POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Nya fräscha Arsenal mot samma gamla Man City?

Det var den kanske enskilt mest imponerande ligasäsongen i modern tid, möjligen den mest imponerande ligasäsongen någonsin, när Man City förra säsongen vann Premier League i stor stil med 19 poängs marginal. Poängrekord och målrekord, ett strålande spel som med all rätt vann Man City beundrare inte bara i England utan över hela världen, och som lade grunden för ett extremt starkt Man City flera år framöver.

Vad som inte har hänt i Premier League under hela 2010-talet är att en klubb har försvarat sin ligatitel. Beroende på hur det räknas har i tur och ordning Man Utd, Chelsea, Man City och Leicester i olika omgångar vunnit ligan utan att lyckas vinna ligan igen säsongen därefter. I flera fall har de tvärtom ramlat rätt långt ned i tabellen. Frågan är alltså om Man City ska lyckas bryta detta mönster och försvara sin ligatitel.

Vad som kan sägas är att ingen annan klubb under 2010-talet har stått lika väl rustade att göra det som Man City gör för närvarande. De har en extremt stark spelartrupp, med såväl enastående spetskvalitet i världsklass som mycket stark bredd, de har en väldigt väl genomarbetad spelidé som gör dem till ett ständigt hot på planen, och där finns en hunger, motivation och drivkraft i laget vi inte sett sedan Alex Fergusons dagar.

Det finns samtidigt en tendens att något överdriva betydelsen av Man Citys försprång förra säsongen för den här säsongen. Outtalat får man ibland intrycket att vissa tror att Man City startar den här säsongen med 19 poängs försprång. Det var en strålande säsong av Man City men det var också en osannolik säsong. Man City var på många sätt sin egen lyckas smed men det var också en säsong i stormande medvind.

Det finns sätt att besegra Man City, något som också demonstrerades mer och mer ju längre förra säsongen led. Pressa dem till misstag högt upp i planen, utnyttja deras brister mot snabba omställningar och spel bakom backlinjen offensivt. Stryp bollinnehavet för deras spelfördelare i Kevin De Bruyne och David Silva, skär av bolltillförseln till Leroy Sané och Raheem Sterling i halvytan defensivt.

Detta har nu motståndarna haft all möjlighet i världen att studera och systematisera, vilket rimligtvis innebär helt nya utmaningar för Man City den här säsongen. Det betyder inte att det är någon lätt sak att åstadkomma, det är inte minst lättare sagt än gjort, Man City är formidabla och har naturligtvis inte legat på latsidan de heller. Även de studerar, lär sig och utvecklas med tiden och med motståndet.

Man City är 2010-talets bästa engelska lag, och har kapaciteten att upprätta en period av dominans i Premier League som vi i modern tid bara har sett Man Utd, Chelsea och Liverpool lyckas göra. Det är inte någon enkel uppgift, det har det aldrig varit, ingenting som är värt att uppnå är enkelt att uppnå, men det kommer vara helt och hållet upp till övriga klubbar att lyckas stoppa dem.

Arsenal är en av dessa motståndare. Det är ett Arsenal som för första gången på mer än två årtionden inte har Arsene Wenger vid sidlinjen. Det är ett Arsenal där vi för första gången på över ett årtionde inte riktigt vet vad vi egentligen ska förvänta oss av dem, ett Arsenal som faktiskt har kapaciteten att överraska och förvåna. Bara det borde vara en orsak till optimism för alla Arsenalsupportrar.

Inte längre ”same old Arsenal” med andra ord. Det är Arsenals första match med Unai Emery som manager, eller head coach om man så hellre vill. Det leder till många frågor om vad som kan förväntas av Arsenal. Kommer de få ordning på sitt försvarsspel? Kan de undvika individuella misstag? Har Mesut Özil möjligen hittat sin ryggrad? Ständiga problem under Arsene Wenger som Arsenal behövde komma till rätta med.

Hur kommer Arsenal hantera stormatcherna, det vill säga matcherna mot engelskt och europeiskt toppmotstånd? En fråga som sannerligen har viss relevans redan i den första ligaomgången i dagens öppningsmatch mot Man City. Kommer Arsenal genomföra dessa matcher utan samma naivitet som förut, med större taktisk planering och disciplin, med spelare som höjer sig med stunden hellre än gömmer sig?

Svaret kan visa sig ha avgörande betydelse för Arsenals säsong. De inleder med två raka sådana matcher, först mot Man City och sedan borta mot Chelsea. En bra början kan ge Arsenal den medvind och det självförtroende de behöver för att göra ett riktigt lyft den här säsongen. En svag början kan å andra sidan bekräfta en känsla att så värst mycket egentligen inte har förändrats, att laget ändå inte riktigt räcker till.

Arsenals chanser borde däremot vara rätt goda. De har gjort en bra sommarsäsong, gjort sina värvningar tidigt och därmed kunna spela samman sitt lag på ett bra sätt, och särskilt drabbade av VM-koma är de heller inte, jämfört med andra storklubbar. De möter ett Man City tidigt på säsongen som inte alls har haft samma möjlighet till förberedelser, och därefter ett fortfarande Sarri-ovant Chelsea på Stamford Bridge.

Svaret kan få betydelse även för Man City. De genomförde förra säsongen i medvind, utan någon som helst motgång innan försprånget var så stort att inga motgångar längre hade någon betydelse. En vinst borta mot Arsenal i första omgången vore en pust av medvind för dem. En förlust i första omgången, vilket förra säsongen bara hände två gånger i ligan, sex gånger totalt, kan göra dem otryggare och motståndarna kaxigare.

Om Man City ska kunna stoppas den här säsongen, om Man City ska förhindras från att bli första klubb under 2010-talet att försvara sin ligatitel, om titelstriden verkligen ska bli tätare den här säsongen, då har Arsenal en lika tidig som bra möjlighet att ikväll rikta en kanonsalva rätt in i Man Citys mellangärde. Och samtidigt ge sig själva bästa möjliga start inte bara på en ny säsong utan på en ny era i klubbens historia.

Men då måste det verkligen vara ett nytt Arsenal, inte samma gamla Arsenal. För det är inte ett sämre Man City den här säsongen än det Man City de bara såg ryggtavlan på förra säsongen.

:::

Tuff bortamatch för Burnley mot Southampton. Ett Burnley som kanske redan första ligahelgen får känna på svårigheterna med att spela i Europa League. Tunga matcher mot Istanbul Basaksehir som omger dagens match.

:::

Fullt drag på Anfield. Höga förväntningar på Liverpool naturligtvis. Det ska även bli intressant att se var West Ham står någonstans, även om det naturligtvis är en otroligt tuff uppgift att tvingas börja på Anfield.

:::

Men visst är det fantastiskt att ligan nu är igång igen. Härlig puls den här helgen.

Publicerad 2018-08-12 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto