Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Kan Wigan upprepa skrällen från fem år sedan mot Man City?

Det är en av de största och mest sensationella FA-cuptriumferna under 2010-talet, förmodligen den allra största, när Wigan besegrade Man City i finalen 2013 med 1-0 av Ben Watson och alltså vann FA-cupen, deras första, enda och kanske sista större titel i klubbens historia. Frågan många ställer sig inför kvällen är därför om sensationen kan komma att upprepas, fast i ännu större format.

Man City befann sig teoretiskt på toppen av sin första peak. Säsongerna innan hade präglats av triumfer i turordning och av stigande storleksordning. Först tog sig Man City till Champions League. Sedan vann Man City FA-cupen och sin första titel på 44 år. Till sist vann Man City Premier League på kanske det mest dramatiska sätt något lag någonsin vunnit ligatiteln.

ANNONS

Mot Wigan skulle Man City vinna en titel för tredje säsongen i rad och i alla fall en aning rädda upp en förlorad ligasäsong. Det skulle också vara vad många förmodade bli en snygg avslutning för Roberto Mancini. Det blev Mancinis sista match med Man City, men det blev ingen snygg avslutning. Det blev istället den största dagen i Wigans historia.

Det var en sensation den gången men det vore förmodligen en ännu större sensation den här gången. Man City var bra då men är ännu bättre nu under Pep Guardiola. Wigan var trots allt fortfarande ett Premier League-lag för fem år sedan, om än bara i ytterligare någon vecka, nu för tiden röjer Wigan runt i League One. Men det är inte cupfinal, och de har så klart hemmaplan.

David Moyes gjorde så klart tidigare en poäng av det där med att Wigan vann FA-cupen samma säsong som de åkte ur Premier League. Han menade att om Wigans supportrar fick välja hade de hellre varit kvar i Premier League än vunnit FA-cupen. Han hade så klart sina tydliga skäl att säga så, och något medhåll fick han knappast från Wigans supportrar.

ANNONS

FA-cupen eller Premier League löd det artificiella valet den gången. FA-cupen eller League One lyder samma val den här säsongen. Wigan ramlade ned i League One förra säsongen. De har imponerat i League One och länge haft ledningen, men har förlorat två raka matcher och ligger nu bara tvåa, dessutom med Blackburn i hälarna, om än med två matcher tillgodo.

Den artificiella frågeställningen vore alltså vad som är värt mest för Wigan och Wigans supportrar den här säsongen: Att vinna FA-cupen eller att vinna League One och gå upp i EFL Championship? Vore svaret där verkligen lika självklart som det var på David Moyes retoriskt avsedda frågeställning? Nej, helt säkert inte. Däremot kan så klart tyckas någon motsättning inte behöver existera.

Att vinna FA-cupen den här säsongen vore naturligtvis en helt fantastisk bedrift av Wigan. Dessutom ett stort stycke engelsk fotbollshistoria. De skulle i så fall bli den första klubben nedanför de två högsta divisionerna i engelsk fotboll att vinna FA-cupen. De skulle i själva verket bli den första klubben från den tredje divisionen att ens ta sig till final.

ANNONS

Detta är lätt att avfärda som en omöjlighet. Och visst, det är osannolikt. Men låt oss leka med tanken att Wigan vinner mot Man City ikväll. Därefter har de Southampton på hemmaplan i den sjätte omgången. Knappast en omöjlig uppgift för ett Wigan som då redan har besegrat Bournemouth, West Ham och Man City hemma på DW Stadium. Därefter är det semifinal på Wembley.

Lite går att få känslan att FA-cupen har blivit en extra bonus för Wigan och dess spelare den här säsongen, till stor del eftersom de under en längre tid har sett rätt överlägsna ut i League One. De har så klart redan spelat sex matcher i FA-cupen, inklusive omspel. Crawley i den första omgången, AFC Fylde i den andra omgången, Bournemouth i den tredje och West Ham i den fjärde omgången.

De lottades alltså mot Man City i den femte omgången. En typ av match som helt säkert får fantasin att flöda hos både Wigans spelare och supportrar. En chans att bli eviga hjältar. En chans att spela mot Englands för närvarande allra bästa lag. Ingen spelare vill så klart missa den matchen. Den matchen ligger så klart i bakhuvudet på Wigans spelare ända sedan lottningen gjordes.

ANNONS

Manager Paul Cook har gjort sitt bästa för att påtala att varje ligamatch är lika viktig som kvällens match mot Man City. Bara att han säger en sådan sak är så klart en indikation på att han anser sig behöva säga det. Det är hur som helst lite tveksamt om det hjälpte. De senaste två ligamatcherna, 1-3 mot Southend och 0-2 mot Blackpool, var Wigans kanske svagaste insatser under säsongen.

Det må visa sig bli en moot point efter kvällens match, vid förlust har de i så fall bara ligaspelet kvar att koncentrera sig på, men om Wigan faktiskt skulle lyckas vinna mot Man City och ta sig vidare i FA-cupen uppstår så klart risken att ligaspelet fortsätter att knastra eftersom energi och fokus istället riktas mot FA-cupens höjder och fröjder. Matcherna blir inte mindre härifrån.

Om någon här och nu skulle fråga Wigan och deras supportrar om de hellre vinner FA-cupen eller League One och går upp i EFL Championship så finns det väl goda skäl att tro att de skulle välja uppflyttning. Men säger de verkligen detsamma om de är på väg att vinna mot Man City ikväll? Skulle de verkligen säga detsamma innan och efter en eventuell FA-cupfinal? Jag tror inte det.

ANNONS

Men Wigan har så klart alla möjligheter att vinna League One alldeles oberoende av resultatet ikväll eller av deras fortsatta äventyr i FA-cupen. På samma sätt som Wigan inte åkte ur Premier League på grund av att de vann FA-cupen 2013. Wigans förhållande till FA-cupen och till sin match mot Man City den här säsongen är alltså samma som för fem år sedan.

Allt att vinna. Inget att förlora. Där finns chansen att skriva engelsk fotbollshistoria. Där finns också den mindre möjligheten att bli mer än endast en fotnot när Man Citys säsong ska summeras. Precis som de blev för fem år sedan.

Publicerad 2018-02-19 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto