POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Vi är nyfikna - Fulham 2018-19

Det blir Premier League till sist för Slavisa Jokanovic, som ju redan har gått upp en gång förut men hann få sitt kontrakt icke-förnyat med Watford innan säsongen startade. Hur tror ni hans modell med tålmodig, ibland kanske något omständlig, possession-fotboll kommer hålla i Premier League?

Linhem: Jag har älskat detta Fulham under Slavisa ”The Joker” Jokanovics ledning. De har varit våghalsigt offensiva, mer i stil med hur europeiska storklubbar försöker dominera mindre lag än vad som är vanligt i Football League. Det är ingen possession-fotboll av defensiva skäl. De är inte Brendan Rodgers Swansea men de är inte heller Ian Holloways Blackpool. Det är ett system där yttrarna i stort sett är forwards och där ytterbackarna är yttrar. Ryan Fredericks som dominerade längs Fulhams högerkant kan få samma bryska uppvaknande i West Ham som Scott Malone fick i Huddersfield efter han hade en succésäsong som vänsterbacksytter i Fulham. Det som oroar är hur detta ska funka i Premier League. Antingen försöker man bli ett mer försiktigt Fulham (Jokanovics Watford var trots allt inte lika kamikaze) eller så går man för det. Oavsett strategi är Fulham väldigt aktiva på transfermarknaden. I Seri, Le Marchand, och Fabri har de redan värvat flera spelare som spelat på europeisk toppnivå. Mitrovic räckar jag nog med även om de har svårt att komma överens med Newcastle. Det senaste är att de också ska värva Andre Schürrle. Innebär Schürrle att Ryan Sessegnon ska flyttas ner till vänsterback? Eller är Le Marchand som potentiell vänsterback ett tecken på att Jokern vill ha en mer solid backlinje och behålla Sessegnon där framme? Hur de spelat under försäsongen ger inga klara tecken på Sessegnon spelats både vänsterback och ytter samtidigt som Le Marchand också varierat mellan mitt- och vänsterback om jag tyder rapporterna rätt. Dessutom glädjas jag åt att tvillingbrorsan Steven Sessegnon också fått lite speltid.

Hyllman: Klart som tusan att Linhem gör i brallorna av ännu en nykomling från Football League. Men det finns å andra sidan goda skäl att vara exalterad. Det har pratats väldigt mycket om Wolves naturligtvis, och med all rätt, men Fulham är egentligen precis lika spännande de, och kan nog under åtminstone våren av förra säsongen beskrivas som ett väl så bra lag som Wolves. Lägg därtill att Fulham har gjort ett nästan lika imponerande transferfönster så här långt som Wolves så ser det riktigt bra ut för Fulham. Fulham kommer inte kunna dominera lika eftertryckligt i Premier League som de gjorde i Championship men deras förmåga till konstruktivt bollinnehav gör dem ändå väl rustade att hävda sig i Premier League. Men de behöver bli mer penetrativa och effektiva i sista tredjedelen av planen.

Eliasson: Hålla kommer det nog att göra. Det har funnits mängder med exempel genom historien på lag som spelat en fotboll som inte känns realistisk sett till dem resurser och den trupp som de förfogar över. Ett tidsenligt exempel ur hatten kan vara Quique Setiéns Real Betis som väldigt ofta ifjol kunde dominera matcher trots att de på pappret mötte skickligare lag. Det som gör den här liknelsen delvis missvisande är att jag upplever Premier League som ett något tuffare klimat för den här typen utav spelmodeller där andelen svårspelade lag är större. Det är fullt möjligt att jag talar ur nattmössan här men jag är en stor förespråkare av mångfald inom fotbollen och det måste finnas en anledning till att jag känner så starkt för Mendilibars Eibar och att de står ut så mycket ur mängden för mig.

För att Fulham ska kunna fortsätta spela som man gör och samtidigt generera resultat så måste man försöka komma upp i ett ännu högre bolltempo vilket kräver skickligare spelare. Och detta har Fulham verkligen adresserat i och med värvningen av Jean Michaël Seri. Herre och fru gud säger jag bara.  Elfenbenskustaren som jag ofta benämner som ”Ligue 1:s assistkung” även om jag egentligen inte har någon aning om ifall han faktiskt lyckades vinna assistligan någon gång. Och om så skulle vara fallet så beror det på att man inte räknar indirekta assists. För det intrycket jag har av Favres Nice är att majoriteten utav chanserna man skapade och målen man gjorde var på något vänster kopplade till Seris passningsfot och blick för spelet. Det är en sjuk värvning de gjort här. Sjuk på det sättet att det är den bästa möjliga värvningen man hade kunnat gjort och det är ganska sällan man känner så. För att knuta ihop det med den föregående bloggen så är Richarlison en bra värvning för Everton men sätter man sig ned och funderar lite så är det inte jättesvårt att tänka ut vissa spelare som på pappret hade känts bättre för Everton. Med Fulham och Seri så är detta omöjligt och det ska bli spännande att se vad Jokanovic kan få ut av honom. Man skulle drabbas av snudd på depression om det inte blev succé.

Newcastle verkar inte så väldigt pigga på att sälja Aleksandr Mitrovic till Fulham, vilket möjligen kan ha att göra med att det förstärker en potentiell konkurrent på den förmodade undre halvan av Premier League. Mitrovics betydelse för Fulham under våren ska inte underskattas, vem bör de sikta in sig på istället om Mitrovic inte blir verklighet?

Hyllman: Det vore för det första riktigt trist om Fulham inte lyckas göra klart med Aleksandr Mitrovic. Han passade så väldigt väl in i deras spelsystem och har en bra rapport med Slavisa Jokanovic, sin landsman, som han inte alls har haft med Rafa Benitez i Newcastle. En spelare man vill se under bästa förutsättningar i Premier League. Om det inte blir av är jag inte helt främmande att se Fulham göra ett försök på Olivier Giroud, på Michy Batshuayi eller på Anthony Modeste. Exempelvis. Men kanske dagdrömmer jag. Men vem trodde å andra sidan att Fulham skulle lyckas värva Jean Michael Seri och, som det börjar se ut, Andre Schürrle?!

Eliasson: Mitrovic är ju som klippt och skuren för Fulham. Serben är ju på många sätt en ganska traditionell centerstriker vars främst färdigheter ligger i spelet inne boxen. Mitrovic söker gärna upp duellen med den starkaste mittbacken och har fullgod teknik och är duktig i kombinationsspelet och som link-up spelare. Han är egentligen den skickligaste anfallaren Benitez har att tillgå så varför använder spanjoren sig inte av honom? Förklaringen ligger lite grann i vad Benitez identifierar är ansvarsområdet för en anfallare. Det är ganska ofta man kan se Dwight Gayle löpa diagonalt ut på en kant, långt från boxen. Och denna typen utav löpningen är ju endast till för att dra isär och skapa yta åt en Ayoze Perez eller skapa möjligheten för Kenedy eller Ritchie att vika inåt i banan och få chans till skott. Denna typen utav självuppoffrande löpningar ser man sällan Mitrovic göra. Men i Fulham behöver han inte göra det heller. Utan när bollen slussas in i boxen, antingen genom ett inspel eller genomskärare så ska Mitro vara redo och när Sessegnon behöver någon att väggspela med så finns serben tillgänglig. Hans färdigheter passar ypperligt i Fulham men inte i Newcastle, även om de skulle kunna göra det men Mitrovic är en sådan karaktär som spelar lite som han vill och det finns en obestridlig charm i det på något sätt. Om Newcastle av strategiska skäl inte vill sälja till Fulham så har man ändå som Hyllman påpekat öppnat upp en hel del potentiella dörrar i och med värvningarna av Seri och Schürrle. Hade inte tyckt det var märkligt om de lyckades plocka in Bas Dost exempelvis. Det är nästan så att om man vaknade upp med nyheten om att Balotelli hade signats så skulle man reagerat med en axelryckning. Kanske att man skulle kunna slå West Ham en pling också och höra av sig om den mexikanska ärtans tillgänglighet? Den främsta värvningen man skulle kunna göra om man ser till exakt vilken typ det är man behöver skulle väl kunna vara Andrea Belotti. Men sett till den höga prislappen och utköpsklausul som Torino har satt på honom så borde italienaren vara bortom klubbens räckhåll. Men vi har sett många gånger tidigare att höga prislappar sällan är skrivna i sten och Fulham har redan krossat realismens lagar i detta fönster.

Linhem: Det vore verkligen synd om inte Fulham kunde fortsätta med Big Mitro längst fram. Det är verkligen något som borde fortsätta. Men det betyder helt klart att Newcastle förstärker en konkurrent. Å andra sidan har inte Newcastle råd att inte sälja honom inom PL, ingen annanstans skulle de få samma uppblåsta transfersummor, om de inte ska chansa på att han nu plötsligt passar in i Toon. Skulle Fulham bli utan Mitrovic är en liknande spelare hög prioritet. West Broms Rondon är en passande spelare som levererat på denna nivån. Både Chris Martin och Mitrovic har bevisat att det antagligen behövs en proper centerforward i Fulham. Om det inte bara är så att Fulhams alternativa anfallslösningar varit för dåliga helt enkelt. Framför allt har man utan Mitrovic spelat yttrar i mitten. Apropå att värva från konkurrenter vore Benteke ganska intressant. Hade också gärna sett dem plocka in någon billig eller rutinerad back-up anfallare om de inte har någon yngre förmåga. Sett till värvningarna hittills kan det förstås bli någon från kontinenten. Hade gärna sett dem hittat någon oväntad, okänd spelare likt hur Wolves hittade Bonatini borta i mellanöstern ifjol eller fortsätta på Ligue 1 spåret med nästa Demba Ba.

Slavisa Jokanovic vann en maktkamp inom klubben förra säsongen när han tog kontrollen över värvningarna och fick räknenissen Craig Kline sparkad. Men kanske gjorde han sig på kuppen lite tvär med Tony Khan, son till ägaren Shahid Khan, som trodde mycket på Kline. Jokanovic ställning i klubben borde ju vara rätt stark nu, men om Fulham hamnar i en nedflyttningsstrid, kommer han då drabbas av the wrath of Khan?

Eliasson: Jag sitter inte inne på den bästa inblicken i Fulhams ägarsituation men mitt ytliga intryck är att Khanfamiljen kan upplevas som något oberäkneliga emellanåt. Det surrades tidigare om att de inte riktigt var villiga att investera några större summor i klubben men så i år så har man plötsligt massakrerat sitt gamla transferrekord. De upplevs lite grann som känslomänniskor vars intresse och humör kan svikta lite grann. Men jag är ändå enig med Hyllmans tankegång att det nog ska krävas något extraordinärt i uselhet för att Jokanovic ska hänga löst, åtminstone i år. Om Fulham skulle göra en jättefin säsong nu så att hybrisens vindar börjar träda i kraft så kan jag tänka mig att det kan komma att råda en annorlunda visa till nästkommande säsong. Men att utgå från att den gode Slavisa skulle riskera att förlora jobbet efter några mindre bra resultat under hösten skulle kännas som en något obefogad förolämpning av Shahid Khans intellekt.

Linhem: Sett till hur dåligt Fulham inledde förra säsongen är det inte alltför svårt att se hur Jokanovic kan leva farligt under hösten. Att de värvat mycket mer och inte väntar på januarifönstret denna gången talar å andra sidan för att en såpass dålig inledning är undviklig. Jag nämner detta och är lite orolig just för att man då som nu hade frågetecken kring backlinjen och vem som ska göra målen. Man kan dock undra hur mycket Shahid Khan och hans mustasch tänker på Fulham då han i nuläget håller på att köpa loss Wembley från FA. Dessutom försöker hans NFL lag Jacksonville Jaguars töja gränserna för hur bra det går att vara med en medelmåttig quarterback. Det mesta tyder på att Fulham litar på Jokanovic och de borde man göra då han sägs ha mycket inflytande nuförtiden. Efter hur Eliasson dreglat över Seri är jag ännu mer spänd över att få se Fulham snart. Redan ifjol var mittfältet deras bästa lagdel och uppgraderingen från Johansen till Seri känns enorm. Även om Johansen lär bli en användbar inhoppare och reserv. Det möjliga frågetecknet vilar över Kevin McDonald som är en fin spelare men kanske behöver Fulham en defensiv mittfältare som är snabbare och en mer naturlig städgumma som inte vill ha bollen. Eller så fortsätter den fina McDonald gå från klarhet till klarhet som den stabila gubben i ett fredjigt Fulham.

Hyllman: Det mesta beror väl på hur det ser ut antar jag. Om Fulham skulle totalkrascha och hamna långt på efterkälken i tabellen redan från början, då är det naturligtvis så att Slavisa Jokanovic liksom vem som helst hade suttit väldigt löst till. Det är ju rätt naturligt för en sådan situation. Men det är rätt osannolikt trots allt och så länge Fulham fortfarande är med i en fair fight i en förvisso högst hypotetiskt nedflyttningsstrid för dem så tror jag Jokanovic har jobbat ihop ett sådant förtroendekapital hos Fulhams ledning att de inte kommer få för sig att hellre investera detta kapital hos någon helt annan tränare, åtminstone av de som vore realistiskt tillgängliga. Att Fulham spelar i Premier League nu är helt och hållet tack vare Slavisa Jokanovic, och det tror jag att Shahid Kahn mycket väl vet om.

Svårt att sia om vem som egentligen är den bästa nykomlingen mellan Wolves och Fulham. Vilket är väldigt roligt på sitt sätt. Båda visar sannerligen framfötterna under försäsongen dessutom. Men snacka går ju, och på försäsongen kan ju alla se ut som mästare. Hur ser det däremot ut när säsongen är slut för Fulham, var befinner de sig då i tabellen?

Hyllman: Fulham kommer prestera bra i Premier League. Hur bra? Tillräckligt bra för att hålla sig kvar i Premier League i alla fall. Det finns andra lag som brottas med större problem och tuffare förutsättningar. Å andra sidan finns det också andra klubbar som ser riktigt starka ut. Konkurrensen är hård i Premier League men Fulham har den taktiska och den individuella kvaliteten att hålla sig kvar där. Fulham slutar tolva. – (12)

Eliasson: Jag är nog lite grann inne på samma spår som ni övriga angående Fulhams förmodade höst och att Jokanovic kan behöva kalibrera om en aning för att stabilisera defensiven. Kan se framför mig ett något naivt Fulham till en början och den naiviteten kan resultera i en och annan kalldusch mot lag som Leicester och Burnley. Men jag har en väldigt stor tilltro till Jokanovic och hans förmåga. Jag har under en tid nu sett honom som en tränare som har goda möjligheter att avancera högt upp i tränarhierarkin. Hans karaktär och energi känns ämnad för större scener och med tanke på den fotbollen han predikar så lär han inte ha samma svårigheter att locka intresse kring sig som exempelvis Sean Dyche. När Fulham väl får i rätt växeln så har de potentialen att bli det nya ”popplaget” i Premier League som de flesta har som andra lag. Det kommer bli en trevlig säsong på Craven Cottage med en hel del minnesvärda ögonblick när allt ska summeras. Fulham slutar elva. – (11)

Linhem: Personligen anser jag att trekampen om att bli bästa nykomling bör betraktas som en titel i sig och med en Europa League-plats som pris. Det är dock denna säsongen ett par nykomlingar som även skulle väcka intresset hos de mest inbitna topplagssupportrarna. Både Seri och Ruben Neves har trots allt tidigare ryktats till deras klubbar! Jag tror Fulham kommer göra en stark säsong. Jag vill placera dem högre efter varje imponerande värvning. Även om jag samtidigt har väldigt lite respekt för den defensiven Fulham visade upp förra säsongen och som Peter nämnde tidigare, de har haft svårt att omvandla sitt spelövertag och chanser till mål i många jämna matcher. Jag tror Fulham kommer spela underhållande fotboll och bjuda på flera oväntade resultat. Ryan ”Tonårsjesus” Sessegnon (hur kan ni andra inte nämnt honom alls?) kommer fortsätta utvecklas, komma in i puberteten, och vara otrolig på att dyka upp på rätt ställen när chanserna dyker upp. Jag hoppas Fulhams ledning är kyliga och inte förhastar sig om Fulham hamnar i en typisk svacka. De lär inte oroas av nedflyttningstrecket och potentialen är väldigt hög om allt slår rätt. Kul att få se Cairney i Premier League! Jag kommer även glädjas av den speltid AK47 (Kamara) får oavsett hur mycket nytta han faktiskt gör på planen, det finns mycket fotboll där om han lyckad koncentrera sig på annat än bara dribblingar och onödiga filmningar. Kan Cyrus ”the Virus” Christie bli nästa dugliga Championshipytterback som blir mycket bättre i Fulham? – (14)

Publicerad 2018-07-26 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå