POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vad kan Wolves uträtta i Premier League?

Det är tunga huvuden men otroligt lätta fötter i Wolves den här måndagen. Det är dagen efter helgen då Wolves säkrade uppflyttning till Premier League. Det var även en uppflyttning de säkrade på bästa möjliga sätt, med en derbyseger hemma på Molineux mot Birmingham City med 2-0. Det firades hela dagen i Wolverhampton, och sedan firades det hela natten i Wolverhampton.

Det har varit en fantastisk säsong för Wolves och för Wolves alla supportrar, en dramatisk och intensiv resa som slutade på för dem bästa möjliga sätt. Wolves har presterat en stundtals enastående fotboll under säsongen, och har haft en kommanderande position i serien mest hela säsongen. Wolves har på många sätt varit för EFL Championship vad Man City har varit för Premier League.

Därifrån följer den naturliga frågan vad Wolves faktiskt kan komma att uträtta i Premier League. Här har jag så klart gjort utfästelser om nykomlingar förut som inte alls visade sig bli verklighet, men Wolves är annorlunda. Garantier finns inte i fotbollen, men om Wolves spelar sina kort väl, är det alls ingen omöjlighet att de redan nästa säsong konkurrerar om europeiska cupplatser.

Hur unikt är det i själva verket att en nykomling sitter på vad som troligtvis kommer vara en av ligans allra bästa spelare i Ruben Neves? Ett alls inte otroligt scenario nästa säsong, Neves har varit fantastisk för Wolves i EFL Championship och stora spelare höjer sig när utmaningen blir tuffare. Men det säger oss något viktigt om hur speciella Wolves ändå faktiskt är.

Garantier finns som sagt inte i fotbollen, och definitivt inte i Premier League. Det finns ju några klubbar redan den här säsongen som just nu håller på att få känna på den bistra sanningen. Wolves har alltså saker de måste göra härifrån intill starten på nästa säsong. Vad är det alltså Wolves i huvudsak behöver göra för att inte bara kunna gå upp i Premier League, utan etablera sig där?

Behåll de viktigaste spelpjäserna!

Det är lätt hänt när en klubb går upp i Premier League att det ska börja pratas om att värva spelare. Men för Wolves mer än kanske för någon annan tidigare klubb är det kanske mer en fråga om att behålla än att förnya. Flera viktiga spelare, såsom Willy Boly, Diogo Jota, Leo Bonatini och Alfred N’Diaye är i själva verket inlånade, och Wolves gjorde klokt i att göra dem permanenta.

Men det finns även spelare som inte är inlånade som är lika viktiga att lyckas behålla den här sommaren. Ruben Neves och Romain Saiss, Wolves lysande mittfältskombination, som de klarast lysande exemplen. Inte minst Ruben Neves lär det kunna komma större klubbar att vilja rycka i. Men när Wolves gick upp i Premier League bör chanserna att få behålla honom i alla fall ett år vara goda.

Wolves nära relation till Jorge Mendes och dennes agentur kommer naturligtvis vara dem väldigt behjälpliga i det avseendet, och ge Wolves en fördel som andra nykomlingar kanske aldrig har haft förut. Det är en relation som har väckt lika delar irritation och avundsjuka i EFL Championship, men är en strategisk tillgång Wolves har som alla andra klubbar gärna också hade haft.

Liksom vissa spelare är det även viktigt att Wolves förmår behålla Nuno Espirito Santo kvar vid rodret som klubbens manager. Inte heller det borde vara omöjligt, av samma skäl som för spelarna. Espirito Santo har gjort stor succé under sin första säsong i engelsk fotboll och blir ofrånkomligen en mycket intressant närvaro i Premier League nästa säsong.

Bevara själ och hjärta!

Wolves är mer än bara inhyrda stjärnspelare. Bortom schablonerna finns där även en viktig brittisk kärna av spelare i form av Barry Douglas, Matt Doherty, Ryan Bennett, John Ruddy och Conor Coady. Andra spelare må ha fått mycket av rubriker och uppmärksamhet, men dessa spelare har i själva verket varit minst lika viktiga för Wolves succé under säsongen.

Vi har sett flera klubbar genom åren glömma bort att dansa med de spelare de faktiskt anlände till Premier League med. Istället värvar de nya spelare att ersätta de gamla och i farten går något värdefullt förlorat. Magin går förlorad, lagets själ och hjärta försvinner. Wolves har själ och hjärta i överflöd och måste vara kloka nog att bevara dessa värden.

Det gäller inte enbart vilka spelare som ingår i laget utan gäller även relationen till supportrarna. Ett underliggande fenomen bakom Wolves sagolika resa den här säsongen har varit supportrarnas stöd, hemma såväl som borta, och den närhet som finns mellan klubb och supportrar. Wolves måste undvika de givna incitamenten att monetarisera denna närhet.

Befäst känslan av Wolves mot världen!

Det finns mycket att beundra med Wolves den här säsongen men det vore helt fel att säga att de vore universellt omtyckta. Mycket missnöje och hårda ord har tvärtom riktats mot Wolves redan inför och därefter under hela säsongen. Det finns så klart två givna skäl. För det första Wolves överlägsna serieledning. För det andra Wolves tillgång till väldigt bra spelare.

Det enda rimliga antagandet är att detta har hjälpt Wolves under säsongen. Det blir en bekräftelse på att det går bra för dem. Det får dem att sluta sig samman som ett lag och som grupp mot yttre fiender som vill dem illa, en känsla av att det är Wolves mot världen. Naturligtvis får det supportrarna att ännu mangrannt och högljutt sluta upp bakom laget.

Det är kanske naturligt att den effekten börjar avta när Wolves nu kommer upp i Premier League. De orättfärdiga fördelar Wolves ansågs ha i EFL Championship kommer inte alls vara lika betydande i relativ mening i Premier League, och därför inte heller väcka samma anstöt. Men det är ändå en känsla som kan kultiveras, och fiender brukar alltid gå att hitta för en listig manager.

Bejaka kulturen av mod och ambition!

Wolves har nått uppflyttning till Premier League, och är på god väg att vinna EFL Championship, med en modig och frejdig fotboll. En fotboll som bygger på en trygg och säker defensiv men därifrån sprudlar av kreativitet, anfallsfotboll och optimism. Det har varit både underhållande och en upplevelse att följa Wolves under säsongen.

Wolves har visat sig kunna vinna fotbollsmatcher på alla möjliga sätt. Wolves har visat kunna göra mål alla möjliga sätt. Vi har sett Ruben Neves ta befälet från mittfältet och producera ett koppel av rena drömmål. Vi har sett Matt Doherty böja in frisparkar i bästa Beckhamklass. Vi har sett klappklapp-kombinationer som resulterat i fotbollsmål av högsta Sovjetklass.

Det är en sak att klara av det där i EFL Championship, särskilt när laget leder och är i medvind. Det riskerar bli något annat och betydligt svårare i Premier League. Ändå är det viktigt att Wolves behåller modet och ambitionen att bli något mer än vad de redan är, att vi fortsätter se Ruben Neves våga ta extraordinära avslut, Doherty böja frisparkar och innovativa anfallskombinationer.

Varje till Premier League uppflyttad klubb befinner sig någonstans längs en skala av att behöva förnya och förstärka sig för framtiden. Wolves befinner sig snarast i den ände av skalan som går ut på att behålla, bevara, befästa och bejaka, det vill säga bygga vidare på de styrkor som redan finns i klubben. Det är ett riktigt bra utgångsläge, som inte betyder att inget ska förnyas eller behöver förstärkas.

Mittförsvaret bör vara den första tankegången i det avseendet. Inte för att det är något mittförsvar bestående av tunga fötter och lätta huvuden nödvändigtvis, men det är ändå ett område i laget som kan förstärkas och förmodligen behöver förstärkas inför Premier League.

Publicerad 2018-04-16 kl 20:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto