Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

West Brom ligger sist utan att egentligen vara sämst

Åtta klubbar i Premier League har bytt manager hittills under säsongen. Av dessa åtta klubbar kan sju sägas ha fått någon slags positiv och således önskad effekt, om än i olika utsträckning. Bättre har det hur som helst blivit. I några fall, såsom Watford och Stoke, är det lite tidigt att kunna prata om någon överdrivet tydlig effekt av managerbytet, men sämre har det i alla fall inte blivit.

Den åttonde klubben sticker ut som en sur tumme allra längst ned i botten av tabellen. Det var en på alla sätt fruktansvärd helg för West Brom, där nästan alla av deras konkurrenter i bottenstriden vann sina matcher under helgen inför West Broms match ikväll på Stamford Bridge mot Chelsea. Fem poäng skiljer dem redan till närmaste lag ovanför dem, sju poäng till nedflyttningsstrecket.

ANNONS

Det kan tyckas vara helt absurt att West Brom skulle ligga sist i tabellen vid det här laget. De har i själva verket gjort lika många mål den här säsongen som laget som ligger sjua i tabellen. De har släppt in lika få mål som laget som ligger sexa i tabellen. De har inte förlorat fler ligamatcher än laget som ligger tia. Men sådan är helt enkelt ligan och tabellen den här säsongen.

Det gäller med andra ord att göra mål, inte släppa in mål och inte förlora matcher vid rätt tillfälle. Tillfället kan knappast vara mer rätt än vad det är för West Brom ikväll mot Chelsea. Två av de teoretiska bottenkonkurrenterna har redan tagit tre poäng vardera mot Chelsea i de två senaste omgångarna. Och West Brom måste helt enkelt börja äta upp de andra lagens poängförsprång.

Men hur trolig är egentligen en West Brom-vinst på Stamford Bridge ikväll? Det sägs att ska man någon gång möta Chelsea är det nu. Det skulle lika gärna kunna vara precis tvärtom, givet att Chelsea har förlorat två raka ligamatcher och rimligtvis inte tänker sig att förlora en tredje i rad. Kanske finns det inget sämre tillfälle att möta i alla fall just detta Chelsea.

ANNONS

Det är ju inte heller så att West Broms facit under Alan Pardew imponerar. De har i själva verket bara vunnit en enda ligamatch sedan Pardew tog över laget, hemma mot Brighton. Av tolv matcher har West Brom däremot förlorat hälften, så varför i hela friden skulle de plötsligt vinna mot Chelsea? Inte mycket talar precis för den saken.

Brandsläckarna i Premier League har sina olika profiler. Tony Pulis organiserar försvaret. Harry Redknapp värvar spelare han känner till från förut. David Moyes kör hårdare träningssessioner. Sam Allardyce gör laget svårt att slå. Men vilken är i så fall Alan Pardews vinnande egenskap? Kanske att vara lite av en feelgood-tränare, någon som på kort sikt för laget och spelarna på gott humör.

Det är kanske inte någon mer långsiktig lösning. Normalt sett brukar Pardew också få en inledande positiv effekt för att hans lag därefter återfaller i alltför svaga resultat. Men det kändes på något sätt väl anpassat till ett West Brom där både spelare och supportrar tröttnat på en alltför negativ fotboll under Tony Pulis, och där resultaten inte längre motiverade dessa metoder.

ANNONS

Det kunde så klart ses som en vedergällning för alla Tony Pulis-försvarare, då i synnerhet de som pratar om honom som någon form av garanti mot nedflyttning, att West Brom således sedan de beslutade sig för att sparka Pulis och anställa Pardew har gått från två poäng ovanför strecket till sist i tabellen sju poäng under strecket. Vad var det vi sa liksom?!

Sanningen är dock mer komplicerad än så. West Brom har i själva verket blivit bättre under Alan Pardew. Antalet skapade chanser per match för West Brom har i själva verket stigit från 6,07 till 9,17, en ökning med över 50%. Dock inte på bekostnad av en sämre defensiv. Antalet skott mot eget mål per match har sjunkit från 14,3 till 12,3.

Tragiskt nog har detta ändå resulterat i att West Brom sjunkit som en sten i tabellen. Detta kan så klart tyda på två saker. Dels att även övriga klubbar i botten av tabellen har ryckt upp sig under samma tidsperiod. Dels vad vi redan har varit inne på, att West Brom har valt sina tillfällen illa utifrån ett strategiskt perspektiv på tabellen.

ANNONS

Imponerande poäng borta mot Liverpool och Everton och hemma mot Arsenal javisst. Men samtidigt förluster mot Southampton, West Ham, Swansea och Stoke. Inga poäng alls för West Brom, däremot tre poäng vardera för fyra av West Broms konkurrenter i bottenstriden. Oväntade poäng mot storklubbarna väger ganska lätt i jämförelse.

West Broms stora problem under hela säsongen har varit deras oförmåga att ta tillvara vinnande lägen. Under Tony Pulis tappade West Brom totalt sex poäng i matcher i vilka de haft ledningen. Detta har i själva verket blivit ännu värre sedan dess med ytterligare tolv poäng tappade från vinnarposition i de 14 därpå följande matcherna. Kostsamt för West Brom minst sagt.

Ska West Brom lyckas hålla sig kvar i Premier League måste Alan Pardew helt enkelt få två saker till stånd. För det första att West Brom gör mål i högre utsträckning på sina relativt sett fler chanser som de skapar. För det andra att West Brom börjar vinna matcher mot övriga klubbar på nedre halvan. Att värva Daniel Sturridge känns som en tanke för båda dessa ändamål.

ANNONS

På så vis är kanske inte kvällens match mot Chelsea på Stamford Bridge att betraktas som livsviktig för West Brom. Men med sju poäng upp till strecket, och med endast tolv omgångar kvar av säsongen, måste West Brom ta vara på varje chans till poäng de faktiskt har. Kunde Bournemouth och Watford vinna mot Chelsea så borde även West Brom kunna vinna mot Chelsea.

Det känns bara inte särskilt troligt. Alan Pardew må vara en feelgood-manager i viss utsträckning men han har för den sakens skull inte fått West Brom att må särskilt mycket bättre. Rimligtvis är West Broms bästa förhoppning inför kvällen att Chelsea mår ännu sämre. West Broms bästa tröst är kanske den att de ligger sist i tabellen utan att egentligen vara sämst i ligan.

En rätt klen tröst.

Publicerad 2018-02-12 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto