Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
28v

Arsenal gör ett oväntat men väldigt bra val i Unai Emery

Det blev Unai Emery alltså. Sent igår kväll exploderade fotbollsrymden och twitter med nyheten från även de mest respekterade källor att Arsenal under veckan kommer presentera Unai Emery som sin näste manager och som Arsene Wengers efterträdare. Och den omedelbara känslan var att japp, det var ett riktigt bra val av Arsenal!

Nästa impuls var att reflektera över om den översvallande positivismen över Unai Emery till är mer än bara kontrasten till det monumentalt dumma i vad som under den senaste veckan setts som huvudspåret, nämligen att Arsenal skulle anställa Mikel Arteta som deras nye manager. En lättnad som skulle få även en genomsnittligt bra anställning att framstå som briljant i jämförelse.

Hade man varit av en cynisk karaktär, och hade man för en sekund trott att Arsenals klubbledning faktiskt kunde vara så sluga, så skulle man nästan börja misstänka att Arsenal medvetet dinglade med Mikel Arteta framför allas ansikten för att på så vis lättare få alla att gladeligen svälja Unai Emery-pillret. Ett minst sagt klassiskt försäljarknep.

Det kan låta brutalt mot Mikel Arteta. Många menar så klart att Arteta skulle kunna göra samma resa som Pep Guardiola har gjort. Vilket så klart alltid är en teoretisk möjlighet, men det hade varit ett betydligt mycket mer gångbart alternativ för Arsenal, och behängt med betydligt mindre risk, om Arsenal hade haft samma förutsättningar som Barcelona har i La Liga.

Men Arsenal har långt ifrån samma förutsättningar, långt ifrån samma trygghet, som Barcelona har i La Liga. Att därför anställa en inte bara mindre erfaren utan helt oerfaren ny manager eller head coach i form av Mikel Arteta hade varit ett närmast ansvarslöst vågspel. Det mesta tyder på att just erfarenheten var en viktig faktor som fick Arsenal att istället bestämma sig för Unai Emery.

Men erfarenheten är långt ifrån den enda egenskapen som gör Emery till en utmärkt manager för Arsenal. Han är trots denna erfarenhet fortfarande bara 46 år gammal. Men om vi bläddrar fram Emerys person- och managerprofil så hittar vi många skäl varför Arsenal och deras supportrar borde vara väldigt nöjda med att landa just honom som ny manager.

Unai Emery är ett mycket respekterat managernamn i Europa. Han kanske ännu inte riktigt når upp på samma nivå som Pep Guardiola, Jürgen Klopp, Max Allegri med flera, men han är inte långt därefter och få namn som faktiskt var realistiskt tillgängliga är större än Emerys. Hans tid med PSG har ifrågasatts, men det var heller inte utan anledning som PSG faktiskt anställde honom från början.

Unai Emery är samtidigt väldigt van att arbeta inom ramen för en kontinental fotbollsorganisation i vilken sportchefen har en central roll. Hans arbete med framför allt Sevilla sticker ut där på ett mycket positivt sätt. Det är bra eftersom det nu är så Arsenal ser ut att vilja arbeta. Det skulle kunna framställa Emery som en ja-sägare, men flippsidan är att göra det bästa av vad man har.

Unai Emery är en van vinnare. Att med Sevilla vinna La Liga är naturligtvis en praktisk omöjlighet, men Emerys tre raka Europa League-titlar vittnar om en tränare som vet hur han ska förbereda ett fotbollslag att inte bara vinna matcher utan också vinna turneringar. Även med PSG vann Emery titlar, även om den bedriften kanske var mindre i relativ mening.

Unai Emery är en modern och framåtsträvande coach. Ett återkommande klagomål på Arsenal har varit deras taktiska naivitet, deras oförmåga att exploatera motståndarnas svagheter, deras oförmåga att själva organisera sig, samt deras bristfälliga analys av motståndet. Allt detta är områden som Emery excellerar på och där han kan tillföra ett tydligt värde till Arsenal.

Unai Emery är en pragmatisk manager. Han saknar knappast en idé om hur hans lag ska spela fotboll men är heller inte rädd att anpassa sig efter motståndet för att nå resultat. En sak som i åratal har varit frustrerande med Arsenal under Arsene Wenger som i bästa fall kunde beskrivas som idealistisk, andra skulle bara säga envis, men där idealet aldrig riktigt överlevde verkligheten.

Visst finns där frågetecken. Men runt vilken manager skulle det inte finnas frågetecken när denne ersätter en managerikon som varit i klubben i 22 år? De flesta pekar på de båda tveksamma åren med PSG som ett argument mot Emery, men man får också komma ihåg att det är ett väldigt speciellt projekt, med helt andra typer av utmaningar än de som Arsenal står inför.

Det finns de som menar att med Unai Emery kommer inte Arsenal kunna utmana om ligatiteln. Lite undrar man så klart hur de vet det. Att han inte vann dem med Sevilla i La Liga? Arsenal är en klubb med betydligt mycket mer jämställda resurser i sin liga med de största klubbarna, och får Emery samma utväxling för dem som för Sevilla så kommer Arsenal kunna konkurrera om ligatitlar.

En annan typ av invändning är vad det egentligen säger om Arsenals planer när de två sista kandidaterna till jobbet är Mikel Arteta och Unai Emery, två personer som känns rätt olika i sin allmänna fotbollssyn. Vilket tyder på att Arsenal kanske inte utgår från någon enskild tydlig spelidé . Men snarare, och kanske inte alls mindre viktigt, kanske Arsenal istället fokuserar på rätt person före rätt idé.

Andra invändningar har varit att Unai Emery inte pratar engelska, vilket både tydligen inte stämmer och dessutom är en kritik som skulle kunna riktas även mot Alex Ferguson. Samt något svårförståeligt nonsens om att Arsenal på något sätt blir ”mindre Arsenal” av att inte anställa Arteta. Vilket gör att man undrar när i hela friden han fick sådan status och varför ingen har sagt något tidigare.

Oavsett vem Arsenal än anställer kommer det gå att hitta invändningar. Men om jag ska återvända dit där jag började bloggen, med frågan om positivismen över Unai Emery till Arsenal är mer än bara en reflex av dumheten med Arteta, så blir svaret även i den andra rundan ett klart ja. Arsenal gör om inte ett perfekt val, detta kanske inte finns, så åtminstone ett väldigt bra val i Unai Emery.

Och i andra nyheter så verkar det som om Stoke City anställer Gary Rowett som deras näste manager. Även det ett klokt val, definitivt en manager som kommer få dem att återfinna sin defensiva organisation. En bra kväll för både Arsenal och Stoke således. Inte så ofta man får chansen att säga det!

Publicerad 2018-05-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons