Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Xherdan Shaqiri vore en Fergusonvärvning av Liverpool

Xherdan Shaqiri är alldeles för bra för Football League. Det tvingas man mer eller mindre konstatera. Stoke åkte emellertid ur Premier League och Xherdan Shaqiri spelar i Stoke. Vad vi emellertid sett flera gånger bara i detta VM så är fotboll först och främst en lagsport, och att Stoke åkte ur Premier League faller inte precis på Shaqiris axlar.

Uppenbart är att Shaqiri själv inte har för avsikt att bli kvar i Stoke. Vilket måste betraktas som förståeligt. Han har meddelat sin tillgänglighet ganska tydligt efter klubbsäsongens slut och han verkar ha sina ögon på klubbar i Premier League i första hand. Flera av dem har även beskrivits som intresserade, såsom Arsenal, Tottenham och Liverpool.

ANNONS

Det är inte precis några småklubbar det handlar om. Mest allvar verkar det finnas i Liverpools intresse där det strax innan VM kändes ganska långt gånget mellan klubb och spelare, bara för att lugnas ned en smula. Möjligen för att Liverpool redan bränt sig en gång tidigare på hur de kommunicerat med spelare de är intresserade av att värva.

Jag kan inte hjälpa att tycka att Xherdan Shaqiri vore en riktigt slug värvning för flera engelska storklubbar i allmänhet och kanske Liverpool i synnerhet. När det pratades som mest om den stundande värvningen kallade jag det för en typisk ”Ferguson”-värvning, vilket möjligen är att betrakta som ett mer kryptiskt sätt att säga slugsmart. Så vad menar jag egentligen med den saken?

Jo, för att värva Xherdan Shaqiri påminner i rätt hög grad om en viss typ av värvningar som Alex Ferguson brukade göra och hade en oväntat hög grad av framgång med. Talangfulla spelare från andra klubbar i Premier League som kunde växa på en större scen, möjligen lite oanade eller kontraintuitiva men med viss aha-potential, kanske till ett ganska bra pris, ofta rollspelare.

ANNONS

Exemplen blev ganska många till sist. Eric Cantona, Teddy Sheringham, Michael Owen, Alan Smith och Antonio Valencia är några av dem. Huvudregeln är att ha en väldigt tydlig roll för spelaren. Det måste inte nödvändigtvis vara den största stjärnan, men en spelare som kan fylla en tydlig och viktig funktion i laget och för truppen under en lång säsong.

Det är här Liverpool har möjlighet att göra en riktigt slug värvning i form av Xherdan Shaqiri. Ett problem Liverpool har brottats med är förmågan att göra mål när de möter låga motståndarförsvar. De må ha blivit bättre på det men de brottas ändå med det, som alla lag gör. De behöver kunna göra fler mål utanför straffområdet. Xherdan Shaqiri gör bara mål utanför straffområdet.

Skämtsamt och tillspetsat, men bara en aning. Xherdan Shaqiris förmåga att göra mål utanför straffområdet har nästan blivit en grej under dennes säsonger med Stoke. Ett bra tag in på den här säsongen var han Stokes främste målskytt och hade bara gjort mål utanför straffområdet. Det är en spelare med det lilla extra, en spelare som bryter mönstret, en spelare som har lite magi.

ANNONS

Den enda lilla farhågan som fanns när Liverpool sålde Philippe Coutinho till Barcelona var att de skulle tappa just den där oförutsägbara magin utanför straffområdet. Coutinho var ju den spelaren som, kanske till och med lite för ofta, kunde avsluta utifrån och dyka upp med den där magin de gånger det behövdes som allra mest, när övriga vägar var till synes stängda.

Det pratades länge, kanske pratas det i någon utsträckning fortfarande, om vem som skulle kunna ersätta Philippe Coutinho i Liverpool. Kanske är i själva verket Xherdan Shaqiri svaret på den frågan. Inte nödvändigtvis det svar som särskilt många hade väntat sig eller kanske ens hoppats på, men för den sakens skull ett inte dåligt svar på något sätt. Ett ”Ferguson”-svar.

Xherdan Shaqiri skulle inte kosta skjortan, vilket trots allt har viss betydelse. Men det mesta beror så klart på vilken roll Shaqiri själv är beredd att axla. För om han värvas av Liverpool så värvas han inte som lagets stjärna, då värvas han snarare som rollspelare, en breddspelare, som något av en impact player. En spelare som får spela kanske framför allt vissa matcher, men sitta genom andra.

ANNONS

Kan Xherdan Shaqiri acceptera en sådan roll och funktion så vore det en närmast idealisk värvning för Liverpool. För det är mycket med Shaqiris attityd, energi och karisma som påminner om det vi ser i Liverpool till vardags. Det är en rätt trött och uttjatad floskel för närvarande, men Xherdan Shaqiri är på flera sätt en hårdrockfotbollens spelare.

Xherdan Shaqiri kommer aldrig vinna Oscars för ”bästa skådespelare”, det är priser spelare som Mohamed Salah vinner. Med Liverpool har Xherdan Shaqiri däremot alla möjligheter att vinna en Oscar för bästa birollsinnehavare. Och det ska man inte rynka på näsan åt. Alex Ferguson vann mängder av ligatitlar och ett par Champions League-titlar med en bra besättning sådana birollsinnehavare.

Med Schweiz är Xherdan Shaqiri emellertid ingen birollsinnehavare, där är han i högsta grad stjärnan som ikväll mot Costa Rica förhoppningsvis spelar Schweiz till slutspel i VM.

ANNONS

:::

VM-KOLLEN

Nollor – VM:s allra första 0-0-match blev ett faktum mellan Frankrike och Danmark, det var inte det minsta oväntat, men ändå fick det mig att helt orimligt önska mig en regel som säger att om sista gruppmatchen slutar 0-0 så åker båda lagen ur VM.

Lördagen – Tung fotbollslördag framför oss med två åttondelsfinaler mellan Frankrike och Argentina, samt Uruguay och Portugal. Två matcher som verkligen kan sluta precis hur som helst. Den ser jag redan fram emot.

Ödmjukhet – Cervezas och tequila? Man måste nästan ställa sig lite frågande till vissa svenska spelares självinsikt om var någonstans de befinner sig i fotbollens näringskedja om de på fullt allvar börjar försöka trashtalka Mexiko inför kvällens gruppfinal i vilken de själva riskerar bli piñatas.

:::

TRANSFERKOLLEN

Stuart Armstrong, Celtic till Southampton. Southampton har haft väl kända problem med att göra mål och skapa målchanser, något de med Armstrong hoppas komma tillrätta med som under sina dryga tre säsonger i Celtic har varit en synnerligen kreativ och produktiv kraft på offensivt mittfält. Ett bra första kliv in på transfermarknaden av Southampton. Med beröm godkänd – (++++)

ANNONS
Publicerad 2018-06-27 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto