Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
27v

Leicester City 2017-18: (++)

En säsong då Leicester återfann balansen igen efter glädjeyran som följde på ligatiteln och det därpå följande Champions League-äventyret. Ändå en säsong där det kändes som om Leicester hade mer att ge, i synnerhet i cupspelet. Gav sig själva ett alltför stort handikapp i ligaspelet med en bedrövlig säsongsinledning. Ett Leicester som håller på att ömsa skinn och gradvis förnya och föryngra sitt lag.

PREMIER LEAGUE: PL9 (2016-17: PL12), 47pts (+3) – (++)
FA-CUPEN: 6:e omg. vs Chelsea (h) – (+++)
LIGACUPEN: 5:e omg. vs Man City (h) – (+++)

Det är ingen självklarhet att värdera Leicesters säsong. Å ena sidan slutade de betydligt bättre i tabellen än vad de gjorde förra säsongen. Å andra sidan är det svårt att inte känna att det ändå finns så mycket mer att förvänta sig av Leicester, att de inte riktigt nådde upp till sin riktiga nivå. Inte minst i cupspelet där de gick långt men hade kunnat uppnå så mycket mer.

Det var kul att se Leicesters lag återfinna balansen i Premier League efter att de förra säsongen uppenbarligen hade svårt både att hantera sin status som regerande ligamästare och att samtidigt spela i Champions League. Viktiga spelare som Jamie Vardy och Riyad Mahrez klickade igång igen, och mycket av det går att hänföra till att Claude Puel kom in som manager.

Den svaga säsongsinledningen innebar att Leicester i ligaspelet inte hade så mycket att spela för under säsongens andra halva, vilket mycket väl kan ha haft en viss effekt på deras vårsäsong. En effekt kan det också ha haft att Man City valde att i januarifönstrets sista timmar försöka köpa Riyad Mahrez, något Leicester sade nej till och något som uppenbart påverkde Mahrez.

Om ett av Leicesters problem de senaste säsongerna har varit att försöka gå vidare från den lysande ligatiteln så har det den här säsongen varit glädjande att se nya spelare ta utrymme och bryta igenom. Spelare som Harry Maguire, Ben Chilwell, Wilfried Ndidi och Demarai Gray. Efter en tung start på säsongen började även Kelechi Iheanacho visa framfötterna mot slutet av säsongen.

Det innebär att Leicester fortsätter vara ett av Premier Leagues allra mest spännande och intressanta lag. De har byggt en grund på vilken de borde kunna vara regelbundna utmanare till de etablerade storklubbarna, på vilken de borde kunna utmana om europeiskt cupspel, och på vilken de borde vara ett genuint hot om båda de befintliga cuptitlarna.

Managerbetyg: Craig Shakespeare (+)
Det kändes mest hela tiden som om enda anledningen att Craig Shakespeare fortfarande var Leicesters manager när den här säsongen började var att Leicester hade haft en åtminstone okej avslutning på förra säsongen. Men det stod rätt snart klart att Shakespeare knappast var lösningen och redan i mitten av oktober, med Leicester på nedflyttningsplats efter endast en vinst på deras första åtta ligamatcher, blev det sparken för Shakespeare.

Managerbetyg: Claude Puel (+++)
Claude Puel gick till Leicester och visade omedelbart Southampton vad de hade gjort för dumheter som sparkade honom. Inledde med två vinster och Leicester marscherade snabbt uppåt i tabellen och redan efter en dryg månad befann de sig på den position strax ovanför mitten av tabellen som de skulle besätta under resten av säsongen. Klart och tydligt att Puel fick ordning på Leicester igen men en svårbedömd säsong då den började så illa och andra halvan kändes hyfsat meningslös.

Bloggen om Leicester 2017-18:

https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2017/10/26/claude-puel-kan-gora-leicester-riktigt-ruggigt-bra-igen/

Har inte skrivits så mycket om Leicester den här säsongen, förmodligen eftersom deras säsong och tabellplacering har varit så pass anonym under mest hela säsongen. Jag var däremot redan förra säsongen och inför den här säsongen tveksam till Craig Shakespeare, menade att Leicester behövde stänga boken för vad som har varit och börja om på ett nytt kapitel. Anställningen av Claude Puel såg jag som ett första steg att göra just detta.

Lagets stjärna: Riyad Mahrez
Stjärnan i laget tillsammans med Jamie Vardy, men det är inte Vardy som är på väg att köpas för över £60m. Återfann mycket av formen den här säsongen och var en stor anledning till att Leicester etablerade sig som ett lag för den övre halvan i Premier League. Strålande spelare på sin dag.

Lagets hjärna: Wilfried Ndidi
Det har pratats så mycket om N’golo Kanté och hur Leicester har saknat honom att det har varit lätt att missa att Ndidi faktiskt har kommit in på Leicesters mittfält och gör ett riktigt bra jobb. Kommer utvecklas till en av ligans bättre mittfältare de kommande åren.

Lagets kanon: Ben Chilwell
Ung, engelsk spelare som har fått sitt genombott för Leicester under säsongen främst som vänsterback. Har i hög utsträckning tagit över positionen från Christian Fuchs och är med andra ord en del i den föryngring av Leicesters backlinje som håller på att ske.

Lagets kalkon: Adrien Silva
Nej, kalkonstämpeln beror egentligen inte på Silva själv utan på det faktum att han på något sätt lyckades registreras fyra sekunder för sent i FIFA:s system och därför inte var tillgänglig för spel under säsongens hela första halva. Ofattbar miss av Leicester och extremt träskalligt av FIFA.

Kritiska framgångsfaktorer (KFF):

Varför gick det som det gick för Leicester? Det var en alldeles för klen inledning på säsongen för att Leicester skulle kunna uppnå något riktigt meningsfullt den här säsongen. Åtminstone i ligaspelet. Riyad Mahrez och Jamie Vardy bildar en av ligans bättre anfallskombinationer och just den kombinationen gav Leicester en offensiv som drog dem uppåt i tabellen.

Vad måste Leicester förbättra? Defensivt ser det lite mer bekymmersamt ut för Leicester där framför allt försvaret många gånger såg lite för oorganiserat ut för att vara helt acceptabelt. Det håller på att ske en föryngring av backlinjen och det märks i viss utsträckning. Det är hur som helst ett område som Leicester måste förbättra.

Höjdpunkt: 3-1 vs Arsenal (h)
En välbehövlig seger både för Leicester och för Claude Puel i den näst sista omgången av ligan, efter att Leicester precis genomfört fem raka matcher utan vinst varav fyra förluster. En seger som mycket väl kan ha gett Puel den arbetsro han behöver för att kunna börja planera inför nästa säsong.

Low-point: 1-1p vs Man City (h)
Givet att cuperna var Leicesters enda realistiska chans till riktig framgång den här säsongen så var det svårt att förstå Claude Puels beslut att placera både Jamie Vardy och Riyad Mahrez på bänken för den här kvartsfinalen i Ligacupen mot Man City. En match de hade vunnit med ordinarie lag på planen, och en titel de definitivt hade kunnat vinna.

Inför 2018-19:

Leicester kommer vara bättre förberedda inför nästa säsong jämfört med vad de var inför denna. Under de sex storklubbarna har Leicester en av ligans starkaste spelartrupper, oavsett om de säljer Riyad Mahrez eller ej, och Leicester håller på att komma rätt långt i sin pågående föryngring och förnyelse av spelartruppen. Räkna med att Leicester nästa säsong gör en attack på den övre halvan med sikte på europeiskt cupspel.

BETYG: Godkänd (++)

Publicerad 2018-05-31 kl 21:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons