Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Wigan vann och Man City försvann när FA-cupen skrällde till

Det var en slags ödets ironi att samtidigt som Wigan spelade klart sin FA-cupmatch mot Man City på DW Stadium så vann Blackburn sin hängmatch i League One och förpassade därmed Wigan ned till tredje plats i tabellen, under uppflyttningsstrecket, åtminstone temporärt. En slags manifestation av den där frågan om ligan eller FA-cupen.

Det kan rätt lugnt sägas att inte en enda människa på DW Stadium faktiskt brydde sig ett uns om den saken den här kvällen.

Wigan spelar i League One, den engelska tredjedivisionen. De blev i och med segern blott den tredje klubben den här säsongen att besegra Man City. Men samtidigt den första klubben den här säsongen att besegra Man City i en match som verkligen betyder något, som åsamkar Man City en förlust som verkligen kostar dem något.

ANNONS

Orättvist var det inte. Man City hade det allra mesta av bollen, Man City hade det allra mesta av kontrollen. Annat vore knappast rimligt att förvänta sig av ett League One-lag. Men Wigan försvarade sig bra, höll för det mesta Man City borta från farliga chanser, och när så målchansen dök upp med cirka tio minuter kvar av matchen var Will Grigg kall som is med sitt avslut.

Det är inte första gången Wigan besegrar Man City i FA-cupen. Det är i själva verket tredje gången på fem år. Första gången var sensationellt i FA-cupfinalen 2013. Frågan är om inte den här förlusten svider mer för Man City. Det är utan tvivel en betydligt mer överraskande seger både sett till att Wigan nu spelar i League One och Man City gör en så förtvivlat stark säsong.

Wigans kvalitet ska emellertid inte ifrågasättas, eller i alla fall inte underskattas. De har i tidigare omgångar besegrat både Bournemouth och West Ham. De har visat sig mer än kapabla att eliminera Premier League-motstånd. Och vem vill egentligen efter detta ifrågasätta Wigans möjlighet att besegra Southampton i den sjätte omgången och ta sig till semifinal?

ANNONS

Det märks att Wigan och Man City är två klubbar som helt enkelt inte riktigt gillar varandra, i alla fall att Wigan inte riktigt gillar Man City. Det var tufft och småfult på planen. Det var bråkigt vid sidlinjen och i spelartunneln. Det var grinigt och surmulet också på läktarna. Planinvasionen efter slutsignalen ledde till och med till fysisk kontakt med Man Citys spelare.

Strålkastarna riktas däremot än en gång mot hur Pep Guardiola faktiskt beter sig mot andra managers och mot domarna. Det finns så klart en slags poesi i att Fabian Delph faktiskt drar på sig ett rött kort för precis en sådan tackling som just Pep Guardiola har varit så noga med att domarna ska visa rött för. Ibland får man vara lite försiktig med vad man önskar sig.

Det är tveksamt vad förlusten betyder för Man City. FA-cupen, om än riktigt trevlig att vinna, är trots allt underordnad ligan och Champions League i betydelse. Men det påverkar på egonivå, det påverkar narrativet. Man City är inte längre oslagbara. Kvadruppeln är borta, the treble är borta, den bästa engelska säsongen någonsin är borta.

ANNONS

Man City har däremot fortfarande kvar möjligheten att göra det till en av de bästa engelska säsongerna någonsin. Men man kan fråga sig hur den här förlusten påverkar både deras syn på sig själva och motståndarnas syn på dem inför kommande cupturneringar. Arsenal måste rimligtvis ha sett den här matchen och blivit åtminstone lite uppmuntrade inför söndagens final.

Det var liksom inte något reservlag som Man City ställde ut mot Wigan. Det var ordinarie a-lagsspelare över hela linjen. Det gör naturligtvis bara Wigans bedrift desto större. Värt att kontrastera med Basel som alltså förlorar mot ett mer eller mindre jämbördigt Man City med 0-5. Wigan vinner med 1-0. De ligger för stunden trea i League One.

Men Wigan spelar kvartsfinal i FA-cupen. Och de slog ut självaste Man City för att ta sig dit. Football, bloody hell. FA-cupen, bloody hell. Wigan, bloody hell. Det är naturligtvis sådana här matcher som gör de engelska cuperna så väldigt speciella. Det är matcher som betyder något för alla inblandade. Alla kan bokstavligt talat slå alla. Det finns inga räddningsplankor för storklubbarna.

ANNONS

Vinna eller försvinna. Wigan vann. Man City försvann.

SJÄTTE OMGÅNGEN, 17-18 mars:
Swansea/Sheffield Wednesday – Tottenham/Rochdale
Man Utd – Brighton
Leicester – Chelsea
Wigan – Southampton

Publicerad 2018-02-19 kl 23:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto