Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
27v

Marco Silva blir den tredje och sista delen av Evertons strukturreform

Det vore kanske fel att säga att Sam Allardyce var överdrivet imponerad av Marco Silva som manager. Kort efter att han under säsongen blivit anställd som Evertons manager, eller om det var när båda fortfarande var aktuella, så ifrågasatte Allardyce varför alla verkade gilla Silva så mycket eftersom han ju misslyckades med att rädda Hull City kvar i Premier League.

Det var ett uttalande som avslöjade ett och annat om Sam Allardyce. För det första så klart att han inte tycker om utländska managers som kommer och tar vad han anser som sina jobb. För det andra att han inte riktigt verkade inse det trots allt rätt skickliga i att nästan lyckas hålla kvar ett Hull City i Premier League som alla, både inför och under säsongen, ansåg var helt dödsdömda.

Men framför allt visade det kanske hur lite Sam Allardyce faktiskt förstod sig på Everton, den klubb han precis fått ansvaret för. Everton var inte, åtminstone inte på längre sikt, intresserade av en manager som kunde ”rädda dem kvar i Premier League”. Det var ingen merit för dem, definitivt var det ingen merit för Evertons supportrar. Att stoltsera med den saken fick alltså motsatt effekt.

Everton har alltså anställt Marco Silva som ny manager. Det kan så klart sägas att få tummen ned av Sam Allardyce är snabbaste vägen till Evertonsupportrarnas hjärtan. Men kanske är Marco Silvas främsta merit i deras ögon ändå att han inte är en manager som räddar klubbar kvar i Premier League. Deras ambitioner är högre än så, klubbens ambitioner likaså.

Med Marco Silva följer viss förståelig kritik. Och nej, det var verkligen inte snyggt att efter bara några månader från att ha tagit över som Watfords manager börja lyssna på andra anbud. Och det kan inte bara ha varit artigt lyssnande utan han måste aktivt ha nappat på kroken, annars hade inte Everton återkommit om och om igen med nya bud till Watford.

Vad som däremot hände därefter är däremot svårt att säga utifrån och därför svårt att veta i vilken utsträckning Marco Silva är direkt skyldig. Watfords resultat tog emellertid ett nosdyk och några månader kände sig Watford tvingade att ge honom sparken med hänvisning till just Evertons närmanden. Om för Silvas eget agerande eller för att han förlorat auktoritet mot spelarna är inte helt klart.

Men om Evertons propåer och Silvas villiga medgivande möjligen gjorde att han förlorade förtroendekapital i Watford så ger det honom naturligtvis ett mycket tungt förtroendekapital i Everton. Han är uppenbarligen den manager Everton i allmänhet och Farhad Moshiri i synnerhet har velat ha till klubben under en längre tid. Han är deras man.

Med anställningen av Marco Silva är emellertid Farhad Moshiris strukturreform och maktrockad i Everton genomförd. Moshiri har ökat sitt aktieinnehav i klubben och är numer ensam majoritetsägare, han har förpassat Bill Kenwright till avbytarbänken, bytt ut Evertons VD och hela exekutiva ledning, anställt Marcel Brands som director of football och nu alltså Silva som manager.

Därmed har Everton lagt en betydligt bättre grund för att verkligen kunna börja uppnå sina ambitioner. Alldeles för mycket var luddigt med Everton förra sommaren och förra säsongen. Moshiri hade köpt Everton men var ännu inte riktigt i full kontroll över klubbens beslut och verksamhet. Konsekvensen blev konflikt och lägre kvalitet i både beslut och verksamhet.

Evertons nya struktur gör dem till en modernt fungerande fotbollsklubb, och inom den strukturen kan Marco Silva fungera mycket bra. Marcel Brands har ett väldigt gott renommé som director of football från sin tid i PSV och kan ge Everton en mycket tydligare linje i sin spelarrekrytering. Everton har haft resurserna, har fortfarande resurserna, men har saknat denna linje.

Det finns heller ingen anledning att betvivla Marco Silvas skicklighet som manager. Han gjorde ett beundransvärt jobb med Hull City. Och även om det slutade illa med Watford så är det värt att komma ihåg att innan Everton kom och knackade på dörren, och störde husfriden, så var Watford uppe och nosade i toppen av tabellen precis som Burnley.

Det var inte minst därför Everton och Farhad Moshiri ville ha Marco Silva redan då och det var så klart även därför som Watford var så ovilliga att bli av med Silva. Det tog sin lilla tid och tvingade inte minst Everton till en oönskad omväg med Sam Allardyce, men till sist fick de ändå varandra som de ville – Everton och Marco Silva!

Kanske kan Everton därmed för första gången på ett bra tag hitta lite lugn och ro och se framtiden an med stabil tillförsikt. Det har varit några upprörda år och det glöms ju lätt bort att även Everton drabbades rätt svårt av svallvågorna från Alex Fergusons avgång i Man Utd. Det innebar slutet på David Moyes mångåriga regim och ställde nya krav på Everton som de aldrig riktigt kändes redo för.

Med Farhad Moshiri som majoritetsägare, med en ny exekutiv ledningsstruktur, med Marcel Brands som director of football och med Marco Silva som manager, känns Everton kanske mer redo än vad de varit någon gång tidigare under Premier League-eran. Rom byggdes inte på en dag, men steg för steg, sten för sten, växte ändå en stormakt fram.

Publicerad 2018-05-31 kl 14:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons