Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Crystal Palace 2017-18: (++)

Från Frank De Boer till Roy Hodgson. Tvära kast för Crystal Palace den här säsongen som trots högre ambitioner landade i att bara försöka rädda sig kvar i Premier League. Det lyckades och med Hodgson verkar Crystal Palace ha funnit en fungerande balans mellan filosofi och identitet. Kan lägga den här säsongen bakom sig och sikta mot kommande säsonger.

ANNONS

PREMIER LEAGUE: PL11 (2016-17: PL14), 44pts (+3) – (+++)
FA-CUPEN: 3:e omg. vs Brighton (b) – (+)
LIGACUPEN: 4:e omg. vs Bristol City (b) – (++)

Från Frank De Boer till Roy Hodgson. Om Crystal Palaces säsong och klubbens något luddiga tänkande inför säsongen ska konkretiseras på något sätt så är det väl just med det synnerligen omaka paret. Från ungt, poppigt och kontinentalt till gammalt, beprövat och inte riktigt lika kontinentalt. Det avslöjade ett Crystal Palace som hade en tanke men varken vågade eller ville genomföra den.

Det var på sitt sätt ett experiment som signalerade ambition. Crystal Palace ville något mer, de ville ta nästa steg framåt i sin utveckling. Sådan ambition förtjänar att applåderas. Men det var samtidigt ett experiment utan vare sig mental eller materiell backning. Frank De Boer fick i uppgift att i grunden förändra Crystal Palaces spel utan att spelartruppen över huvud taget förändrades.

ANNONS

Hur ska man då se på att Crystal Palace och Steve Parish sparkar Frank De Boer redan efter fyra matcher, som gett noll poäng och noll mål? Förtjänar det att häcklas som ett spektakulärt misslyckande? Eller förtjänar det att berömmas för att Crystal Palace åtminstone hade sinnesnärvaron att snabbt inse sitt misstag och korrigera det? Förmodligen både och.

En katastrofal säsongsinledning där Crystal Palace stod utan poäng efter sju omgångar slutade till sist i en elfteplats för Crystal Palace. Ett bra betyg för det framgångsrika jobb Roy Hodgson gjorde med laget, men också en slags påminnelse om att den här säsongen hade kunnat bli så mycket bättre för Crystal Palace. Men sådant är alltid lätt att veta i efterhand.

Managerbetyg: Frank De Boer (+)
Hans fyra matcher utan poäng och utan mål med Crystal Palace innan han fick sparken är så klart the stuff of legends och det är väl minst sagt tveksamt om De Boer får något jobb i England igen. Misslyckad i Crystal Palace naturligtvis men samtidigt hårt att ge honom det allra lägsta betyget givet både att han fick så väldigt kort tid på sig och att han knappast hade de bästa förutsättningarna att jobba med.

ANNONS

Managerbetyg: Roy Hodgson (++++)
Det var back to basics när Crystal Palace istället anställde Roy Hodgson. Det var många som var skeptiska till Hodgson av samma skäl som folk är skeptiska till Sam Allardyce, Alan Pardew och David Moyes. Men Hodgson är i mångt och mycket Crystal Palace i själ och hjärta och visade under den här säsongen att det måste inte vara ett problem i sig att vara en gammal brittisk manager. Kan avsluta sin managergärning med att göra Crystal Palace till ett lag för övre halvan.

Bloggen om Crystal Palace 2017-18:

https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2017/09/11/crystal-palaces-sparkning-av-frank-de-boer-visar-att-prat-om-filosofi-var-tomma-ord/

Det pratades i stora ord om den så kallade Ajaxmodellen inför säsongen. Crystal Palace skulle moderniseras och uppgraderas och börja jobba utifrån en mer kontinental filosofi. Fina tankar. Men när filosofi och fina tankar möter en många gånger mycket bister Premier League-verklighet blir det oftast mycket tydligt vad som i själva verket är viktigare än allt annat. Framför allt sätter det fingret på att Crystal Palace gör helt rätt som tänker i termer av filosofi och identitet, men måste också komma ihåg vilka de själva är.

ANNONS

Lagets stjärna: Wilfried Zaha
Crystal Palace förlorade alla tio matcher i vilka Wilfried Zaha inte startade den här säsongen, en rätt enastående statistik som kanske något tillspetsat beskriver Zahas betydelse för Crystal Palace. En strålande, kreativ spelare som större klubbar kommer hålla ögonen på i sommar.

Lagets hjärna: Luka Milivojevic
Den serbiske mittfältaren har blivit en viktig och beständig del av Crystal Palaces mittfält. Skyddar backlinjen bra och fördelar boll framåt på ett konstruktivt sätt, en spelare på vilken Crystal Palace kan bygga ett fotbollslag. Tar straffar men heller inte en oäven målskytt från sin mittfältsposition.

Lagets kanon: Ruben Loftus-Cheek
Loftus-Cheek är så klart inte något okänt kort inför den här säsongen då han kom på lån från Chelsea för att få speltid under ett VM-år. Ett beslut som gav utdelning. Hans framtid i Chelsea är ett oskrivet kort i nuläget men det är svårt att se honom gå tillbaka till en bänkplats där.

ANNONS

Lagets kalkon: Christian Benteke
Vad i hela friden har hänt med Christian Benteke som för bara några säsonger sedan var en av Premier Leagues farligaste anfallare? Ian Wright gjorde en rätt bra studie av honom där han visade hur svagt självförtroende kan sabba även en skicklig anfallare. Började se bättre ut mot slutet av säsongen.

Kritiska framgångsfaktorer (KFF):

Varför gick det som det gick för Crystal Palace? Säsongsinledningen skojar man inte bort. Noll poäng efter sju omgångar gjorde Crystal Palace till givna favoriter att åka ur Premier League och hela säsongen fick ägnas åt att rädda upp den situationen. Något som först i april kunde börja betraktas som ett utfört uppdrag. Crystal Palace har den defensiva grunden men fortsätter leta efter en riktigt effektiv anfallsidé.

Vad måste Crystal Palace förbättra? Som sagt, anfallsspelet kan bli bättre där alltför mycket just nu är beroende av Wilfried Zahas kvalitet och påhittighet, och där förvisso en helt formdoppad Christian Benteke kanske har fått Crystal Palaces anfallsspel att se sämre ut än vad det egentligen är. Målvaktsposten är en annan position som Crystal Palace skulle kunna förstärka.

ANNONS

Höjdpunkt: 2-1 vs Chelsea (h)
Visst var det fest och gamman när Crystal Palace slog Leicester med 5-0 på Selhurst Park i slutet av april och säkrade kontraktet i Premier League, men den kanske största euforin och lättnaden kom kanske tidigare på säsongen, i den åttonde omgången, när Crystal Palace efter att ha tagit noll poäng och gjort noll mål på sina sju första matcher, äntligen vann en fotbollsmatch. Den här vinsten mot Chelsea kan vara vad som verkligen räddade Crystal Palaces Premier League-kontrakt.

Low-point: 2-3 vs Man Utd (h)
Gör man 2-0 på hemmaplan i andra halvlek ska man vanligtvis vinna matchen, men här lyckades Crystal Palace tappa alla tre poängen. Det var slutet på en riktigt dålig period av Crystal Palaces säsong med sju raka matcher utan vinst mellan slutet av januari och mitten av mars som såg laget återigen neddragna i nedflyttningsstriden på allvar.

ANNONS

Inför 2018-19:

Mycket kommer bero på om Crystal Palace lyckas behålla Wilfried Zaha eller ej. Utan Zaha blir det en fråga om att starta om och hitta nya lösningar för laget, med Zaha har Crystal Palace alla chanser att göra ungefär som Burnley har gjort den här säsongen och konkurrera om europeiska cupplatser. Med Roy Hodgson känns det som om Crystal Palace har hittat fötterna igen i Premier League.

Den gångna säsongen har handlat om att rädda Crystal Palace kvar i Premier League, med den ångest och krampaktighet ett sådant arbete innebär. Härifrån kan Crystal Palace bygga vidare med större lugn och bättre självförtroende. Inte minst viktigt för spelare som Christian Benteke som potentiellt fortfarande har mycket att bidra med för Crystal Palace.

BETYG: Godkänd (++)

Publicerad 2018-05-29 kl 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto