Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Man City gillar läget - övriga engelska lag svär lite över sin grupplottning

Peter Hyllman

Dags alltså för grupplottningen i Champions League. Det har ju varit ovanligt tyst om just Champions League så här i säsongsupptakten givet att ingen engelsk klubb alls har varit inblandad i något playoff, detta sedan tyska och italienska klubbar kom på att ofoget med att behöva kvala till Champions League ju kunde innebära att de faktiskt förlorade det där kvalet och inte fick vara med. Bättre då att inte behöva kvala!

Englands klubbar tackar och tar emot. Eller gör man det? Jo, men det gör man väl förmodligen. Antar att Liverpool är rätt tacksamma för att slippa behöva vinna ett playoff till Champions League den här säsongen också, även om de kanske hade varit väldiga favoriter i ett sådant playoff. Där finns alltid ett element av osäkerhet. Deras enda osäkerhet den här gången var om de skulle hamna i andra eller tredje seedningspottan.

Annars är eller var förutsättningarna hyfsat enkla. Man City håller till i den första pottan, med Tottenham och Man Utd i den andra seedningspottan, vilket rent teoretiskt gör det något klurigare för dem att ta sig till slutspel. Liverpool får nöja sig med tredje pottan sedan Benfica besegrade PAOK i sitt playoff och därmed tack vare högre seedning tog platsen i den andra pottan.

Annons

Pot 1: Real Madrid, Atlético Madrid, Barcelona, Bayern München, Man City, Juventus, PSG och Lokomotiv Moskva. Pot 2: Dortmund, Porto, Man Utd, Shakhtar Donetsk, Napoli, Roma, Tottenham och Benfica. Pot 3: Schalke, Lyon, Monaco, Ajax, CSKA Moskva, Liverpool, Valencia och PSV Eindhoven. Pot 4: Club Brügge, Galatasaray, Young Boys, Inter, Hoffenheim, AEK Aten, Viktoria Plzen och Röda Stjärnan.

Det finns naturligtvis i relativa termer både drömlottningar och mardrömslottningar för de engelska klubbarna utifrån seedning och möjlighet. En teoretisk drömlottning vore exempelvis Lokomotiv Moskva, Porto, Ajax och Viktoria Plzen eller Young Boys. En teoretisk mardrömslottning vore å andra sidan Atlético Madrid, Dortmund, Monaco och Inter. Och så naturligtvis allt däremellan.

Men allt annat än fyra engelska klubbar i Champions Leagues slutspel vore naturligtvis oavsett lottning en besvikelse.

Annons

:::

GRUPP B – TOTTENHAM
Barcelona
PSV Eindhoven
Inter

Slutspel – 60%

Inte någon direkt lätt grupp för Tottenham men som ändå jämfört med förra säsongens lottning får betraktas som fullt överkomlig. Det gäller naturligtvis att inte tappa några poäng alls mot PSV i den här gruppen, se vad man får med sig mot Barcelona, där det inte finns någon som helst anledning för Tottenham att rädas dem, i synnerhet inte på Wembley. Nyckelmatcherna på förhand emellertid mot Inter som inte längre är något helt oävet fotbollslag. Men Tottenham bör hållas som favoriter mot dem.

:::

GRUPP C – LIVERPOOL
PSG
Napoli
Röda Stjärnan

Slutspel – 55%

Tuff lottning för Liverpool som däremot är bra nog att kunna hantera utmaningen och definitivt få de båda andra klubbarna att sucka uppgivet över sin satans otur att behöva dra Liverpool ur den tredje pottan. Röda Stjärnan är en motståndare som alla tre övriga lag ska besegra och kan bara fungera som en spoiler i den här gruppen. PSG känns som ett lag som skulle kunna vara otroligt utsatt och känsligt för exakt det som Liverpool är som allra bäst på. Napoli är bra men för stor sak har gjorts av att de vunnit två matcher från underläge. Det är en öppen grupp men skulle jag sätta pengar på vilka som går vidare från gruppen skulle mina första mynt läggas på Liverpool.

Annons

:::

GRUPP F – MAN CITY
Skahkthar Donetsk
Olympique Lyonnais
Hoffenheim

Slutspel – 95%

Endast ett blixtnedslag skulle kunna få Man City att inte ta sig vidare från den här gruppen, de är alldeles för bra för att kunna åka ur. Var och en för sig är samtliga motståndare i gruppen inte några oävna fotbollslag, men inget av dem är heller tillräckligt bra för att kunna utgöra ett seriöst hot mot Man City. Att minst två av dessa tre motståndare dessutom skulle vara det samtidigt går knappt att räkna på. Perfekt för Man City som förmodligen inte behöver gå på helfart under hösten.

:::

GRUPP H – MAN UTD
Juventus
Valencia
Young Boys

Slutspel – 50%

Riktigt svinig lottning för Man Utd även om deras utsikter i den här gruppen beror helt och hållet på vilket Man Utd det är som visar upp sig. Juventus är ett väldigt starkt lag och får nog räknas som favoriter i den här gruppen, även om de är fullt möjliga att dra poäng av. Därefter står det mellan Man Utd och Valencia, där känslan är att ett Man Utd som befinner sig i någorlunda harmoni skulle dra längsta strået. Men saker och ting börjar sättas på sin spets för José Mourinho som utöver att dras med svårigheter i ligaspelet nu får extra lök på den laxen om Man Utd samtidigt åker ur Champions League redan innan jul.

Annons
Publicerad 2018-08-30 21:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto