Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Att sälja Alexis Sanchez i januari vore att sätta jaget före laget

Ett nytt år men samma typ av problem för Arsenal vad gäller sina stjärnor och bästa spelare. Precis som var fallet i somras är Mesut Özil och Alexis Sanchez båda två utan kontrakt till sommaren och Arsenal står där både med frågan om hur väl de går ihop med spelartruppen och huruvida de ska försöka sälja dem nu eller riskera bli av dem för ingenting till sommaren.

Mest problematisk verkar situationen vara med Alexis Sanchez. En spelare som förväntade sig att få lämna klubben under sommaren, till sist inte fick lämna, och som varit till stora delar oigenkännlig under hösten. En spelare som verkar ha kommit på rejäl kant med övriga spelartruppen som helhet och som de flesta nu verkar anse borde säljas mer eller mindre omedelbart.

ANNONS

Flera har påpekat den rätt uppenbara sprickan i spelartruppen. Mest tydligt blev det kanske när Alexis Sanchez gjorde sina mål mot Crystal Palace och halva laget inte ens brydde sig om att fira målen. Rykten och rapporter i media har varvats med olika signaler på sociala medier som alla tyder på att övriga spelare i Arsenal helt enkelt har lessnat på Alexis Sanchez.

Till viss del verkar det nu också ha gått supporterprestige i frågan. Alexis Sanchez tydliga ovilja att spela för Arsenal tillsammans med svaga prestationer under hösten har fått opinionen att svänga rejält i favör för att sälja Sanchez redan i januari. Frågan är emellertid i vilken utsträckning detta är en uppfattning baserad på affekt eller förnuft.

För även om hösten som helhet har varit medioker utifrån Alexis Sanchez standard så har han onekligen fortfarande gett ett avtryck för Arsenal, och har inte minst under de senaste omgångarna visat vilken betydelse han faktiskt kan ha för Arsenal. Under julfotbollen hade han avgjort båda matcherna för Arsenal, om inte West Brom hade fått en straff i slutminuterna.

ANNONS

Den betydelsen har fortfarande Alexis Sanchez för Arsenal att i matcher där det i övrigt är låst, spelet haltar och ingen annan spelare riktigt kliver fram, så är det han som kliver fram med den avgörande insatsen. Frågan som Arsenal har att brottas med är om det verkligen är en spelare de har råd att bli av med under återstoden av vad som ser ut att bli en riktigt tuff säsong.

Visst, jag förstår att tanken naturligtvis är att Alexis Sanchez i så fall skulle ersättas med någon eller möjligen några nyförvärv. Även om det åtminstone delvis är något som kan präglas lite av önsketänkande. Men även om Arsenal lyckas få tag på sina tänkta önskeförvärv så är det inte alldeles troligt att de på en gång ska kunna komma in och fylla Sanchez roll och betydelse på planen.

Det är inte heller svårt att se den ekonomiska logiken i att om Arsenal nu i januari får ett stort bud på Alexis Sanchez att de ändå vore frestade att i så fall acceptera detta bud. Det återstår trots allt bara ett halvår på kontraktet med en spelare som vill lämna klubben. Men detta vet även eventuella köpare. Hur troligt är det att Arsenal får ett riktigt stort bud nu i januari?

ANNONS

Arsenal ligger sexa i tabellen för närvarande, med stor risk att hamna ännu längre efter de fem klubbarna ovanför dem om de inte vinner matchen ikväll mot Chelsea på Emirates. En tuff match och en tuff vårsäsong att vänta i Premier League. Samtidigt har Arsenal att navigera ett tufft Europa League-slutspel som på grund av den utsatta ligapositionen ser ut att bli desto viktigare.

Det går inte att komma ifrån känslan att Arsenal kommer behöva Alexis Sanchez under återstoden av säsongen. Att det främsta skälet man ändå tror att Arsenal faktiskt skulle kunna klara av vårsäsongen, och lyckas på åtminstone en av fronterna, är just Alexis Sanchez. Att det är svårt att se hur Arsenal utan Alexis Sanchez skulle kunna lyckas på någon av fronterna.

Visst är det viktigt med en samlad och harmonisk spelartrupp. Ingen enskild spelare kan vara större än laget och om Alexis Sanchez är så illa omtyckt av laget och övriga spelare att det blir ett störande element så är det naturligtvis ett problem. Men frågan är kanske också hur lätt spelare låter sig störas och kanske är det också i någon utsträckning en fråga om grad av professionalism.

ANNONS

Spelare måste inte nödvändigtvis tycka om varandra, men de måste respektera varandra och ändå kunna arbeta tillsammans. Fotboll på den här nivån är i det avseendet ett arbete, inte något sommarkollo. Pratet från Arsenals spelartrupp säger att övriga spelare blivit sura på Sanchez attityd, hans gestikulerande på övriga spelare, vad de uppfattar som hans gnällande på övriga i laget.

Well, utan att för den sakens skull göra Alexis Sanchez helt skuldfri i frågan, så blir kanske reaktionen också lite i stil med: Get over it! Sanchez är knappast den förste spelaren i historien att vifta på sina medspelare. Kanske är det större problemet i själva verket Arsenals spelares reaktion, att deras ömtålighet och känslighet faktiskt visar på vad som ofta ses som lagets mentala vekhet.

Om Alexis Sanchez under sitt sista halvår med Arsenal klarar av att göra sitt jobb på ett professionellt sätt, och de senaste matcherna tyder onekligen på att han klarar av det, så vore det väl förbannat märkligt om inte Arsenals övriga spelare skulle klara detsamma. Visst, på lång sikt går det inte att ha kvar en spelare som vill lämna klubben, men en halv säsong bör inte vara någon omöjlighet.

ANNONS

Att agera på annat sätt vore att sätta någon slags missriktad stolthet före lagets möjligheter till framgång. Spelarnas stolthet, supportrarnas stolthet, kanske till och med Arsene Wengers stolthet. Stolthet går före fall brukar det sägas. Det är ett intressant socialt experiment att se om Arsene Wenger än en gång väljer att hellre stryka sin spelartrupp medhårs än att lyfta dem ur sin comfort zone.

Utan Alexis Sanchez ger jag hur som helst Arsenal mycket liten möjlighet till framgång både i ligan och i Europa League. Med Alexis Sanchez finns i alla fall en rimlig chans. Den skillnaden ensamt är för mig tillräcklig för Arsenal att svälja all tänkbar stolthet, tänka professionellt och, undantaget ett monsterbud under januari, behålla Alexis Sanchez säsongen ut.

Risken är att stoltheten förblindar. Det kommer säkert tas till klyschor angående Alexis Sanchez som att laget alltid måste vara större än jaget, ingen spelare är större än klubben jaddajadda… Verkligheten är en annan. Vad som i själva verket vore att sätta jaget före laget i det här fallet för Arsenal, att sätta just klubben i andra hand, vore att vilja sälja Alexis Sanchez.

ANNONS

:::

TRANSFERKOLLEN

Terence Kongolo, till Huddersfield från Monaco, lån. Huddersfield utmärkte sig i somras för att göra sin omfattande transfer business snabbt och effektivt, och de verkar jobba på samma sätt i januari. Från Monaco lånas den holländska landslagsbacken in, som kan spela både centralt och till vänster. Bör ses som en breddvärvning i första hand, men inte någon dålig sådan. Väl godkänd – (+++)

Publicerad 2018-01-03 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto