Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
32v

Chelsea 2017-18: (++)

Chelsea och Antonio Conte lyckades inte alls följa upp sin succésäsong utan missade Champions League. Konflikter med klubben och misslyckade värvningar har kostat Chelsea dyrt både inför och under säsongen, en säsong där Chelsea inte alls lyckades uppnå samma energi och jämnhet som förra säsongen. Många frågetecken inför framtiden.

CHAMPIONS LEAGUE: 1/8-final vs Barcelona – (++)
PREMIER LEAGUE: PL5 (2016-17: PL1), 70pts (-23) – (+)
FA-CUPEN: Vinnare – (+++++)
LIGACUPEN: Semifinal vs Arsenal – (+++)

Det är svårt att riktigt veta hur man ska värdera en säsong i vilken en engelsk storklubb missar Champions League nu för tiden. Många yttre bedömare vittnar om vilket fiasko det är att missa en plats bland de fyra, men de verkar fortfarande leva kvar i ett Big Four-tänkesätt. Samtidigt vittnar det faktum om att de tre senaste säsongernas ligavinnare säsongen därefter missar Champions League något om det tuffa med Premier League.

Det finns även de som väljer att enbart se till poängen, hur Chelsea vann ligan förra säsongen med sju poängs marginal, men den här säsongen hamnar 30 poäng efter den slutliga ligavinnaren. En poängtapp motsvarande 37 poäng i relativa termer och 23 poäng i absoluta termer, det vill säga utifrån sina egna inspelade poäng. Samtidigt vittnar poängtappet minst lika mycket om Man Citys enastående säsong som om Chelseas misslyckande.

Det kan ändå inte förnekas att det har varit en besvärlig säsong för Chelsea och Antonio Conte. En säsong vars frön såddes redan förra sommaren när det tidigt stod klart att Conte inte alls var nöjd med Chelseas transferplaner under sommaren. Samtidigt kan konstateras att Chelsea trots att de till sist spenderade stora pengar på nya värvningar inte har lyckats integrera dessa värvningar i laget på ett bra sätt.

Det var en säsong då Chelsea många gånger glimrade till och visade vad laget faktiskt kunde när lusten föll på, men där laget hade svårt att konsekvent nå upp i samma energinivåer som föregående säsong. Det kändes kort sagt som en säsong under vilken både spelarna och Antonio Conte själv mer eller mindre gav upp väldigt tidigt. Kanske hade de inte vunnit ligan ändå, men de hade mycket väl kunnat ta sig till Champions Leauge, och gå längre i Champions League.

Säsongen får till sist en positiv slutkläm när Chelsea vinner FA-cupen, mot Man Utd i finalen. Antonio Conte tog tillfället i akt att förklara sig själv som en vinnare, förmodligen riktat främst mot den egna klubbledningen. Det sägs nog för döva öron givet att det inte är FA-cupen som Chelseas bröd och smör. Men, tillsammans med att ha tagit sig vidare från en mycket tuff grupp i Champions League, gör det åtminstone Chelseas säsong svagt godkänd.

Managerbetyg: Antonio Conte (+)
Obestridligen en skicklig manager, men han har inte följt upp sin succébetonade första säsong med Chelsea på ett alls bra sätt. Sättet han valde att hantera Diego Costa på verkar av allt att döma ha gjort honom impopulär bland spelarna, och vad han än anser om stödet från klubbledningen hade det nog gått att hantera säsongen på ett mer konstruktivt sätt än att mest låta butter och gnällig under mer eller mindre hela säsongen. Ytterst oklart om Conte blir kvar som Chelseas manager.

Bloggen om Chelsea 2017-18:

https://www.fotbollskanalen.se/bloggar/hyllman/2017/06/18/antonio-conte-satter-en-blaslampa-under-transferrumpan-pa-chelsea/

Det börjades tidigt med den passiva aggressiviteten mellan Antonio Conte och Chelseas klubbledning. Förra säsongen var knappt ens avslutad innan Conte började rikta sina första bredsidor mot Chelsea. Något gav det så klart en indikation om vad som komma skulle även om det var svårt att föreställa sig att det skulle bli riktigt så illa som det blev. Framför allt pekar det kanske på att Chelseas reella problem för närvarande inte har så mycket med laget att göra som med klubbledningen.

Lagets stjärna: Eden Hazard
Har inte varit riktigt lika magiskt bra den här säsongen som han många gånger var förra säsongen, men blixtrar ändå till med jämna mellanrum och med bred marginal Chelseas bästa spelare. En spelare Chelsea nog gör mycket klokt i att försöka behålla.

Lagets hjärna: N’golo Kanté
Arbetshästen på Chelseas mittfält och en spelare som alltid ger allt och lite till för laget. Skyddar den egna backlinjen och ger licens åt övriga spelare att gå framåt offensivt. Något talande att detta var hans första säsong i Premier League som han inte vann ligan.

Lagets kanon: Andreas Christensen
Det kunde tänkas bli lite svårt att hitta kanoner i Chelsea den här säsongen givet att de sålt eller lånat iväg de allra flesta tänkbara kandidaterna. Men Andreas Christensen var kvar i Chelsea och han gjorde ett bra jobb under säsongen med att slå sig in i en sedan länge etablerad backlinje.

Lagets kalkon: Tiemoué Bakayoko
Viss konkurrens av Alvaro Morata här men hur besviken det än går att vara på Morata så är han inte i närheten av samma besvikelse som Bakayoko har varit den här säsongen. En spelare som såg så kraftfull och dominant ut i Monaco har sett fullständigt bortkommen ut i Chelsea.

Kritiska framgångsfaktorer (KFF):

Varför gick det som det gick för Chelsea? Det finns de som menar att Chelsea fick det svårare när de tvingades kombinera ligaspel med Champions League. Andra synpunkter är att Chelsea och Antonio Conte helt enkelt inte lyckades alls med sina värvningar den här säsongen, och i synnerhet att Chelsea inte på ett bra sätt lyckades ersätta Diego Costa. Ett något märkligt användande av spelare kan också ses där spelare som kunnat erbjuda bredd lånades ut samtidigt som till exempel Michy Batshuayi knappt alls utnyttjades.

Vad måste Chelsea förbättra? Laget behöver ny energi, antingen genom en ny manager eller genom att Antonio Conte gör en omstart. Det klagades under säsongen på en brist på referenspunkter i anfallsspelet och att Chelseas anfallsspel hackade under säsongen var rätt tydligt, inte minst vad gäller effektiviteten. Men inte blev det bättre av att Antonio Conte själv blandade och gav med uppställningarna.

Höjdpunkt: 2-1 vs Tottenham (b)
Efter att ha gått på en riktig käftsmäll i den allra första omgången mot Burnley var det många som såg fram emot den här matchen med väldigt stort intresse, och närmast förväntade sig ännu en Chelseaförlust och att kunna damma av krisrubrikerna redan efter någon vecka. Men icke, Chelsea svarade upp med en för dem rätt klassisk håll käften-insats.

Low-point: 1-3 vs Tottenham (h)
Spola fram bandet ett antal månader och de båda lagen möts än en gång. Även om Chelsea fick ett oväntat hopp igen framåt slutet av säsongen var det här matchen som i praktiken avgjorde att Chelsea bommade Champions League efter att ha vunnit ligan förra säsongen, något som nu har hänt i Premier League tre år i rad. Chelsea tog ledningen på Stamford Bridge innan Tottenham vände och vann.

Inför 2018-19:

Varannan säsong-laget Chelsea borde kunna se fram med stor optimism inför nästa säsong kunde tänkas. Om det nu vore riktigt så enkelt. Chelsea har inte nästa säsong samma fördel som de hade förra säsongen med att slippa europeiskt cupspel över huvud taget, istället har de Europa League som i vissa avseenden är värre än Champions League och som även är en turnering Chelsea inte kommer ha råd att bara strunta i.

Först och främst krävs att Chelsea sätter sin lagledning. Ska Antonio Conte fortsätta som Chelseas manager eller ska de ha en ny manager? Om de ska ha en ny manager, vem ska då det vara? Oroväckande för Chelseas planering är så klart också de problem som för närvarande snurrar runt Roman Abramovich och dennes brittiska visum, som bland annat har lett till att Chelseas arenaplaner har lagts på is.

BETYG: Godkänd (++)

Publicerad 2018-06-04 kl 20:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons