Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kanon och kalkon från FA-cupens fjärde omgång (plus lottningen)

Det är inte alltid lätt att förstå sig på FA. Den fjärde omgången av FA-cupen spelas klart på söndag kväll men därefter tvingas vi vänta ett helt dygn på att lottningen av den femte omgången ska äga rum på måndag kväll. Onödigt och något som får lottningen att kännas avhängd från fotbollen. Lottningen brukar vara ett bra sätt att avrunda en intensiv dag av cupfotboll.

Lottningen äger hur som helst rum ikväll strax efter klockan 20:00.

Det var en hektisk cuphelg utan några riktigt stora skrällar. Wigan slog West Ham vilket var imponerande, men ändå inte riktigt någon skräll sett utifrån förväntningarna. Närmast kom Newport County som länge och väl hade ledningen hemma på Rodney Parade, innan Harry Kane såg till att ta matchen vidare till ett omspel på Wembley.

ANNONS

Totalt var det fyra matcher som gick till omspel, som spelas mitt i veckan nästa vecka. Birmingham tar emot Huddersfield, Swansea gästas av Notts County, Rochdale spelade till sig en hemmamatch mot Millwall, och Tottenham tvingas alltså till ännu en match mot Newport County. Inte precis vad doktorn föreslog för Tottenham i det här läget av säsongen.

Pep Guardiola gjorde ett av sina snart sedvanliga utspel mot dessa omspel där han utgjorde sig till talesman för ”alla managers” som ville ha bort dessa omspel från FA-cupen. Vilket kanske avslöjar en icke ringa grad av elitism. Alla managers i Premier League möjligen, ännu troligare alla managers i de sex stora. Knappast alla managers i alla klubbar i FA-cupen, för dem är omspel otroligt värdefulla.

Man City gjorde en bra insats, om än kanske inte någon kanoninsats, när de utan större besvär eliminerade ett fult spelande Cardiff ur FA-cupen. Vad som kanske missats i upprördheten över att någon hade fräckheten att tackla just Pep Guardiolas spelare är att Cardiff har spelat på det här viset mest hela säsongen. Andra kanon- och kalkoninsatser den här omgången:

ANNONS

KANON

Wigan. Ut med Bournemouth i den tredje omgången, den här gången ut med West Ham i den fjärde omgången. Serieledarna i League One har tagit sig hela vägen till femte omgången av FA-cupen, och de har dessutom råd att verkligen satsa på cupen den här säsongen. Det fanns något mycket sympatiskt med att Wigan gav David Moyes på käften sedan denne något storebrorsaktigt och inte minst grötmyndigt berättat för dem att de nog hellre hållit sig kvar i Premier League än vunnit FA-cupen för fem år sedan. Icke, svarade Wigan!

VAR. Det vore lätt att falla tillbaka på ren galghumor när det gäller VAR i matchen på Anfield. En skojare påpekade till exempel att VAR räddat fler baklängesmål för Liverpool den här säsongen än Simon Mignolet och Loris Karius tillsammans. Elakt! Det kan knappast råda någon tvekan om att hur VAR används inom engelsk fotboll kan bli mycket smidigare och lättare för alla att förstå, men det ska inte heller blundas för att alla beslut som faktiskt fattades med VAR i den här matchen också var de korrekta besluten.

ANNONS

Coventry igen. Enastående glädje bland Coventrys supportrar när deras vinstmål mot MK Dons smög sig över mållinjen. Rökfacklor kastades in på planen, och supportrar ramlade över varandra i extatiskt firande. Inte ens den så moralistiska engelska TV-studion klarade av att med hårda ord fördöma Coventryfansens glädje. Det har varit alltför synd om dem alltför länge. MK Dons var en ganska trälig lottning för Coventry i fjärde omgången, och hoppas säkert i femte omgången på en riktig storklubb, eller kanske ett derby mot West Brom?

KALKON

Liverpool. På tre säsonger har Liverpool under Jürgen Klopp aldrig tagit sig förbi FA-cupens fjärde omgång, detta trots att de samtliga säsonger har lottats på hemmaplan. Det är ett riktigt svagt cupfacit! Cupspel kommer alltid innehålla ett element av tillfälligheternas spel, en gång kanske därför är ingen gång, men tre säsonger är samtidigt tre säsonger. För en klubb och ett lag som borde vara i samma behov som exempelvis Tottenham av att vinna titlar för sin egen trovärdighet är det helt enkelt inte acceptabelt.

ANNONS

FEMTE OMGÅNGENS LOTTNING

Sheffield Wednesday – Notts County/Swansea. Bra lottning för Sheffield Wednesday som har en god chans att ta sig till sjätte omgången. Men för att ta sig dit behöver de förmodligen tvåla till sin tidigare tränare Carlos Carvalhal.

West Brom – Southampton. Spännande möte på The Hawthorns som är helt öppet gällande vilka som tar sig till sjätte omgången eller ej. Viktigt med en bra cup run för båda klubbarna även om de befinner sig i nedflyttningsstriden.

Chelsea – Hull City. Chelseas facit med bekväma cuplottningar fortsätter att hålla i sig. Det är minst sagt svårt att se att de ska ha det minsta lilla bekymmer med att avfärda Hull City på hemmaplan.

Leicester – Sheffield United. Riktigt intressant match mellan ett bättre mittenlag i Premier League mot ett av lagen som befinner sig i toppen av EFL Championship. Kan Sheffield United fortsätta överraska?

ANNONS

Huddersfield/Birmingham – Man Utd. Smålurig lottning för Man Utd men där de ändå får hållas som favoriter även mot Huddersfield, som hankat sig fram utan att alls imponera i cupspelet. Birmingham har hemmaplan i omspelet.

Millwall/Rochdale – Newport/Tottenham. Det är väl rimligt att anta att Tottenham står på ena sidan av planen vid avspark. Rochdale var en minut från att ta sig vidare och har hemmaplan i omspelet.

Brighton – Coventry. Ingen riktig tur med lottningen för Coventry som förvisso får Premier League-motstånd men inget av det häftigare slaget. Dessutom bortaplan. Här tar rimligtvis äventyret slut för de ljusblå.

Wigan – Man City. Repris på FA-cupfinalen 2013 och för all del är Man City favoriter men League One-ledarna visade både mot Bournemouth och mot West Ham att de inte ska underskattas, och har en viss chans.

ANNONS
Publicerad 2018-01-29 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto