Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Har vinden vänt för Cardiff?

Neil Warnock vet hur man skapar uppmärksamhet eller riktar uppmärksamheten dit man vill. Det tog inte lång stund sedan Liverpool meddelat sin värvning av Virgil Van Dijk för £75m innan Warnock retade gallfeber på halva Liverpool på sociala medier genom att hävda att Cardiffs egen mittback Sol Bamba i själva verket var en bättre spelare än Van Dijk.

Match in the gas tank. Boom-boom!

Det finns så klart flera olika möjligheter varför Neil Warnock väljer att säga en sådan sak och röra upp en skitstorm på det sättet. Dels kanske det handlar om att ryggdunka Bamba som så här långt gjort en alldeles strålande säsong i Cardiffs mittförsvar. Dels drar det närmast garanterat uppmärksamheten bort från Cardiffs formsvacka med två raka förluster mot Bolton och Fulham.

Det är två förluster som har fått Cardiff att ramla ned till tredje plats, och alltså utanför de automatiska uppflyttningsplatserna. De har emellertid fortfarande samma poäng som Bristol City precis ovanför dem, så de är i allra högsta grad ännu med i matchen om uppflyttning. Ikväll hemma mot Preston har Cardiff också möjligheten att åtminstone tillfälligtvis ta tillbaka andraplatsen.

Det taktiska problem som Neil Warnock har att brottas med, och som flera andra lag nu har börjat utnyttja mot dem, är att Cardiff alltför lätt låter sig bli överspelade längs kanterna, genom att motståndarna tar sig förbi deras ytterbackar, Joe Bennett på vänsterbacken och Lee Peltier på högerbacken, och således kan komma bakom Cardiffs backlinje på det viset.

Det var så Fulham ytterst medvetet plockade isär Cardiff på annandagen när de vann övertygande i Cardiff med 4-2. Det var även på det viset som Bolton avgjorde matchen strax innan jul. Reading gjorde precis samma sak i en match för några veckor sedan som slutade 2-2. Och mycket riktigt var det även något som Preston lyckades med i sin 3-0-seger tidigare under säsongen.

Det är förvisso inte säkert att det här är något som Neil Warnock kan hitta något effektivt medel mot. Kanske är det snarare så att klubbarna i EFL Championship har börjat räkna ut hur de ska hantera Cardiff, som överraskat de flesta den här säsongen och vars framgångar till stor del berott på fysik och stark organisation men för all del även hög effektivitet i sin egen offensiv.

En annan enkel slutsats vore självfallet att Cardiff gjorde klokt i att investera i ytterbackar under januarifönstret. Som av en händelse har Neil Warnock i alla fall inte valt att på motsvarande sätt hävda att Lee Peltier är bättre än Kyle Walker, eller att han nog föredrar Joe Bennett framför Danny Rose. Här finns det därför kanske utrymme för förbättring.

Istället är det ett annat rätt bisarrt transferrykte som snurrar runt Cardiff, nämligen att de är på väg att värva Besiktas mittfältare och lagkapten Oguzhan Ozyakup, vilket onekligen vore något av en transferkupp. Återigen finns kanske skäl att misstänka att Neil Warnock mest dummar sig som någon slags replik på att Besiktas sägs vilja värva deras egen mittfältare Aron Gunnarsson.

Givet att Cardiff ändå har Premier League i sikte så här lite drygt halva säsongen avklarad gör saken lite svårbedömd. Vincent Tan har förvisso poängterat att något fritt spenderande inte längre är aktuellt, men kanske finns det ändå utrymme med möjligheten att ta sig upp i Premier League att göra en rejäl satsning när säsongen tar sig in på andra och sista varvet.

Mycket handlar för Cardiff om momentum. De var knappast en av favoriterna inför säsongen men från den här positionen och med vinden i ryggen har de så klart alla chanser i världen att ändå sluta på någon av de två översta platserna i tabellen. Och skulle Cardiff få vind i seglen igen under januari vore kanske Vincent Tan desto mer benägen att våga släppa på plånboken.

Men då måste Cardiff faktiskt få vind i seglen igen, efter att seglat i motvind både mot Bolton och Fulham. Att avsluta året med en vinst på hemmaplan mot Preston vore ett sätt att blåsa liv i sin uppflyttningskampanj igen.

Publicerad 2017-12-29 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons