Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

England behöver en bra början i detta VM - då kan det bära långt!

Peter Hyllman

Hur länge sedan var det England inte gjorde fiasko i ett mästerskap, oavsett om det är EM eller VM? Det är rätt länge sedan. Mest hela 2010-talet får nog räknas som mer eller mindre episka misslyckanden. Tillbaka till 2000-talet så blir det kanske tufft att prata om fiaskon givet att det var täta förluster i kvartsfinalen som då var normen.

Hur länge sedan var det England vann öppningsmatchen i ett EM eller VM? Det visar sig med en snabb genomgång att England sedan millennieskiftet bara har vunnit en enda öppningsmatch, mot Paraguay 2006. England har spelat åtta öppningsmatcher i mästerskap under dessa år, förlorat tre av dem och således spelat oavgjort i fyra. Inget lysande facit precis.

Min tanke är att detta hänger samman. Att utfallet i öppningsmatchen faktiskt spelar rätt stor roll för vad som händer senare i mästerskapet. Att det är viktigt att komma in rätt i turneringen, få rätt känsla i laget och en positiv stämning redan från början. Värt att komma ihåg hur viktigt Sveriges spelare tyckte det var 1994 att de faktiskt lyckades kvittera mot Kamerun.

Annons

Det blev oavgjort mot Kamerun för Sverige, vilket möjligen visar hur ett oavgjort resultat lite beror på förutsättningarna. Tre av Englands oavgjorda matcher får betraktas som något av missräkningar. 2002 mot Sverige var nog tanken helt säkert att England skulle vinna. 2010 mot USA var det definitivt tanken. Och för två år sedan i EM mot Ryssland släpptes en helt onödig kvittering in i slutet.

Om vi tittar på länder av motsvarande kvalitet och storlek som England som faktiskt har lyckats eller överraskat positivt i de två senaste världsmästerskapen så ser vi även där att öppningsmatchen är viktig. Holland vann sin match 2010 och Uruguay fick oavgjort mot Frankrike. För fyra år sedan vann Costa Rica överraskande mot Uruguay, liksom Colombia vann mot Grekland.

Detsamma gäller de länder som under 2000-talet har vunnit VM, med ett enda lysande undantag. Brasilien, Italien och Tyskland vann samtliga sina första matcher i de VM som de vann. Spanien däremot gick på en riktig mina i sin öppningsmatch mot Schweiz 2010, men hämtade sig onekligen efter den chocken. Undantaget bekräftar inte regeln, ändock ett undantag.

Annons

Alla tecken säger med andra ord samma sak. Att vinna öppningsmatchen är oerhört betydelsefullt för varje lag. Men kanske måste det ses som särskilt betydelsefullt för just England, där så mycket med mästerskapen handlar eller har handlat om rädsla, brist på självförtroende, en destruktiv medial kultur runt laget där jakten efter syndabockar har blivit så framträdande.

Därför är Englands match mot Tunisien ikväll så väldigt viktig. Det är kanske inte en match England verkligen måste vinna, men de har sannerligen inte råd att förlora den. Men det känns också ganska givet att om England för en gång skull, som alltfler ändå har börjat både hoppas och tro, ska överraska positivt i detta VM så är detta en match England behöver vinna.

Det är på modet att tala ner Englands chanser i VM. Omvänt riskerar man så klart få skratten i ansiktet om man skulle våga andas att det möjligen kan gå bra för England. Men på samma sätt som Englands stora förhoppningar kanske gick till överdrift för 10-15 år sedan så kanske dessa dagars pessimism har tagits till överdrift även den.

Annons

England kan vinna sin grupp, England kan definitivt ta sig vidare till slutspel och måste naturligtvis räknas som favorit att göra just detta. I åttondelsfinalen kan de ställas mot Colombia, Polen eller Senegal. En oavsett motstånd fullt vinnbar åttondelsfinal. En eventuell kvartsfinal blir genast betydligt svårare, där väntar med största sannolikhet antingen Brasilien eller Tyskland.

(Om nu inte resultaten som de föll igår kväll innebär att det är betydligt bättre för England att sluta tvåa i gruppen. I så fall skulle det vara typ Colombia och Mexiko som står i vägen fram till en förvisso högst eventuell semifinal.)

Normalt sett vore det en kvartsfinal som bara borde kunna sluta på ett sätt. Men anta att det inte är det England vi har sett de senaste tio åren som går in till den matchen, utan ett positivt England med momentum i ryggen och ett stort och starkt självförtroende. Ett England som har en fart i sin fotboll som få andra länder i detta VM har. Då kan England vinna även en kvartsfinal.

Annons

Men ett positivt slut på detta VM för England förutsätter med allra största sannolikhet att England behöver en positiv början på detta VM. Detta kan bara betyda att England behöver vinna mot Tunisien ikväll. En vinst är det enda positiva resultat England kan få med sig mot Tunisien. Kan England för första gången på tolv år vinna öppningsmatchen i ett mästerskap?

Redan ikväll, deras första kväll i detta VM, kan alltså England bryta gamla mästerskapsmönster. Och då kanske vi för första gången på väldigt länge skulle kunna tro men framför allt hoppas på att England kan göra ett riktigt bra VM.

:::

VM-KOLLEN

De Gea – Smått absurd målvaktsdebatt som pågår i Spanien för närvarande efter David De Geas misstag mot Portugal. Misstag visst, men knappast något som kostade dem VM och shit happens liksom. Lätt att få intrycket av att kritiken har något att göra med att han inte spelar i Spanien.

Annons

Anfang – På tal om detta med bra början. Tyskland gick på en riktig käftsmäll mot Mexiko i ett resultat som öppnar upp gruppen, gör Mexiko favoriter till gruppsegern, och var ett veritabelt mardrömsresultat för Sverige som i praktiken nu måste vinna mot Sydkorea idag för att kunna gå vidare.

Nejmar – Han ska stå i centrum, denne Neymar. Det märktes redan innan matchen med en frisyr som bara kan handla om att vilja synas. Det märktes även i själva matchen, där Neymar precis som i PSG stod i centrum för precis allt. Han är en otroligt bra spelare, men det hjälper nog inte Brasilien mot elaka, europeiska lag.

:::

Bloggar efter kvällens match med spelarbetyg. Tänkte ha det som stående inslag i samband med Englands matcher i detta VM. Jag räknar kallt med att behöva skriva sju sådana bloggar.

Publicerad 2018-06-18 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto