Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Nations League är inte perfekt men ändå klart bättre än vad vi har

League of Nations var ett internationellt fredsprojekt, föregångaren till FN, mellan de båda världskrigen som var dömt att misslyckas av flera skäl. Att det sågs som en organisation för det första världskrigets segrarmakter för det första. Att det var en organisation utan reell makt, utan flera viktiga medlemmar, och utan förmåga att överbrygga nationella särintressen för det andra.

När nu UEFA som synes har fått för sig att bygga ännu ett monument över sin egen fåfänga, detta Nations League, är det fullt naturligt att undra om det har tagits lärdom av historien. Eller om det även här framför allt ska ses som en turnering för den europeiska fotbollens segrarmakter för det första. Och en turnering som inte heller reser sig ovanför nationella särintressen för det andra.

ANNONS

Vad är då Nations League kan man då undra?! Det är en ny turnering för europeiska landslag, en hybrid mellan cup och serie, där samtliga europeiska länder sorteras in i fyra divisioner (A-D), inledningsvis utifrån ranking. Varje division består av fyra grupper av tre-fyra lag där varje lag möter varandra hemma och borta. Alla matcher spelas under hösten 2018.

Gruppvinnarna flyttas upp och grupptreorna flyttas ned en division till nästa upplaga av Nations League. Gruppvinnarna i League A möts dessutom i ett finalspel i juni 2019 för att avgöra vilka som vinner Nations League. Därtill möts gruppvinnarna i övriga divisioner i separata playoff där segrarna kvalificerar sig till kommande EM.

UEFA Nations League ska inte förväxlas med ett alternativt EM-kval, även om det erbjuder en bakdörr till EM för vissa framför allt lägre rankade nationer. Det är tänkt att vara en självständig turnering, en respons på att träningslandskamper alltmer ansetts som meningslösa och ointressanta. Det introducerar dessutom för första gången ett slags serieformat i landslagsfotbollen.

ANNONS

Det är en turnering som garanterar att landskamper spelas mellan jämbördigt motstånd. På så vis skulle det kunna ses som en turnering för den europeiska fotbollens segrarmakter, där de bara får möta varandra. Men möjligheten för alla länder att möta alla finns fortfarande kvar i EM-kvalet, och existerar så klart i teorin också i Nations League, genom uppflyttning och nedflyttning.

Vad som är positivt med Nations League i det avseendet är faktiskt också att mindre länder får spela en turnering mot för dem jämbördigt motstånd. De får med andra ord för första gången spela en turnering i vilken de faktiskt har en realistisk chans att vinna och gå långt, inte bara vara slagpåsar. Vilket jag tror är helt avgörande för att verkligen uppmuntra fotbollsintresset i dessa länder.

Men är Nations League en turnering som kommer kunna resa sig ovanför nationella särintressen? En vanlig invändning mot träningslandskamper är att de inte tas på allvar av länderna eller av spelarna, och att det blir många återbud och matcher mellan mycket B-betonade lag. Publiken luras på konfekten och landslagsfotbollen devalveras alltmer.

ANNONS

Nations League kommer säkert få en effekt på så sätt i de lägre divisionerna (B-D) där uppflyttning står på spel. Jag är mer tveksam till League A där de bästa nationerna redan befinner sig och dessutom med största sannolikhet ändå tar sig till EM, och där dessa länder helt säkert fortfarande kommer betrakta EM som den stora saken. Men effekten kan i alla fall inte vara negativ.

Det är en helt ny turnering och det finns en benägenhet att vara skeptisk och misstänksam mot allt som är obekant. Vi vet samtidigt att träningslandskamper betydligt oftare än inte är ytterst träliga affärer som ingen egentligen är det minsta genuint intresserad av. Alltså måste detta i alla fall ses som ett positivt steg i rätt riktning.

Om det sedan blir så att Nations League har samma beständighet över tid som League of Nations (Nationernas förbund) eller dess mer långlivade efterföljare United Nations (Förenta nationerna) får tiden utvisa.

:::

GRUPP A4
Spanien
England
Kroatien

Spanien är så klart favoriter i gruppen, men favoriter som England åtminstone måste hoppas kunna störa. Baksidan av det myntet är så klart att Kroatien på motsvarande sätt kommer kunna störa England. Gruppvinst och finalspel är ingen omöjlighet men Englands prioritet får bli att inte åka ur Nations League A genom att hamna sist i gruppen.

ANNONS

https://www.uefa.com/uefanationsleague/news/newsid=2530180.html#/

Publicerad 2018-01-24 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto