Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
28v

Bournemouth 2017-18: (+++)

Bournemouth fortsätter påminna om en League One-klubb som råkar spela i Premier League. Charmigt men kanske i längden ohållbart. Laget vinner mycket på en väl inarbetad spelidé och på kontinuitet i lag och lagledning, men behöver värva högre spetskvalitet, i synnerhet offensivt, samt lyckas bli jämnare över en hel säsong. Tolva den här säsongen är inte nödvändigtvis så värst mycket sämre än nia förra säsongen.

PREMIER LEAGUE: P12 (2016-17: P9), 44pts (-2) – (+++)
FA-CUPEN: 3:e omg. vs Wigan (h) – (+)
LIGACUPEN: 5:e omg. vs Chelsea (b) – (++++)

Bournemouth slutade nia förra säsongen och förstärkte inför den här säsongen med Jermain Defoe, Asmir Begovic och Nathan Aké. Bournemouth slutade däremot bara tolva den här säsongen vilket har genererat visst missnöje runt klubben. Rensat för inflation och för en ännu tuffare liga den här säsongen kanske det ändå ska betraktas som en framgång.

Bournemouths övergripande problem var att hitta någon slags jämnhet under säsongen. De spelade periodvis bra. Bland annat gick de igenom januari helt obesegrade i sju raka matcher, inkluderandes vinster mot både Arsenal och mot Chelsea. Å andra sidan hade de perioder i början av säsongen, tiden innan jul och mot slutet av säsongen där de knappt vann några matcher alls.

En styrka Bournemouth generellt sett har visat upp under mest hela säsongen är att komma tillbaka från underlägen. Det är många matcher under säsongen där de har hamnat i underläge men ändå lyckades kriga sig kvar i matchen och även till slut kvittera. Det vittnar om bra arbetsmoral, trygghet i sitt system, betyder värdefulla egna poäng och förnekar konkurrenter viktiga poäng.

Premier League kommer bara bli tuffare och tuffare. Bournemouth måste dels börja reflektera över vad de vill uppnå härnäst, när de med tre säsonger i Premier League under bältet måste börja fundera på att göra avtryck i Premier League, inte bara spela i Premier League. Dels måste Bournemouth försöka värva individuell spetskvalitet i högre utsträckning.

Om inte kommer sannolikheten öka att Bournemouth med tiden går samma öde till mötes som Swansea har gjort. Båda klubbarna har beskrivits som League One-klubbar som råkar spela i Premier League. Avsett som en komplimang förvisso, men en något dubbelsidig komplimang. Verkligheten har hur som helst hunnit ifatt Swansea. Bournemouth måste skapa sin egen verklighet.

Managerbetyg: Eddie Howe (+++)
Det säger ändå något om Eddie Howes arbete med Bournemouth att laget kan sluta tolva i Premier League och det lämnar ändå ett litet frö av missnöje i och runt det egna laget. Bournemouth slutade nia förra säsongen och förstärkte inför den här säsongen. Men det vore knussligt och ärligt talat orättvist och oförstående att hålla det mot Howe och Bournemouth, som aldrig var riktigt nära att dras med i nedflyttningsstriden. Håller på att etablera sig i Premier League, men behöver börja fundera på vad som händer härnäst.

Bloggen om Bournemouth 2017-18:

https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2017/12/17/har-bournemouth-eller-liverpool-forandrats-mest-sedan-detta-mote-forra-aret/

Hemmamatchen mot Liverpool skedde nästan på dagen ett år efter samma möte förra säsongen då Bournemouth visade upp både sina bästa och sämsta sidor och vann med 4-3. Inför den här säsongens match reflekterade jag kring i vilken utsträckning Bournemouth förändrats sedan dess och noterade ett tydligt skifte i Bournemouths matchplan ägnat att bli mindre sårbara bakåt. En taktik som bara delvis har lyckats.

Lagets stjärna: Callum Wilson
Det är väl tveksamt om Bournemouth har några riktiga stjärnor men Callum Wilson är väl den som kommer närmast. Lagets främste målskytt den här säsongen, vilket kanske inte säger jättemycket. En spelare som kan fortsätta utvecklas i Bournemouth.

Lagets hjärna: Simon Francis
Hårt arbetande försvarare som har fungerat både som mittback och som vänsterback under säsongen med bravur. Är spelaren som håller ihop försvaret i Bournemouth och inte minst med sitt huvudspel en underskattad pjäs i Eddie Howes lagbygge.

Lagets kanon: Lewis Cook
Har ansetts vara lovande länge men kan sägas ha fått sitt genombrott som etablerad och regelbunden Premier League-spelare den här säsongen. Detta i sådan utsträckning att det pratades om honom på fullt allvar som en spelare för den engelska VM-truppen.

Lagets kalkon: Jermain Defoe
Hårt att kalla Defoe för kalkon men fyra mål på 25 matcher kan inte vara vad Bournemouth hoppades få ut av Defoe när de värvade honom. Allra helst inte som mitt intryck är att det i viss mening bröt upp ett redan fungerande och produktivt anfall från förra säsongen.

Kritiska framgångsfaktorer (KFF):

Varför gick det som det gick för Bournemouth? Svaret beror på perspektivet. Hur kommer det sig att Bournemouth slutar tolva? Eller varför slutar de tolva istället för nia? Glaset halvfullt eller halvtomt?! Två svar således. Dels att de på samma gång producerar relativt många chanser framåt och är hyfsat bra på att försvara sig mot de chanser motståndarna skapar. Dels att de har varit mindre effektiva på att ta sina chanser tillvara samtidigt som motståndarna fortfarande tillåts skapa alltför många chanser mot dem.

Vad måste Bournemouth förbättra? Utifrån ett rent systemperspektiv fungerar Bournemouths anfallsidé tämligen väl, men de skulle behöva bli bättre på att sätta pricken över i, med andra ord hitta en avslutare av rang. Laget saknar individuell spetskvalitet med andra ord. Laget behöver också bli mindre sårbara bakåt och vill de inte ändra balansen i laget måste även där högre individuell kvalitet eftersträvas.

Höjdpunkt: 3-0 vs Chelsea (b)
Det är inte jätteofta en klubb som Bournemouth åker till en storklubb och vinner på deras hemmaplan, än mer sällan blåser dem av banan. Men Bournemouth befann sig i en sällan skådad formtopp och Chelsea hade sin kanske svåraste period under hela säsongen. Då händer sådant här.

Low-point: 1-4 vs Huddersfield (b)
Det är ett riktigt kass resultat när managern får gå ut och be om offentlig ursäkt efter matchen, men det här var en sådan match för Bournemouth. Förmodligen hade väl Eddie Howe lite goodwill att casha hem hos fansen i början av februari, efter att ha vunnit mot både Arsenal och Chelsea i januari.

Inför 2018-19:

Bournemouth kommer till start i Premier League även nästa säsong. På sätt och vis en framgång bara det. Men givet att de då gör sin fjärde säsong i Premier League börjar det kanske bli dags att snart förvänta sig lite mer än att Bournemouth bara ska spela i Premier League. Det börjar bli dags för Bournemouth att också göra avtryck i Premier League. Kommer det ske 2018-19? Räkna inte med det.

BETYG: Väl godkänd (+++)

Publicerad 2018-05-28 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons