Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Mer sannolikt idag än igår att Swansea lyckas hålla sig kvar i Premier League

Det är inte den förste Sheffield Wednesday-managern att först få sparken och sedan några dagar senare ta över en Premier League-klubb. Samma sak hände för Brian Laws när han tog över Burnley sedan Owen Coyle lämnat och flyttat till Bolton. Alan Irvine fick sparken av Sheffield Wednesday bara för att senare ta över West Brom, där han blev kvar ett halvår.

Carlos Carvalhal är således inte unik på så vis när han alltså för några timmar sedan presenterades som Swanseas nye manager. Att säga att det på något sätt vore meriterande att få sparken av Sheffield Wednesday är kanske att ta saken lite för långt, men inte heller är det så klart diskvalificerande. Carlos Carvalhals tre säsonger med Sheffield Wednesday måste ses som lyckade i stort.

Det är kanske framför allt den bästa anställning Swansea i det här läget hade möjlighet att göra. De vanligast anlitade brandsläckarna i Premier League har redan fått anställning hos andra klubbar. Dessutom är Swanseas tabellposition och situation i största allmänhet så utsatt att det är svårt för dem att övertyga de något större namnen att vilja ta en risk med sitt renommé med dem.

Det är inte något som behöver bekymra Carlos Carvalhal. Han har hittills bara varit manager i EFL Championship. Det värsta som kan hända honom är att han inte lyckas hålla kvar Swansea i Premier League, vilket nog ingen längre räknar med, och återigen befinner sig i EFL Championship, med ett starkt lag. Det bästa som kan hända är så klart att han gör succé och håller Swansea kvar.

För Carlos Carvalhal måste Swanseas anställning på så vis betraktas som något av en win-win. För Swansea är det kanske ändå deras bästa hopp om att faktiskt lyckas hålla sig kvar i Premier League. Carvalhal är inte någon dålig tränare, med koll på defensiven och med en offensiv spelidé som åtminstone inte borde vara alltför komplicerad för Swansea. Får han stöd på marknaden, desto bättre.

Den kritiska funderingen vore kanske följande. Givet att Carlos Carvalhal precis har fått sparken av Sheffield Wednesday, ett jobb där han åtminstone mot slutet såg ut att ha lite svårt att faktiskt hantera pressen, befinner han sig då i rätt headspace att bara en knapp vecka senare ta över Swansea mitt i brinnande nedflyttningsstrid i Premier League?

Men det är så klart två helt annorlunda situationer. Pressen är självfallet inte mindre i Premier League, snarare tvärtom. Men med Sheffield Wednesday gällde det en klubb som hoppades på uppflyttning men underpresterade rejält. Med Swansea handlar det om en klubb som har på gränsen till räknat hem en nedflyttning redan, och där det därför inte längre finns något att förlora.

Pressen i Swansea är således paradoxalt nog mindre för Carlos Carvalhal än vad den var i Sheffield Wednesday. Han har gått från ett jobb där han har allt att förlora till ett jobb där han har allt att vinna. Lyckas han förmedla samma känsla och inställning till laget har Swansea fortfarande en liten möjlighet att hålla sig kvar i Premier League.

Det kommer naturligtvis komma de enkelt förutsägbara åsikterna om det orättfärdiga med att anställa en utländsk manager som dessutom misslyckats i engelsk fotboll redan, det vill säga han fick sparken från Sheffield Wednesday, istället för att ge jobbet till någon brittisk manager. Vilket känns som trams i vanliga fall men desto mer i just det här fallet.

Det brukar sägas om mål och beslut att de för att anses vara bra på samma gång måste vara realistiska och meningsfulla. Det vill säga de måste för det första vara möjliga att uppnå, inte bara önskedrömmar, men för det andra också i största möjliga mån kunna leda fram till någon slags betydelsefull effekt, det vill säga för Swansea att hålla sig kvar i Premier League.

Det är svårt att se någon annan manager än Carlos Carvalhal bättre motsvara dessa grundläggande kriterier. Åtminstone har jag ännu inte hört någon slänga fram något sådant förslag på namn. Och något säger mig att Paul Merson, Tim Sherwood med flera i den engelska begåvningsreserven inte heller kommer att lyckas eller ens bekymra sig om den saken.

Det är även svårt att se Carlos Carvalhal lyckas med att hålla Swansea kvar i Premier League. Men det är åtminstone mer sannolikt. Och det är mer sannolikt att Swansea håller sig kvar i Premier League idag än vad det var igår.

Publicerad 2017-12-28 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons