POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Javier Hernandez är West Hams viktigaste men inte bästa spelare

Det är varje sexpoängares morsa! West Hams match mot Chelsea föregicks av en match hemma på London Stadium mot Southampton, som West Ham vann med övertygande 3-0, och den följs upp av en match hemma på London Stadium mot Stoke ikväll. Både Southampton och Stoke är klubbar som för närvarande befinner sig under nedflyttningsstrecket och som West Ham inte bara vill hålla bakom sig utan helst av allt distansera.

Desto viktigare för West Ham att vinna dessa matcher givet att deras spelschema efter kvällens match är av det svettigare slaget. Kommande fem matcher möter West Ham först Arsenal (b), Man City (h), Leicester (b), Man Utd (h) och Everton (h) i sista omgången. Bara en av de matcherna kan sägas vara budgeterade poäng för West Ham så att öppna upp ett maximalt försprång till nedflyttningsstrecket inför dessa matcher kan visa sig livsviktigt.

Vi anade kanske det värsta när West Ham nyligen drog på sig en förlustsvit om tre raka matcher, eller fyra förluster på fem matcher, varav framför allt förlusterna mot Swansea (1-4) och Burnley (0-3) kändes mycket dyrbara och skapade stor oro i de egna leden. Vi har redan diskuterat West Hams problem med arena, supportergrupper och den egna klubbledningen, och när resultaten pekade raka vägen mot EFL Championship började alarmet tjuta.

Men mot Southampton kändes det som om något hände. Det var som om West Ham som helhet slöt sig samman. Spelarna gjorde gemensam sak på planen och gjorde en av sina bästa matcher för säsongen när det var som viktigast. Utanför planen upphörde supportrarna att bråka med varandra, bråka med klubben och slöt istället upp bakom laget för att skapa en härlig stämning på arenan. Vi få, vi glada få, vårt band av bröder!

Något liknande behöver inträffa ikväll mot Stoke. Ett Stoke som själv verkar vara på god väg att implodera med interna stridigheter, missnöje och uppgivenhet i de egna leden, viktiga spelare som skolkar från träningen etc. Paul Lambert vann sin första match med Stoke men har därefter gått nio raka matcher utan vinst varav fem förluster med fyra raka förluster inför denna match. Efter tio år i Premier League börjar det med andra ord lukta nedflyttning för Stoke.

Kvällen hade med andra ord mycket väl kunnat handla om Marko Arnautovic, spelaren som i somras flydde Stoke för West Ham, en flytt som åtminstone då kändes om inte ologisk så i alla fall något kontraintuitiv. Men där vi i efterhand kan anta att Arnautovic till stor del såg vad som var å färde med Stoke och bestämde sig för att inte låta sig dras med i fallet. Arnautovic spelade för övrigt som en furie när dessa lag möttes i Stoke tidigare under säsongen.

En mer intressant story, åtminstone en mer relevant story, är emellertid Javier Hernandez, anfallaren som i somras värvades från Bayer Leverkusen, tidigare i Man Utd. Det ska sägas att Hernandez knappast har haft någon strålande säsong i West Ham, särskilt inte sedan David Moyes kommit till klubben. Ofta småskadad, ofta svårt att hitta sin roll i West Hams spelsystem, ofta svårt att få Moyes förtroende. Ändå kanske West Hams viktigaste spelare.

Javier Hernandez är begränsad som fotbollsspelare. Han kanske i själva verket och något hårdraget kan sägas vara bra, å andra sidan riktigt bra, på att göra en enda sak – mål! Möjligen med tillägget viktiga mål. Men i övrigt ska man inte förvänta sig att Hernandez bidrar så väldigt mycket mer i själva spelet. Det här fungerande alldeles utmärkt i ett dominant Man Utd under Alex Ferguson, men under både David Moyes och Louis van Gaal blev det fiasko.

Kanske kommer därför inte Javier Hernandez problem i West Ham som någon större överraskning. Men det går heller inte att blunda för att om West Ham håller sig kvar i Premier League och skakar sig fri från nedflyttningsstriden så gör de det till stor del tack vare Hernandez mål. ”Blind Hammer” visade i sin kolumn en uträkning att Hernandez under säsongen har gjort mål bara mot övriga lag på tabellens nedre halva som har inneburit sju poäng för West Ham.

Sju poäng! Rent konkret är dessa sju poäng skillnaden mellan West Hams placering där de nu befinner sig och ett West Ham som befinner sig under nedflyttningsstrecket, på samma poäng som Stoke. Men, minst lika viktigt, utan dessa mål hade West Ham släppt ytterligare nio poäng till olika konkurrenter i nedflyttningsstriden, vilket hade kunnat visa sig minst lika ödesdigert. Vissa mål är helt enkelt viktigare än andra mål.

Kanske West Hams viktigaste spelare således, även om Javer Hernandez förmodligen inte är West Hams bästa spelare. Om nu den ekvationen över huvud taget går ihop. I vilket fall är det en ekvation som måste ge David Moyes visst huvudbry. Å ena sidan har han svårt att hitta en plats för Hernandez i sitt spelsystem och har vid flertalet tillfällen istället placerat Hernandez på bänken. Å andra sidan Hernandez förmåga att göra både mål och viktiga mål.

Mot Stoke på London Stadium ikväll är det viktigt att David Moyes hittar rätt lösning på ekvationen. Det är en match West Ham absolut inte har råd att förlora. Det är också en match som om West Ham vinner den de faktiskt kan börja känna sig relativt säkra på att hålla sig kvar i Premier League den här säsongen. En vinst som skulle få West Ham att kunna börja planera med större trygghet inför framtiden.

Men för Stoke ter sig samma framtid desto mer osäker.

Publicerad 2018-04-16 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto