Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
28v

Newcastle United 2017-18: (+++)

För bra för Championship men för svaga för Premier League? Det finns skäl att hävda att Newcastle överpresterade som slutade tia men bara sett till faktiska förutsättningar, inte förväntningar. Newcastle borde kunna bättre än så här. Ändå gör Rafa Benitez och Newcastles spelare det bästa med vad de har att jobba med. Återigen gör Mike Ashley utfästelser om investering under sommaren som det återstår att se vad de är värda den här gången.

PREMIER LEAGUE: PL10 (2016-17: C1), 44pts (n/a) – (++++)
FA-CUPEN: 4:e omg. vs Chelsea (b) – (++)
LIGACUPEN: 2:a omg. vs Nottingham Forest (h) – (+)

För bra för EFL Championship men för svaga för Premier League? Sådan var åtminstone farhågan inför säsongen sedan Newcastle i allt väsentligt såg ut att ha legat lite på latsidan vad gäller att förstärka sin spelartrupp. Rafa Benitez gjorde emellertid det bästa med vad han ändå hade, samtidigt som flera spelare gjorde bra säsonger, och Newcastle bet sig kvar.

Det blir inte mindre imponerande givet den turbulens som fortsätter omge klubben och det missnöje med ägaren som hela tiden puttrar. Newcastle omgavs mest hela säsongen av ständiga uppköpsrykten och stundtals var det som om Newcastle glömde bort att de hade en säsong att genomföra här och nu och istället drömde lite för mycket om den möjliga framtiden.

Rafa Benitez har gjort ett strålande jobb både med att organisera laget som helhet och med att utveckla individuella spelare. Jonjo Shelvey gjorde sin kanske allra bästa säsong hittills och utvecklades till en av ligans bättre mittfältare. Jamaal Lascelles en av ligans bättre mittbackar. Ännu en engelsk spelare att ta stora kliv framåt var unge Isaac Hayden på defensivt mittfält.

Men en viktig egenskap för en manager är även att kunna tillföra laget energi när det som bäst behöver det. Rafa Benitez lyckades med små medel göra just det i januari, där framför allt värvningarna av Kenedy och målvakten Martin Dubravka visade sig lyckade. Det var värvningar som lade grunden till en riktigt lyckad vårsäsong för Newcastle.

En efter en faller pusselbitarna på plats för Newcastle. Den största och viktigaste pusselbiten förblir dock klubbens ägarfråga. Newcastle är en klubb med sådan väldig potential. Rafa Benitez är helt rätt manager att börja göra den potentialen till verklighet, men han kommer inte lyckas med den saken med ena handen bunden bakom ryggen.

Managerbetyg: Rafa Benitez (++++)
Han har kämpat på i det relativt tysta, Rafa Benitez, med sin spelartrupp som inför säsongen endast med nöd och näppe ansågs duglig för Premier League, med en ägare som har verkat ovillig att engagera sig på riktigt i klubbens framtid, och med ständiga rykten om kommande uppköp. Ändå har det gjorts ett gediget jobb och även om det är extremt tätt mellan placeringarna i tabellen måste det ändå betraktas som en mycket lyckad ligasäsong att sluta på den övre halvan.

Bloggen om Newcastle 2017-18:

https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2017/10/30/om-newcastle-gar-supernova-ar-det-en-game-changer-for-engelsk-fotboll/

Det finns något glädjande över att se Newcastle tillbaka i Premier League, få utväxling på sitt spel, sluta säsongen på övre halvan och att se Rafa Benitez göra mycket med små medel. Det finns samtidigt något lätt tragiskt åt att behöva betrakta detta med glädje när det gäller just Newcastle. Precis som det är tragiskt att behöva följa Newcastles supportrar sukta efter en ny ägare. En klubb med mycket mer potential än så. En klubb som om den börjar uppnå sin potential skulle förändra det engelska fotbollslandskapet.

Lagets stjärna: Jonjo Shelvey
Av olika skäl aldrig aktuell för den engelska VM-truppen men det kan sannerligen inte ha något att göra med vad som faktiskt sker på planen, för där har Shelvey varit en av Premier Leagues bättre mittfältare den här säsongen, ett kreativt centrum på Newcastles mittfält.

Lagets hjärna: Jamaal Lascelles
Rejält genombrott för Lascelles den här säsongen, på tal både om spelare som kunde ha varit med i den engelska VM-truppen och spelare som kanske borde ha varit med i min egen säsongselva. 24 år gammal och lagkapten visar något på Lascelles betydelse för Newcastle.

Lagets kanon: Kenedy
Har nog haft svårt att bli tagen på något större allvar under sina säsonger med Chelsea där han har haft väldigt svårt att få något utrymme. Inte trodde många att han skulle göra någon större nytta för Newcastle, men väl där har han fått något av ett mycket försenat genombrott under säsongens andra halva.

Lagets kalkon: Islam Slimani
Ett annat januarilån som sannerligen inte blev lika lyckat är Islam Slimani som försökte hitta en väg ut ur Leicester men som mest verkar ha gjort sig själv omöjlig under sin tid med Newcastle. Höga förhoppningar på det här lånet men inga som infriades.

Kritiska framgångsfaktorer (KFF):

Varför gick det som det gick för Newcastle? Rafa Benitez är en manager som tror mycket på att organisera sina lag, och kanske är det desto mer nödvändigt när det kommer till ett lag som Newcastle med ett underskott på individuell spetskvalitet. Newcastle var framför allt täta bakåt, släppte i relativa termer inte till särskilt många chanser och var dessutom bra på att försvara sig mot dem.

Vad måste Newcastle förbättra? Lagets brister hittar vi framför allt i offensiven där Newcastle framför allt visade upp en ineffektivitet på de chanser som faktiskt skapades. Att Newcastle letade efter en etablerad anfallare var ingen tillfällighet, Islam Slimani lånades in, vissa skulle mena att de redan hade en i truppen i form av Aleksandar Mitrovic, men hur som helst var det en punkt som aldrig riktigt gick i lås för Newcastle och för Rafa Benitez.

Höjdpunkt: 1-0 vs Man Utd (h)
Hur kommer det sig att alla lags höjdpunkter är 1-0-segrar hemma mot Man Utd? Det var Newcastles första vinst på hemmaplan på fyra månader när det begav sig i februari och det var framför allt början på det uppsving under våren som skulle lyfta Newcastle upp ur nedflyttningsstriden och upp till den slutliga tiondeplatsen.

Low-point: 0-1 vs Arsenal (b)
Den trista slutpunkten på nio raka matcher utan vinst för Newcastle, varav åtta förluster, som såg Newcastle parkera under nedflyttningsstrecket igen. Det rådde gravstämning runt Newcastle där luttrade supportrar nog såg framför sig ännu en nedflyttning. Det skulle komma att vända men det var få som vågade tro på det strax innan jul.

Inför 2018-19:

Helt avgörande för Newcastle är att lyckas behålla Rafa Benitez. Det verkar förvisso som att de kommer göra det. Dels vill han själv naturligtvis helst av allt stanna i Newcastle. Dels sägs nu Mike Ashley ha gett Benitez de utfästelser denna kräver vad avser investeringar i spelartruppen. Återstår att se om dessa utfästelser faktiskt är värda något den här gången.

Öppet är alltjämt frågan om ett uppköp av Newcastle. Med bibehållen Premier League-status ökar naturligtvis chanserna till det. I vilket fall som helst är det nödvändigt för Newcastle att investera i sin spelartrupp den här sommaren, i synnerhet till lagets offensiva delar. Om de lyckas med det kan de utmana den övre halvan av tabellen även nästa säsong.

BETYG: Väl godkänd (+++)

Publicerad 2018-05-30 kl 18:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons