POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
44v

Fin linje mellan genialitet och galenskap när Leeds anställer Marcelo Bielsa

Att Paul Heckingbottom fick sparken av Leeds kom kanske inte som någon större överraskning. Han anställdes i februari mest bara för att Leeds behövde någon efter att ha gett Thomas Christiansen sparken, hans kontrakt sträckte sig bara 18 månader. Leeds supportrar värmde sig aldrig till en manager som kom från lilla Barnsley, och resultaten under våren var allt annat än uppmuntrande.

Att Leeds därefter anställer Marcelo Bielsa som sin näste manager är däremot både anmärkningsvärt och uppseendeväckande. Rent sensationellt är ett ord som kanske gör saken bättre rättvisa. Marcelo Bielsa är allmänt ansedd som en av världens mest beundrade managers, en fotbollsfilosofernas förebild som av de flesta brukar beskrivas som ett geni.

Att en sådan manager väljer att komma till EFL Championship är på sitt sätt så klart alldeles enormt. Att Bielsa kommer till Leeds är kanske lite mer förståeligt i sig, det är en storklubb, därtill en storklubb med tydliga ambitioner. Dessutom är Bielsas meritförteckning inte fylld med de allra största klubbarna utan istället klubbar som Athletic Bilbao, Marseille, Lazio och Lille.

Dessförinnan naturligtvis Argentina och Chile som förbundskapten, där han kanske först verkligen gjorde sig ett namn. Ändå är det kanske på sätt och vis lite talande att Marcelo Bielsa trots att han anses som ett managergeni på riktigt, inte i min sarkastiska mening, ändå aldrig har fått eller tagit någon chans med de allra största klubbarna. Med all respekt för kanske framför allt Marseille.

Det kan tänkas bero på olika saker. Ett skäl kan vara att fotboll för Bielsa handlar mer om filosofi och teori än om resultat, men i de största klubbarna är resultat det allt annat överordnade. Även för Leeds är resultaten så klart viktiga, de vill ta sig till Premier League och ingen fantastisk filosofi i världen kan kompensera för den saken. Det är ett frågetecken med Leeds och Marcelo Bielsa.

Ett annat skäl kan vara att Marcelo Bielsa helt enkelt är en person som har svårt att leka med andra människor. Sådana är ju inte ovanliga. Något oroväckande är det så klart i det avseendet att Marcelo Bielsa har slutat efter konflikter, gräl eller kontroverser med sina tre senaste klubbar, där i synnerhet hans beslut beslut att avgå som Lazios manager två dagar efter att han anställts sticker ut.

Det brukar sägas att gränsen mellan geni och galenskap är hårfin. Kanske är det alltså inte så konstigt att Marcelo Bielsa kallas både El Loco och Loco Bielsa med varierande grad av välmening. Det finns naturligtvis de som med varierande grad av skadeglädje skulle påpeka att Leeds inte direkt varit mindre galna de heller de senaste fem åren, så kanske passar de varandra alldeles utmärkt?!

Det vore kanske den snälla eller möjligen den dryga läsningen av läget. En annan läsning är kanske att Leeds är en klubb som, efter åratal av strul och nio managers bara under de senaste fyra åren, kanske framför allt är i behov av stabilitet och att Marcelo Bielsa, hur genialisk han än råkar vara, också är en rätt osannolik manager att erbjuda någon sådan stabilitet.

Marcelo Bielsas antal matcher i genomsnitt för sina senaste klubbar är 20 matcher, även om detta så klart även inkluderar noll matcher med Lazio. Det kan ha sina skäl, det är inget som säger att det bara blir 20 matcher med Leeds, men det är inte ett historiskt argument för stabilitet.

Men inte heller ska Bielsas framgångar blundas för. Han lyfte upp Marseille till ett franskt topplag igen och problemen med klubbledningen där får nog ändå sägas vara förståeliga. Athletic Bilbao mellan 2011-13 får nog med lätthet räknas bland de mest spännande fotbollslagen i Europa under detta årtionde, som spelade en både attraktiv och vinnande fotboll.

Kunde Marcelo Bielsa uppnå något liknande med Leeds vore det självfallet alldeles fantastiskt. Han skulle kunna lägga grunden för Leeds att inte bara ta sig tillbaka till Premier League utan som ett engelskt topplag. Att få se Marcelo Bielsa i engelsk fotboll vore väldigt spännande, inte minst i EFL Championship, att där få se Bielsas radikala 3-3-1-3-taktik extremt intressant.

Det är en taktik och ett tänkande som sägs ha inspirerat många av världens just nu mest erkända och beundrade tränare. Sådana som Pep Guardiola och Mauricio Pochettino, båda med stora framgångar inom engelsk fotboll. En taktik baserad på eget bollinnehav, hög och intensiv press, snabb och vertikal fotboll sökandes halvytorna. Modern fotboll kort sagt.

Men vad är det Leeds i första hand och utifrån sitt eget perspektiv anställer när de nu alltså anställer Marcelo Bielsa som sin nye manager? Är det taktiken och tänkandet, den så kallade fotbollsfilosofin, eller är det i första hand det stora namnet Bielsa de anställer? Är anställningen i första hand motiverad av att vilja bli stora eller av att vilja framstå som stora?

Om det senare så får man onekligen säga att de har lyckats. Det är svårt att beskriva att en klubb i andradivisionen i egentligen vilket som helst land skulle kunna anställa Marcelo Bielsa på något annat sätt än möjligen som årtiondets största kupp gällande manageranställningar. Risken är självfallet att det kan komma surt efteråt, när PR möter verklighet.

Men Leeds kan inte anklagas för att inte satsa för fullt. Om Leeds misslyckas med sina ambitioner så kommer det åtminstone vara ett stort Leedsformat hål i den där stenmuren de kraschade in i. Marcelo Bielsa som ny manager. Dessutom har de precis hämtat hem £100m genom att ha plockat in 49ers Enterprises som delägare. Leeds siktar på Premier League på allvar.

Men är Leeds anställning av Marcelo Bielsa att betrakta som genialitet, som galenskap, eller möjligen som både och?! Det är som alltid, med både Leeds och med Marcelo Bielsa, en till synes hårfin gräns däremellan.

Vad som gör mig optimistiskt inställd till anställningen, i den utsträckning något alls med Leeds kan göra mig optimistisk, är framför allt två saker. Dels att Marcelo Bielsa själv faktiskt vill pröva på engelsk fotboll. Dels att diskussionerna mellan Leeds och Bielsa har pågått under rätt lång tid, de lär alltså känna varandra och hunnit bli helt överens, de har tagit sig tiden!

Det verkar inte heller ha varit diskussioner främst gällande pengar, utan istället diskussioner gällande hur klubben skulle fungera med Bielsa som manager, och att Bielsa ville ha försäkringar om att kunna drilla laget utifrån sin idé. Det är en viktig diskussion att ha, det är rätt diskussion att ha. Det kan onekligen bli ett bryskt uppvaknande för Leeds spelare, Pontus Jansson bland dem.

Man City vinner ligan, Liverpool spelar Champions League-finaler och Leeds anställer Marcelo Bielsa – det är så här helvetet måste se ut för en Man Utd-supporter.

Publicerad 2018-06-13 kl 14:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå