axlar.

Just detta misslyckande på transfermarknaden kan vara vad som ändå får Swansea att fatta detta beslut vid den här tidpunkten, när de tidigare sagt att de tänkte låta Clement klara av julfotbollen. Men om Swansea som de helt säkert måste göra investerar under januarifönstret ser de nog hellre att en mer träffsäker manager i det avseendet ansvarar för dessa spelare.

Om fotbollen vore logisk åker Swansea ur Premier League bloggade jag redan om för knappt två veckor sedan. De befinner sig där de är, deras spelartrupp har tydliga brister och det finns inte samma förbättringspotential hos Swansea som det finns hos de flesta andra klubbar i nedflyttningsstriden. Att byta manager är ett sätt att bryta eller åtminstone skaka om den logiken.

Erik Niva twittrar att han inte skulle bli förvånad om Graham Potter nu erbjuds jobbet som Swanseas nye manager. Det måste nog i första hand ses som en hyllning till vad Potter har åstadkommit med Östersund, mer än en genuin tro att det är vad Swansea nu kommer göra. En klubb som sparkar sin manager av rädsla för att åka ur Premier League anställer inte i nästa sväng Graham Potter.

Vad man än anser om Graham Potter vore inte det ett rationellt agerande av Swansea. Endast om de redan hade räknat hem en nedflyttning vore det ett agerande som antydde någon form av operativ idé. Men Nivas idé om Potter följer en något tidssliten bild av Swansea som fortfarande lever kvar, om den framsynta ”speciella” klubben som gjorde saker annorlunda än alla andra.

Den bilden är rätt föråldrad. Swansea var en gång i tiden mycket riktigt en speciell Premier League-klubb. Men nu är det flera år sedan Swansea var någon speciell Premier League-klubb, vilket kan ses på alla nivåer av klubben, om det så gäller ägandet, supporterinvolveringen, tränarfrågan, vilka spelare som värvas och så vidare. Trotjänaren Angel Rangel med en bra intervju på temat.

http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/angel-rangel-swansea-city-interview-spanish-roberto-martinez-paul-clement-jack-pitt-brooke-a8116451.html

Om Angel Rangel fick som han ville vore kanske Graham Potter ett troligt alternativ ändå. Men det är som går att läsa ut från den där intervjun inte på något sätt förvånande att ett annat namn som för närvarande nämns ofta som nästa manager i Swansea är Tony Pulis, det vill säga raka motsatsen till den fotboll och den ”Swansea Way” som Rangel pratar om.

En otänkbar anställning för bara fem år sedan för Swansea. Men mycket har hänt sedan dess. På den tiden var Swansea en klubb i medgång och på uppgång och just med ingenting att förlora. Nu finns risken att åka ur Premier League, den risk som mer än någon annan skrämmer livet ur varenda styrelse i varenda klubb i ligan. Och pengar är alltid mäktigare än den idé vars tid har passerat.

Jag hoppas jag har fel i den förutsägelsen. Men en annan möjlighet varför Swansea fattar det här beslutet nu är att förekomma andra klubbar såsom Stoke eller Southampton, kanske framför allt Stoke, att anställa en manager som Tony Pulis, rätt eller fel fortfarande framställd som någon slags garanti att hålla sig kvar i Premier League, åtminstone på kort sikt.

Marcelo Bielsa vore så klart den våta drömmen. Men det gäller ju både för Stoke och för Swansea.

Publicerad 2017-12-20 kl 22:08

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons