Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Omspelen är alltmer en idé vars tid verkar ha passerat

Det var ett av de större ögonblicken i den här säsongens FA-cup. Tottenham hade några minuter tidigare gjort 2-1 genom en av Dele Alli listigt fixad straffspark och såg ut att efter vissa besvär ha tagit sig vidare till den sjätte omgången. Men med sekunder kvar av matchen smäller Steve Davies in 2-2 och ordnar ett omspel på Wembley för Rochdale, till vardags sist i League One.

Det firades för fullt på Spotlands. Spelare och supportrar var alla rusiga av glädje, oavgjort naturligtvis en stor bedrift för dem, och med vetskapen att det oavgjorda resultatet innebär ett omspel på Wembley. Ett ögonblick så stort för Rochdale att Keith Hill, lagets manager, har tvingats poängtera att det framför allt är en fotbollsmatch, inte någon turistresa.

ANNONS

Om vi hade befunnit oss två år framåt i tiden hade vi inte fått något omspel på Wembley mellan Tottenham och Rochdale. Den praktiska konsekvensen av det beslut som meddelades igår efter samtal mellan FA och Premier League, att den femte omgången av FA-cupen från och med 2019-20 ska flyttas till mittveckan, och genomföras utan omspel.

Det är ytterligare ett beslut i en sekvens av beslut att reducera FA-cupens omfång. Först togs omspel bort i finalerna. Därefter för snart 20 år sedan i semifinalerna. Från och med förra säsongen försvann omspelen från och med sjätte omgången. Det var långt ifrån första gången som Rubikon korsades men inte heller måste det i och för sig vara sista spiken i FA-cupens kista.

Det gick att hitta någon form av logik i att själva FA-cupfinalen skulle avgöras på dagen, det vill säga utan omspel. Men så fort omspelen började plockas bort från semifinalerna har i själva verket hela idén med omspel levt på lånad tid. När omspelen i sjätte omgången togs bort började det väga över till att kännas absurt och snett att alls ha omspel över huvud taget.

ANNONS

Det är svårt att förstå varför det ska vara omspel i den tredje och den fjärde omgången om det inte är omspel i den femte och den sjätte omgången. Det finns ingen symmetri i en sådan lösning. Det blir en politisk kompromiss mellan storklubbarnas önskan att slippa omspel och de mindre klubbarnas önskan om inte minst den ekonomiska vinst ett omspel kan innebära för dem.

Trycket kommer fortsätta från storklubbarna, och elitismens utbredande bland storklubbarnas managerimporter, att plocka bort omspelen också i den tredje och den fjärde omgången, och plockas omspelen bort i dessa omgångar finns så klart ingen som helst anledning att ha kvar omspel i de tidigare omgångarna heller. Omspelen verkar vara en idé vars tid har passerat.

Det går att ha olika åsikter om den saken. En självklar åsikt bör naturligtvis vara att vi inte längre får ett omspel mellan Tottenham och Rochdale, vi får inte något omspel mellan Plymouth och Liverpool, mellan Exeter och Man Utd, mellan Arsenal och Bradford och så vidare, och att det faktiskt är förbannat tråkigt på sitt sätt. Att något viktigt faktiskt är på väg att gå förlorat.

ANNONS

En alternativ åsikt är att det faktiskt ökar FA-cupens dramafaktor. En stor del av FA-cupens charm är den lilla klubben som slår ut den stora. Att ta bort omspel kan bara öka den möjligheten. Vad hade hänt mellan Rochdale och Tottenham om den matchen istället hade tagits till förlängning? Tottenham hade i alla fall känts sig betydligt mindre bekväma med det än ett omspel på hemmaplan.

Det här är en anledning varför Ligacupen i någon mening har börjat kännas mer som den cup där de stora skrällarna inträffar. Omspel tenderar ge storklubbarna en out i FA-cupen, särskilt alltså på bortaplan där skrällar trots allt är betydligt vanligare av en mängd omständigheter. Det skulle inte nödvändigtvis skada FA-cupen att gå mer i samma riktning.

Kanske kunde FA-cupen till och med våga sig på att experimentera lite med formatet efter 90 minuter. Kanske köra förlängningen i form av sudden death innan straffläggningen för ett extra lager av spänning. Känner man sig lite mer vågad skulle kanske straffläggningen avskaffas helt och hållet och istället är det första målet vinner som vinner no matter when.

ANNONS

https://www.independent.co.uk/sport/football/fa-league-cups/fa-cup-saving-doesnt-matter-scrap-replays-ticket-prices-a8218321.html

Nu är FA:s och Premier Leagues beslut så klart en bit av ett större pussel, där flyttandet av den femte omgången och att plocka bort omspelen gör det möjligt att införa ett två veckors uppehåll i början av februari, med andra ord en form av vinteruppehåll, en idé som bubblat rätt länge inom engelsk fotboll. Det handlar så klart om att ge landslaget bättre chanser inför mästerskapen.

Det märks på utfallet att motivet är att gynna landslaget. Premier League offrar inget. Inte heller Football League som fortsätter sin 46 matcher långa säsong och dessutom behåller formatet med dubbelmöten i Ligacupens semifinaler. Det är FA, som äger landslagen, som tullar och kompromissar med sin cup. Money talks, och det är ligorna och inte FA som sitter på stålarna.

ANNONS

Tills vidare får vi uppskatta omspelen i FA-cupen så länge vi kan. Kvällens omspel mellan Tottenham och Rochdale är det sista omspelet för säsongen. Vi kanske snart slår oss ned för att titta på det sista omspelet någonsin.

Publicerad 2018-02-28 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto